για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

παρέμβαση για το προσφυγικό

Μαζική παρέμβαση για το προσφυγικό έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στη κεντρική πλατεία με ανάρτηση πανό και μοίρασμα προκήρυξης. Η παρέμβαση αποφασίστηκε μετά από τη σύσκεψη-συζήτηση που έγινε την Πέμπτη στο Χώρος Αριστερά με πρωτοβουλία της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ και με ανοιχτό-δημόσιο κάλεσμα σε οργανώσεις, σχήματα και συλλογικότητες της πόλης. Στη σύσκεψη, που εκτός από τη ΛΑ-ΑΑΣ συμμετείχαν αρκετοί ανένταχτοι αγωνιστές (ενώ έλαμψαν διά της απουσίας τους άλλες οργανώσεις και σχήματα) ήταν κοινός τόπος η αναγκαιότητα δράσεων για το προσφυγικό σε μια συγκυρία κρίσιμη και επικίνδυνη, που εντείνεται η φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής, που ο νους και η συνείδηση του λαού αποπροσανατολίζονται και δηλητηριάζονται από τα κηρύγματα μίσους-εθνικισμού-ρατσισμού της κυβέρνησης, των συστημικών κομμάτων και των διατεταγμένων ΜΜΕ.

Μοιράστηκαν εκατοντάδες προκηρύξεις (μόνο από τη ΛΑ-ΑΑΣ) ενώ άνοιξαν και κάποιες συζητήσεις. Λιγότερες από όσες περιμέναμε ήταν οι αντιδράσεις από κάποιους “ελληναράδες” και ο κόσμος γενικά έπαιρνε την προκήρυξη, “σφιγμένος” όμως και χωρίς να εκδηλώνεται. Παρότι ήταν μια θετική παρέμβαση, αν και κάτω από τις αναγκαιότητες της περιόδου, σίγουρα από μόνη της δεν αρκεί και σίγουρα χρειάζονται πολλές ακόμα  δράσεις-παρεμβάσεις για να σπάσει η “αντιδραστική κρούστα”  που έχει επικαθίσει στη κοινωνία μας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση η συνεννόηση, η συμπόρευση, η κοινή δράση δυνάμεων και αγωνιστών δεν είναι απλά χρήσιμη αλλά είναι απαίτηση των καιρών. Και σ’ αυτό κρινόμαστε όλοι μας.
Η προκήρυξη της ΛΑ-ΑΑΣ:
ΕΧΘΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών γεννούν τη προσφυγιά


Εικόνες τρόμου, απελπισίας αλλά και πολεμικών κινδύνων εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα πολέμων και επεμβάσεων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ρώσων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, αλλά και των αποφάσεων και συμφωνιών της ΕΕ, βρίσκονται μεταξύ των δακρυγόνων των τουρκικών και ελληνικών δυνάμεων καταστολής. Χιλιάδες άνθρωποι διωγμένοι από τις εστίες τους, χωρίς μέλλον, χωρίς ζωή. Εικόνες από το παρόν που κτίζουν οι ιμπεριαλιστές για εκατομμύρια ανθρώπους στη γη, εικόνες από το μέλλον που ετοιμάζουν για όλους τους λαούς και φυσικά το δικό μας.
«Πρόβες πολέμου», που έχουν ανεβάσει το θερμόμετρο επικινδυνότητας σε πολύ υψηλό επίπεδο και που οδηγούν παράλληλα σε εθνικιστικό παροξυσμό, απαραίτητο εργαλείο για την καθυπόταξη του λαού στα σχέδια του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού. Εξελίξεις που είναι στενά δεμένες με τις φλόγες που καίνε τη Συρία χρόνια τώρα και που έχουν ξαναφουντώσει στο Ιντλίμπ, αλλά και με αυτές που πυροδοτούνται από τη τεράστια συγκέντρωση των πολεμικών πλοίων 44 χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ασύμμετρη εισβολή» χαρακτηρίζει η Ελληνική κυβέρνηση τους σύγχρονους κολασμένους, κίνδυνο για «την αλλοίωση της εθνικής μας ταυτότητας» τους ονομάζουν πιο εθνικιστικοί κύκλοι. Κρύβονται έτσι οι πραγματικοί «εισβολείς», οι πραγματικοί κίνδυνοι, αυτοί που όχι μόνο βρίσκονται στο απυρόβλητο, αλλά αναγορεύονται και σε υποστηρικτές και προστάτες του λαού και της χώρας: Αμερικανοί, ΝΑΤΟ, ΕΕ.
Αυτοί που έχουν σπείρει σε όλη τη χώρα τις βάσεις τους και την έχουν μετατρέψει σε πολεμικό ορμητήριο, για να δολοφονούν λαούς, να διαλύουν χώρες και να δημιουργούν τα καραβάνια των προσφύγων. Που έχουν ρημάξει τη χώρα και έχουν ξεζουμίσει το λαό με τα μνημόνια διαρκείας. Αυτοί όντως είναι προστάτες, όχι όμως του λαού αλλά της άρχουσας τάξης και των κυβερνήσεων της. Μέσω αυτών κατοχυρώνει την εξουσία της ενάντια στο λαό, του οποίου κάθε κινητοποίηση αντιμετωπίζει με ξύλο και χημικά, όπως έκανε πρόσφατα στη Λέσβο και στη Χίο, όπως τώρα με τους πρόσφυγες στα σύνορα και στα νησιά.  Απ’ αυτούς ζητάει αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή σε βάρος του μόνιμου ανταγωνιστή της, την τουρκική άρχουσα τάξη. Σ’ αυτή την κατεύθυνση συγκροτεί την πολιτική της, που είναι ένα μίγμα υποτέλειας και επικίνδυνου τυχοδιωκτισμού, αυτή την πολιτική που σήμερα ονομάζει «πολιτική απόκρουσης ασύμμετρης εισβολής» και καλεί πάλι του φονιάδες των λαών να τη στηρίξουν, και το λαό να υποταχθεί.
Στους ίδιους προστάτες απευθύνεται και το φασιστικό καθεστώς και η άρχουσα τάξη της Τουρκίας. Που έχει εισβάλει στη Συρία, που διεκδικεί «γαλάζιες πατρίδες» και απλώνει τα πόδια της μέχρι τη Λιβύη. Που πίστεψε ότι ο αμερικανο-ρωσικός ανταγωνισμός στη Μέση Ανατολή της αφήνει περιθώρια για να διεκδικήσει ρόλο περιφερειακής δύναμης. Και τώρα μπροστά στα αδιέξοδα που δημιούργησε και το άδειασμα από τη Ρωσία, ζητάει τις πλάτες των ΗΠΑ και χρησιμοποιεί απροκάλυπτα τους πρόσφυγες και μετανάστες για να εκβιάσει τη Δύση και κυρίως την ΕΕ, αλλά και σαν «εργαλείο» στον ανταγωνισμό με την ελληνική αστική τάξη.
Είναι γεγονός ότι ο λαός μας βρίσκεται μπροστά σε πραγματικούς κινδύνους. Σε κινδύνους που προέρχονται από τους ιμπεριαλιστές και τους πολέμους τους. Από την αντιδραστική πολιτική του συστήματος, την πολιτική της εξάρτησης, του τυχοδιωκτισμού, του εθνικισμού και της φασιστικοποίησης. Μπροστά σ’ αυτούς τους κινδύνους οφείλει, όπως και ο λαός της Τουρκίας, να βάλει στο στόχαστρο τους πραγματικούς εχθρούς του.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΜΙΣΟΥΣ-ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ-ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ
ΕΞΩ ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ & ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ-ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ
ΕΞΩ ΒΑΣΕΙΣ-ΝΑΤΟ-ΕΕ
ΦΙΛΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου