Αυξημένη συμμετοχή είχαμε στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση στη Καρδίτσα. Συμμετοχή που βέβαια ήταν κάτω από τις απαιτήσεις της περιόδου αλλά αρκετά πάνω από ότι είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια στη πόλη μας. Τρεις ήταν οι συγκεντρώσεις που έγιναν, στην ίδια πλατεία και την ίδια ώρα. Στη μια πλευρά της πλατείας ήταν τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στην άλλη το Εργατικό Κέντρο και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και, διακριτά από τις δύο, η συγκέντρωση που καλούσαν εργατικά σχήματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Μαζικότερη συγκέντρωση ήταν αυτή του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ όπου βέβαια περίσσεψαν οι καταγγελίες για τη ΓΣΕΕ ενώ ήταν μαζί με τη ΓΣΕΕ που ακύρωσαν την απεργία της 3/6. Αλλά και η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου που άλλες φορές μάζευε μόνο κάποια μετρημένα στα δάχτυλα μέλη ΔΣ, σήμερα είχε μια σχετική μαζικότητα. Δεν είναι ότι οι εργατοπατέρες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ πάλεψαν για την επιτυχία της απεργίας αλλά, ενόψει του συνέδριου του Εργατικού Κέντρου που γίνεται αυτή τη Κυριακή, κινητοποίησαν έναν κόσμο τους για να αναβαπτιστούν “κινηματικά”. Μαζί τους βέβαια και ο ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε τη “μητέρα των μαχών” κινητοποιώντας όλο κι όλο καμιά 10αριά μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του.
Όσον αφορά στα απεργιακά ποσοστά, εδώ αποτυπώνεται η άσχημη κατάσταση που υπάρχει στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα: ούτε 4% η συμμετοχή στους καθηγητές, σχεδόν 12% στους δασκάλους, μονοψήφια ποσοστά στους ΟΤΑ, μηδενικά ποσοστά στις τράπεζες… Εξαίρεση είχαμε στο τοπικό κατάστημα της Εθνικής όπου απέργησε σχεδόν το σύνολο των εργαζόμενων, στο τεχνικό τμήμα του ΟΤΕ με απεργούς τους 17 από τους 19 εργαζόμενους, σε κάποιες, μεμονωμένες, υπηρεσίες του Δήμου (ΚΑΠΗ) κ.α. Όσον αφορά βέβαια στον ιδιωτικό τομέα, εκεί η εικόνα είναι πολύ πιο άσχημη...
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών, η άλλη ρΟ.Τ.Α.
και η Κοινή Δράση Εκπαιδευτικών, το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα και το
ΚΚΕ(μ-λ) έκαναν κοινή συγκέντρωση στη πλατεία και στη συνέχεια πορεία, διακριτά
από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί
παρεμβάσεις ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα του Χατζηδάκη (ΕΔΩ, ΕΔΩ, και
ΕΔΩ).
Η σημερινή κινητοποίηση έδειξε ότι παρά τους δυσμενείς συσχετισμούς, παρά τη κυβερνητική προπαγάνδα, παρά την κυριαρχία των εργατοπατέρων, παρά την υπονομευτική στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών… στον κόσμο της δουλείας υπάρχουν αγωνιστικές διαθέσεις που αναζητούν δρόμους να εκφραστούν. Με νέες πρωτοβουλίες, με νέες συνελεύσεις στα σωματεία, με νέες κινητοποιήσεις, με νέα απεργία και κλιμάκωση του αγώνα για να μην περάσει το αντεργατικό τερατούργημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου