για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020

μαθητικές καταλήψεις-"ανάσες αγώνα"

Ο “Ιανός” -η καταιγίδα- εμπόδισε την διεξαγωγή της συγκέντρωσης και πορείας των μαθητών της Καρδίτσας που είχε ορισθεί για σήμερα Παρασκευή στην Κεντρική πλατεία της πόλης. Η μαθητική πορεία θα αποτελούσε μια αγωνιστική “έξοδο” των μαθητικών καταλήψεων που ξεκίνησαν μετά τον αγιασμό στα σχολεία της πόλης. Όλα τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ της Καρδίτσας τελούσαν υπό κατάληψη καθώς και αρκετά Γυμνάσια (1ο-3ο-2ο-5ο), το Μουσικό σχολείο το  Γυμνάσιο Λ.Τ. Μητρόπολης. Αποχή έκαναν μαθητές σε άλλα Γυμνάσια (7ο).

Υποκινητής των καταλήψεων δεν ήταν η μάσκα. Παρότι τα ΜΜΕ πρόβαλλαν ότι οι μαθητές διαμαρτύρονται για τη μάσκα, η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί. Η φωνή των μαθητών ήταν φωνή οργής, αγανάκτησης για το στοίβαγμα τους σε τάξεις με 24-27 μαθητές. Αλλά και σε τάξεις με μέγεθος “κρεβατοκάμαρας” με 14 μαθητές και 1 εκπαιδευτικό (!!!). Μαζί με την υπεράσπιση της υγείας τους, οι μαθητές διεκδικούν και το δικαίωμα στις σπουδές κόντρα στο νόμο Κεραμέως που έφερε στα κλεφτά μέσα στην καραντίνα και νομοθετεί νέους ταξικούς φραγμούς.

Στη φωτογραφία φαίνεται το χαρτί με τα αιτήματα των μαθητών από το 2ο ΓΕΛ όπως και άλλα που δόθηκαν στη ΔΔΕ Καρδίτσας με αιτήματα : “την απολύμανση των σχολείων με τον ενδεδειγμένο τρόπο, στην εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, μικρότερη αναλογία μαθητών ανά τάξη, κατάργηση της νομοθετικής διάταξης για κάμερα στην τάξη και online μαθήματα, να μην εφαρμοστεί η τράπεζα θεμάτων στο Λύκειο.”

Να επισημάνουμε ότι υπάρχουν και μέσα τους μαθητές οι γνωστές συνομωσιολογικές απόψεις που καταλήγουν στην άρνηση της μάσκας και της ύπαρξης του κορωνοϊού, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν κυριαρχούν και χαρακτηρίζουν τα μαθητικά αιτήματα. Όταν οι μαθητές μιλούν για τη δυσκολία της χρήσης μάσκας τη συναρτούν με  τις ασφυκτικά γεμάτες σχολικές αίθουσες και την έλλειψη διαλειμμάτων ώστε να ξεκουράζονται και να... παίρνουν ανάσες.

Ανεξάρτητα αν θα συνεχιστούν και τη βδομάδα που έρχεται οι κινητοποιήσεις των μαθητών έφεραν ακόμα μια ρωγμή στο “όλα πάνε καλά” της Κεραμεως και των κυβερνητικών παπαγάλων. Και αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη μπροστά στην κυβερνητική επίθεση που εξαγγέλλεται (νομοσχέδιο για επαγγελματική εκπαίδευση, μείωση εισακτέων, βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ κλπ).

Ανακοίνωση συμμετοχής στην πορεία έβγαλε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου. Άφαντη η ΕΛΜΕ Καρδίτσας που το μόνο που έκανε ήταν μια συνέντευξη τύπου την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου:

Χωρίς πολλά λόγια. Το υπουργείο παιδείας, ενώ γνώριζε τους πιθανούς κινδύνους, άνοιξε τα σχολεία χωρίς καμία πρόνοια.

Επέβαλε συνθήκες καταυλισμού με 25 παιδιά στις αίθουσες, χωρίς προσωπικό καθαρισμού, χωρίς σύνδεση των σχολικών μονάδων με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αφησε χωρίς εκπαιδευτικούς τα σχολεία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάμπολλα κενά ακόμα και σε μαθήματα κατεύθυνσης στο Λύκειο.

Γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, τώρα να απαιτήσουμε :

• Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών μας και των εκπαιδευτικών.

• Να μειωθεί ο αριθμό των μαθητών ανά τμήμα ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές.

• Να εξασφαλιστεί τώρα το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και να βρεθούν σχολικές αίθουσες για τη λειτουργία τμημάτων με μειωμένο αριθμό μαθητών.

• Αμεσα προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών.

• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες

• Να δοθεί δωρεάν ο αναγκαίος αριθμός κατάλληλων μασκών σε καθημερινή βάση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.

• Σύνδεση των σχολείων μας με τη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και διενέργεια δωρεάν επαναλαμβανόμενων τεστ για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

• Έκτακτη κρατική χρηματοδότηση στην εκπαίδευση και οικονομική επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές

• Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.

Γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές αύριο Παρασκευή 18/9 συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία στις 11 πμ , με τήρηση των απαραίτητων μέτρων και ευθύνη απέναντι στη σοβαρότητα του προβλήματος, να καταγγείλουμε την υποκρισία του υπουργείου και της κυβέρνησης, να απαιτήσουμε λύσεις .


2 σχόλια:

  1. Για τις καταλήψεις στην Πάτρα.

    http://mathitikiantistasi.blogspot.com/2020/09/blog-post_18.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έλειψε και τρομοκρατία των αγωνιζομένων μαθητών από κάποιους διευθυντές, όπως του 5ου ΓΕΛ που απέβαλε 8 μαθητές που συμμετείχαν στην κατάληψη.Η ποινικοποίηση των αγώνων θα πρέπει να βρει την συνολική και κάθετη καταδίκη όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά και κάθε προοδευτικού πολίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή