για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019

Κείμενο 297 υπογραφών με Κάλεσμα για ΑΠΟΧΗ από τις ευρωεκλογές της 26 Μάη!

Παλεύουμε ενάντια στην ΕΕ του κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού, 

των εθνικισμών και των πολέμων

Σήμερα, 40 χρόνια μετά την είσοδο της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ, 20 χρόνια απ’ τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, σχεδόν 10 χρόνια από την επιβολή των αντιλαϊκών μνημονίων με τη σφραγίδα του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλούνται οι πολίτες σε όλη την ΕΕ και στη χώρα μας να συμμετάσχουν στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο.
Η πικρή εμπειρία που αποκόμισε ο λαός, οι εργαζόμενοι και η νεολαία της χώρας όλο αυτό το διάστημα από το λεγόμενο «ευρωπαϊκό όραμα» της αστικής τάξης ήταν οδυνηρή:
·         Μεγάλωσε η φτώχεια και η εξαθλίωση για όλους τους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, με τα ευρωπαϊκής έμπνευσης μνημόνια, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων σχεδόν καταργήθηκαν, κατακτήσεις χρόνων αφαιρέθηκαν, ο αγροτικός τομέας συρρικνώθηκε και η φτωχομεσαία αγροτιά σε μεγάλο βαθμό ξεκληρίστηκε. Χτυπήθηκε η
σταθερή και μόνιμη εργασία και η δωρεάν περίθαλψη και συρρικνώθηκαν μέχρι εξαφανίσεως τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Ιδιαίτερα μιλώντας για τη νεολαία, μεγάλα τμήματά της ουσιαστικά διώχτηκαν από τη χώρα αναζητώντας καλύτερο μέλλον στα ευρωπαϊκά ή άλλα εργασιακά σκλαβοπάζαρα. Τα εκπαιδευτικά και εργασιακά δικαιώματα της σπουδάζουσας νεολαίας δέχτηκαν και δέχονται μεγάλο χτύπημα, καθώς εντείνεται η επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση και στους εργαζόμενους σε αυτήν.
·         Την ίδια χρονική περίοδο, όλοι οι λεγόμενοι «αντιτρομοκρατικοί» νόμοι, με τη βούλα είτε της ΕΟΚ παλιότερα είτε της ΕΕ σήμερα, και ένα πλαίσιο περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών, ευρωπαϊκής κοπής και έμπνευσης, έχουν ως στόχο να περιορίσουν τις δημοκρατικές κατακτήσεις και ελευθερίες του λαού. Έτσι, κατάρρευσε και ο μύθος της «ευρωπαϊκής δημοκρατίας».
·         Διευρύνθηκαν οι ανισότητες, μεγάλωσαν τα εμπορικά ελλείμματα, θέριεψε το δημόσιο χρέος, για την αντιμετώπιση του οποίου υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκαν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι, και αποκαλύφτηκε ξεκάθαρα το παραμύθι της δήθεν ισόμετρης ανάπτυξης όλων των ευρωπαϊκών περιφερειών.
Η ΕΕ αποδεικνύεται κάθε μέρα πια πως είναι ένας ιμπεριαλιστικός συνασπισμός, που σέρνει στο άρμα της τις εξαρτημένες και πιο αδύνατες χώρες και που, επιπλέον, συνταράζεται από μία μεγάλη εσωτερική κρίση: Όχι μόνο δεν κατάφερε να αποτινάξει την αμερικάνικη κηδεμονία, αλλά έχουν οξυνθεί οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους κυρίαρχους ιμπεριαλιστές του σκληρού της πυρήνα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους τριγμούς που προκαλεί το Brexit.
Από την άλλη, ο μύθος των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων και της ανεμπόδιστης μετακίνησης των ανθρώπων καταρρέει από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες που προέρχονται από τις χώρες που -και με τη συμβολή των ιμπεριαλιστών της ΕΕ- οδηγήθηκαν και συνεχίζουν να οδηγούνται στο σφαγείο του πολέμου και της καταστροφής (π.χ. Λιβύη, Συρία).
Στα πλαίσια αυτά, 40 χρόνια τώρα η ΕΕ δεν αποτέλεσε για τη χώρα και το λαό μας ένα πλαίσιο προστασίας, ασφάλειας και ακεραιότητας των συνόρων. Αντίθετα, όπως στην περίπτωση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τη γενικότερη Βαλκανική κρίση και την πολεμική κρίση της Ανατολικής Μεσογείου και με την συμβολή των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών η χώρα και ο λαός σπρώχνονται να συμμετάσχουν στο επικίνδυνο παιχνίδι για το εκ νέου μοίρασμα των σφαιρών επιρροής και στους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς που κάτι τέτοιο συνεπάγεται.
Η συμμετοχή στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θεσμό που στήθηκε από τους ιμπεριαλιστές της ΕΕ για να δίνεται επίφαση δημοκρατίας στις αποφάσεις και τα μέτρα που θέλουν να προωθήσουν, ενισχύει τον –κλονιζόμενο σήμερα – «κοινό» ευρωπαϊκό μύθο. Νομιμοποιεί όλες αυτές τις αντεργατικές, αντιλαϊκές, αντιδημοκρατικές και φιλοπόλεμες επιλογές του λεγόμενου «σκληρού πυρήνα» της ιμπεριαλιστικής ΕΕ. Ενώ δεν έχει, στην πράξη, κανένα στοιχείο σοβαρής νομιμοποίησης, καθώς τα ποσοστά αποχής των ευρωπαίων πολιτών είναι πολύ μεγάλα και συντριπτικά ενάντια στις ευρωεκλογές.
Για τους εργαζόμενους, τη νεολαία και το λαό της χώρας, η διέξοδος βρίσκεται στην έξοδο από τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της ΕΕ, στον αγώνα για να μπορεί ο ίδιος ο λαός της χώρας να ορίζει τη μοίρα του. Ο μόνος κοινός τόπος στον οποίο μπορούν να συναντηθούν οι λαοί της Ευρώπης είναι οι κοινοί αγώνες ενάντια στη βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου, στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς και πολέμους. Οι αγώνες αυτοί δεν εξυπηρετούνται, αλλά υπονομεύονται από τη συμμετοχή στις ευρωκάλπες και στο Ευρωκοινοβούλιο γενικότερα. Η συμμετοχή στις ευρωκάλπες είναι μία δήλωση υποταγής στο μαύρο και αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ.
Τόσο αυτοί που υποστηρίζουν μία δήθεν «άλλη», «δημοκρατική ΕΕ των λαών», όσο και οι λεγόμενοι «ευρωσκεπτικιστές», πίσω από την ταμπέλα των οποίων κρύβονται αντιδραστικές, φασίζουσες και ανοιχτά φασιστικές πολιτικές τάσεις, συμμετέχουν και κατεβαίνουν στις Ευρωεκλογές ακριβώς γιατί αποδέχονται –και δεν αμφισβητούν- αυτό το πλαίσιο.
Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο καλούμε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, συνταξιούχο και νεολαίο να απέχει από τη φάρσα των ευρωεκλογών. Να εκφραστεί ενάντια στην ιμπεριαλιστική ΕΕ, να παλέψει για την έξοδο από αυτήν, για ένα κοινό μέτωπο των ευρωπαϊκών λαών ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, στον εθνικισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο.
Ακολουθούν 297 υπογραφές (όλες οι υπογραφές ΕΔΩ)
Από την Θεσσαλία υπογράφουν οι:
Ανδρεάτος Γρηγόρης,  Λογιστής, Βλαχοσταμάτης Μανώλης, Σερβιτόρος, Γιαννάκης Κώστας, Ιδιωτικός υπάλληλος, Γκαραγκούνη Ελένη,  Συμβασιούχος, Γκουντούρα Λίτσα, Μαθηματικός, μέλος του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Τρικάλων, Ζολώτα Ελίζα, Συγγραφέας, Καμαρέτσος Γιώργος, Συνταξιούχος, Καπνιάς Στέφανος, Λογιστής, Καπνουτζής Μιχάλης, Πολ. Μηχανικός, Καταλαραγιαννάκη Ελένη,  Φοιτήτρια, μέλος  ΔΣ Αρχιτεκτονικής Βόλου, Κοκκινόπουλος Θανάσης, Πολ.Μηχανικός, Κυρίτσης Αποστόλης, Φαρμακοποιός, Κυρίτσης Γιώργος, Πολ. Μηχανικός, Λαγός Κώστας,  Υπάλληλος ΙΚΑ, Μαντάς Χρήστος, Συμβασιούχος, Μαυρογιάννης Άγγελος, Αυτοαπασχολούμενος, Μίζα Ρολάντο, Οικοδόμος, Μιχαλάκης Κώστας,  Φιλόλογος , μέλος  του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Τρικάλων, Μπουζώνας Θάνος,  Σερβιτόρος, Παπαγεωργίου Δημήτρης,  Γεωπόνος, Παπαγεωργίου Δημήτρης,  Νοσοκόμος, Παπαδόπουλος Θωμάς, Αγρότης, Παπαδόπουλος Ντίνος, Συνταξιούχος, Παπαζήσης Κων/νος, Συνταξιούχος, Σαπουνά Λίτσα, Εργαζόμενη σε φροντιστήριο, Τουφεξίδης Θανάσης, Αυτοαπασχολούμενος, Τσατσαρώνης Αντώνης, Λογιστής, Τσιρπινάκη Αναστασία (Σιάνα),  Μαθηματικός, Τσιλιχρήστος Γιώργος, Αυτοαπασχολούμενος, Φαλιάκης Γιάννης,  Συνταξιούχος καθηγητής ΤΕΙ, Φιλίππου Γιώργος, Γεωπόνος,  Φιλίππου Νίκος, Δάσκαλος, Φυτσιλής Αλέξης, Καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, Χασούν Ιμπραήμ, Οικοδόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου