για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Νίκαια: μαζικό το συλλαλητήριο συμπαράστασης στους αγρότες

Ιδιαίτερα μαζικό, με συμμετοχή χιλιάδων αγροτών, εργαζόμενων και νεολαίων, ήταν το συλλαλητήριο που έγινε την Κυριακή 9/2 στη Νίκαια για συμπαράσταση στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Το συλλαλητήριο, ήταν μεγαλύτερο από το περσινό (που είχε γίνει πάλι στη Νίκαια) μόνο που φέτος ήταν κυρίως η μεγάλη συμμετοχή των αγροτών που το μαζικοποίησε. Ισχυρή, πιο έντονη από πέρυσι, ήταν και η παρουσία των ΜΑΤ. Χιλιάδες αγρότες, κυρίως από χωριά της Καρδίτσας, πολλοί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς το πρωί. Πολλοί αγροτικοί σύλλογοι μίσθωσαν λεωφορεία και ήρθαν οργανωμένα στη Νίκαια. Λεωφορεία έβαλαν και διάφορα σωματεία, συνδικάτα κλπ Αισθητή η παρουσία των ΠΑΜΕ-ΜΑΣ-ΠΑΣΕΒΕ κλπ με λεωφορεία όχι μόνο από τη Θεσσαλία αλλά και από Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ. Με δικά τους πανό και μπλοκ συμμετείχαν και κάποια σωματεία εργαζόμενων (Κόκα-Κόλα Θεσσαλονίκης, ΕΛΒΟ, εκπαιδευτικοί κλπ). Ιδιαίτερα ζωντανό και μαχητικό, φωνάζοντας συνθήματα σ’ όλη τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, ήταν το μπλοκ της Επιτροπής Αγώνα (των διαθέσιμων-απολυμένων) εκπαιδευτικών της ΕΛΜΕ Λάρισας. Χαρακτηριστικό για το στρίμωγμα και την κοινωνική απομόνωση της κυβέρνησης είναι και η στάση των φορτηγατζήδων (αυτών που άλλες εποχές διαμαρτύρονταν στα κανάλια «για τους αγρότες που κλείνουν τους δρόμους»…): Κονβόι με δεκάδες τράκτορες, με αναμμένους φάρους και κόρνες, κατέφτασε καταχειροκροτούμενο στο χώρο του συλλαλητηρίου, σε ένδειξη συμπαράστασης στους αγρότες και τις κινητοποιήσεις τους. Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τους Θεσσαλούς βουλευτές ενώ με δικά τους μπλοκ συμμετείχαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-Α.Α.Σ. Προκήρυξη μοιράστηκε από το ΚΚΕ(μ-λ).

Το συλλαλητήριο εξελίχτηκε κατά τα αναμενόμενα και ήταν μια επανάληψη του περσινού (χωρίς όμως τις περσινές αψιμαχίες με τα ΜΑΤ): Ο Μπούτας (ΕΟΑΣΚ) από μικροφώνου κάλεσε τον «επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων» να επιτρέψει τη διέλευση των αγροτών ώστε πεζή να γίνει μια «συμβολική» δίωρη κατάληψη της Εθνικής, τα ΜΑΤ και οι κλούβες, χωρίς να κουνηθούν από τη θέση τους, άφησαν μια δίοδο-«τρύπα» 1-2 μέτρα για να περάσουν οι διαδηλωτές (χωρίς τα τρακτέρ), ακολούθησε η «συμβολική» κατάληψη της Εθνικής και τέλος, μετά από 1,5-2 ώρες, οι διαδηλωτές (κατά τα συμφωνηθέντα…) καλέστηκαν να αποχωρήσουν. Παρά τη μαζικότητα και τη μαχητικότητα του συλλαλητηρίου γεγονός είναι ότι η απαγόρευση της κυβέρνησης δεν έσπασε, το δικαίωμα στη διαδήλωση και τη διαμαρτυρία παραμένει «υπό περιορισμό», τα ΜΑΤ παραμένουν στην Εθνική και τα τρακτέρ παραμένουν εγκλωβισμένα στους παράδρομους περιορίζοντας την δυνατότητα των αγροτών να ασκήσουν αποτελεσματική πίεση στην κυβέρνηση. Γιατί μόνο  «συμβολικές» ενέργειες δεν αρκούν, είναι αναποτελεσματικές, κουράζουν τον κόσμο και, στο κάτω-κάτω, τις χορτάσαμε…
Σ.Κ.
Η προκήρυξη που μοιράστηκε από το ΚΚΕ(μ-λ):
    
ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΑΝΤΙΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ(μ-λ) χαιρετίζει τις αγροτικές κινητοποιήσεις.
Εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στους αγώνες της φτωχομεσαίας αγροτιάς ενάντια σε μια πολιτική αντιαγροτική που με δυσβάσταχτους φόρους και χαράτσια, φέρνει φτώχεια και εξαθλίωση στα χωριά, τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα.  Οι αγρότες δίνουν έναν δίκαιο αγώνα. Ο αγώνας αυτός έχει ήδη κάποια πρώτα – μικρά – αποτελέσματα. Για να προλάβει το φούντωμα και τη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει κάποιες υποχωρήσεις-παραχωρήσεις (ρύθμιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια, εξαγγελίες για αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, «βελτιώσεις» για τα λογιστικά βιβλία των αγροτών κλπ). Κανένα όμως από τα αγροτικά προβλήματα δεν λύθηκε. Η κυβέρνηση δεν πήρε πίσω κανένα από τα άγρια φορομπηχτικά μέτρα. Τα όσα ανακοίνωσε δεν λύνουν το συνολικό πρόβλημα επιβίωσης της φτωχομεσαίας αγροτιάς, ίσα-ίσα αποτελούν εμπαιγμό, στάχτη στα μάτια και προσπάθεια αποπροσανατολισμού, διάσπασης και εκτόνωσης των αγροτών.
Η κυβέρνηση του κεφάλαιου και των ιμπεριαλιστών με την αντιαγροτική πολιτική της και τα φορομπηχτικά μέτρα λεηλατεί το αγροτικό εισόδημα και χειροτερεύει το βιοτικό επίπεδο των φτωχών και μεσαίων αγροτών. Η αγροτική εκμετάλλευση κατάντησε ασύμφορη και χιλιάδες αγρότες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους. Οι φτωχομεσαίοι ξωπετάγονται από την παραγωγή και οδηγούνται στον αφανισμό και στο ξεκλήρισμα. Χωράφια βγαίνουν στο σφυρί, η  αγροτική γη ξαναμοιράζεται, αγροτικές περιουσίες αλλάζουν χέρια και τεράστιες εκτάσεις συγκεντρώνονται στα χέρια σύγχρονων νεοτσιφλικάδων. Κάτω από τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ, με παλιά και νέα ΚΑΠ, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συρρικνώνει και καταστρέφει τον πρωτογενή τομέα, ξεκληρίζει τους φτωχομεσαίους και ξεπουλά το λαό και τη χώρα στους ξένους ιμπεριαλιστές «προστάτες».
Η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη. Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις είναι μεγάλη και εξαπλώνονται πανελλαδικά με γεωμετρική πρόοδο. Ο αγώνας των αγροτών πυροδότησε αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις ακόμα και μέσα στη συγκυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, Τσαυτάρης-Θεοχάρης κ.λπ.). Σε μια ρευστή πολιτική περίοδο, με εύθραυστο το πολιτικό σκηνικό, με κόντρες και αντιπαραθέσεις όλων εναντίων όλων και ενώ ήδη μπήκαμε στη προεκλογική περίοδο των (διπλών-τριπλών-τετραπλών;) εκλογών του Μάη, η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει τέτοιες εστίες αντίστασης. Με το καρώτο ή με το μαστίγιο. Από τη μια ψηφίζει «ευνοϊκές» ρυθμίσεις και από την άλλη στέλνει ΜΑΤ και εισαγγελείς ενάντια στους αγρότες και συλλαμβάνει αγροτοσυνδικαλιστές. Φοβάται μήπως τα αγροτικά μπλόκα γίνουν η σπίθα, επίκεντρο και αφορμή για να ξεσπάσει η συσσωρεμένη οργή και αγανάκτηση όλων των κομματιών του λαού ενάντια στη βάρβαρη πολιτική. 
Το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί τους φτωχομεσαίους αγρότες να δυναμώσουν και να κλιμακώσουν την πάλη τους. Τους καλεί να συσπειρωθούν στους αγροτικούς συλλόγους, να τους ζωντανέψουν, να στήσουν νέους συλλόγους σε όσα χωριά δεν υπάρχουν. Να ενεργοποιήσουν τις ομοσπονδίες, να ανασυγκροτήσουν το αγροτικό κίνημα και τα διεκδικητικά όργανα πάλης του. Να οικοδομήσουν ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ μαζί με όλα τα κομμάτια του λαού ενάντια στην πολιτική που φτωχοποιεί και εξαθλιώνει τον κόσμο της δουλειάς, που λεηλατεί τη ζωή τους.
Καλούμε το λαό και τη νεολαία, μαζικούς φορείς και συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους και σωματεία, συλλογικότητες και πρωτοβουλίες να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών. Να αναπτύξουν τους δικούς τους αγώνες και μέσα από την κοινή τους δράση να οικοδομήσουν ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ για την ανατροπή της αντιλαϊκής και αντιαγροτικής πολιτικής.
Σε μια περίοδο που «μας ψεκάζουν» με κάλπες και εκλογικές αυταπάτες, που τα κόμματα του συστήματος φτιάχνουν ψηφοδέλτια και σκέφτονται μόνο εκλογές, να επιμείνουμε στο δρόμο του αγώνα.  Στο δρόμο της ΜΑΖΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.
Για να μην περάσει η νέα φοροεπιδρομή της κυβέρνησης.
Για να ανατραπεί η αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική.
ΚΚΕ(μ-λ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου