για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

τα τρακτέρ στους δρόμους, ο αγώνας στα χέρια των αγροτών

Οι οργανώσεις Θεσσαλίας του ΚΚΕ(μ-λ) στηρίζουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις και καλούν τους φτωχομεσαίους αγρότες να μπουν μπροστά στον αγώνα
.
Η φτωχομεσαία αγροτιά χτυπιέται από μια αντιαγροτική πολιτική που χρόνο με το χρόνο  φέρνει μεγαλύτερη φτωχοποίηση και τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα. Όλες σχεδόν οι καλλιέργειες κατάντησαν ασύμφορες και χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται και το βιοτικό τους επίπεδο να χειροτερεύει.
Ειδικά φέτος, η τεράστια ακρίβεια και οι αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα λιπάσματα και συνολικά στο κόστος παραγωγής, αδειάζει τις τσέπες των αγροτών και ροκανίζει το όποιο κέρδος περίμεναν από τις καλύτερες τιμές που συγκυριακά - λόγω πανδημίας και lockdown – είχαν φέτος μια σειρά προϊόντα όπως βαμβάκι, σιτάρι, καλαμπόκι κ.α.
Στο αγροτικό ρεύμα, οι λογαριασμοί που έρχονται είναι διπλάσιοι από πέρυσι. Το κόστος άρδευσης (γεωτρήσεις) εκτινάχτηκε. Μέσω της «ρήτρας αναπροσαρμογής», οι αγρότες όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, πληρώνουν πανάκριβα το κόστος από την «απελευθέρωση»-ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Η κάλυψη κατά 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν λύνει το πρόβλημα. Παρά τη μείωση, πάλι έχουμε αύξηση στο ρεύμα τουλάχιστον κατά 20%.
Στα αγροτικό πετρέλαιο έχουμε αυξήσεις πάνω από 30% που εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής. Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να πάρει μέτρα για φτηνά αγροτικά καύσιμα, ανακοίνωσε μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης μόνο όμως για το 2021 και μόνο για λίγους, αφού πιάνει μόνο τους νεοεισερχόμενους αγρότες και όσους είναι σε συνεταιρισμούς. Μιλάμε δηλ. για μείωση-κοροϊδία που αφήνει απ’ έξω την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών. Πετάει ψίχουλα στους αγρότες (50 εκατομμύρια όλα κι όλα κοστίζει στον προϋπολογισμό η μείωση του ΕΦΚ) την ίδια στιγμή που προκλητικά επιδοτεί με εκατοντάδες εκατομμύρια το κεφάλαιο και τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις (για παράδειγμα η γερμανική Fraport που αποζημιώθηκε από το ελληνικό Δημόσιο με 177,8 εκατ. ευρώ!)
Στα αγροτικά μέσα και εφόδια, μηχανήματα, σπόρους, φάρμακα και λιπάσματα οι τιμές έφτασαν στα ύψη. Στα απλά αζωτούχα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται κατά τη σπορά των σιτηρών, έχουμε αυξήσεις που ξεπερνάν το 100% ενώ παρόμοιες αυξήσεις έχουμε και σε πιο σύνθετους τύπους λιπασμάτων, άλλα και σε ζιζανιοκτόνα και γεωργικά φάρμακα. Το ίδιο και στις ζωοτροφές όπου οι υπέρογκες αυξήσεις γονατίζουν τους κτηνοτρόφους. Μιλάμε για αυξήσεις πάνω από 80% στο καλαμπόκι, πάνω από 45% στο τριφύλλι, πάνω από 40% στη σόγια κλπ. Η μείωση ΦΠΑ στις ζωοτροφές από 13% στο 6% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι στάχτη στα μάτια και σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει το χαμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων.
Και σαν να μην έφτανε το ασήκωτο κόστος παραγωγής, έχουμε και τις τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες και σε εγκαταστάσεις πότε από πλημμύρες, πότε από την ξηρασία, πότε από χαλάζι, πότε από παγετό… Όχι από «ακραία φυσικά φαινόμενα» όπως λέει η κυβέρνηση αλλά από την εγκατάλειψη της υπαίθρου, από τις ανύπαρκτες υποδομές, από την υποχρηματοδότηση, από την «απόσυρση» του κράτους από δημόσια έργα… Οι πλημμύρες και οι φυσικές καταστροφές γίνονται από την κυβέρνηση ευκαιρία για να «σπρώξει» περισσότερο χρήμα προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, για να εκχωρήσει νέα πεδία κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο, για να στήσει ΣΔΙΤ (όπως π.χ. η Αττική Οδός, ο Ε65 κλπ) που θα κοστολογούν τις υπηρεσίες και θα χαρατσώνουν τους χρήστες-αγρότες (όπως π.χ. τα νέα δίκτυα ΤΟΕΒ σε Καρδίτσα, Φάρσαλα κλπ που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης…). Όσο τον ΕΛΓΑ, από τη μια χαρατσώνει τους αγροκτηνοτρόφους με δυσβάστακτα ασφάλιστρα και από την άλλη ούτε αποζημιώνει το 100% της ζημιάς αλλά ούτε και καλύπτει όλες τις καταστροφές… 
Με τη νέα ΚΑΠ 2021-2027, η αντιαγροτική πολιτική θα δυναμώσει με νέες περικοπές-μειώσεις στις επιδοτήσεις, παραπέρα φτωχοποίηση για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, βάθεμα της διατροφικής εξάρτηση της χώρας, βάθεμα της ταξικής διαστρωμάτωσης στους αγρότες με ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων από τη μια και συγκέντρωση-συγκεντροποίηση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής σε μεγαλοαγρότες-νεοτσιφλικάδες και αγροτοδιατροφικούς ομίλους από την άλλη.
Για τους φτωχομεσαίους αγρότες η αντίσταση σ’ αυτή την πολιτική και η διεκδίκηση εισοδήματος είναι μονόδρομος. Μέσα από τους αγροτικούς τους συλλόγους, ξαναζωντανεύοντας το αγροτικό κίνημα, να παλέψουν για:
-          Τιμές στα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και το κόστος ζωής.
-          Δίκαιες και πλήρεις αποζημιώσεις για το 100% των ζημιών.
-          Έργα αντιπλυμμηρικά, εγγειοβελτιωτικά  κλπ που θα προστατεύουν τη ζωή και το βιός του αγροτόκοσμου.
Για ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, για ανατροπή της ΚΑΠ, για έξοδο από την ΕΕ.
Για να μπορούν να επιβιώσουν, για να’ χουν μέλλον στα χωριά τους.
Όλοι στα μπλόκα – Ο αγώνας στα χέρια των αγροτών
3/2/2022
Οργανώσεις Θεσσαλίας του ΚΚΕ(μ-λ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου