για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

ο δημόσιος χώρος ανήκει στους πολίτες

ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Καρδίτσας
Πρωτοτύπησε για ακόμη μια φορά η δημοτική αρχή στολίζοντας την κεντρική πλατεία της πόλης προεόρτια με περίπτερο εταιρείας ηλεκτρισμού που έγινε κινούμενη πήρε τους δρόμους και ήρθε κοντά μας φέρνοντας μαζί της την ενέργεια της, προσφέροντας μας καθρεφτάκια και μπιχλιμπίδια.
Η "κατάληψη" δημόσιου χώρου, από ποιον πήρε άδεια άραγε; Οι δημοτικοί άρχοντες θα μας πουν κάτι; Το μόνο που τους νοιάζει είναι να εξυπηρετήσουν, μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος για αυτούς όλα στο βωμό του χρήματος και της ''ανάπτυξης''. Δεν τους νοιάζει να καταστρέψουν τα πάντα, τα καταστρέφουν ήδη. 

Ο σύγχρονος δημόσιος χώρος πρέπει να είναι ένας εμπορευματοποιημένος χώρος. Ο χώρος που θα οργανώνεται με τους αντίστοιχους ρυθμούς και τρόπους συγκρότησης της παραγωγής και που ταυτόχρονα θα αντανακλά μέσα από τα σύμβολα της διαφήμισης των πιο φανταχτερών εταιρειών με τα οποία βομβαρδιζόμαστε έτσι και αλλιώς καθημερινά, την αναζήτηση για μια «χαρούμενη εικονική πραγματικότητα», μια πραγματικότητα που τα αισθήματα και οι συγκινήσεις είναι εξαγοράσιμα προϊόντα. Ο δημόσιος χώρος δεν είναι χώρος ελεύθερης συνεύρεσης, επικοινωνίας, γνωριμίας, διασκέδασης, αντιπαράθεσης, πολιτικής συζήτησης, ο χώρος του ελεύθερου παιχνιδιού, ο χώρος να γνωρίσεις και να ερωτευτείς. Ο ελεύθερος δημόσιος χώρος είναι μια έννοια που για τον σύγχρονο καπιταλισμό και τους πολιτικούς του διαχειριστές δεν υπάρχει. 
Σε αυτές τις συνθήκες ο ελεύθερος δημόσιος χώρος, είτε ορίζεται σαν περιττός για την εργαζόμενη πλειοψηφία, της αφαιρείται και παραχωρείται στο κεφάλαιο, είτε αποκτά εμπορευματική χρήση αντίστοιχη του συνολικού μοντέλου ζωής. Ταυτόχρονα γίνεται στοιχείο κερδοφορίας είτε με άμεσο τρόπο μέσα από τις διαδικασίες παραχώρησής τους στο κεφάλαιο και την ιδιωτικοποίησή τους, είτε με έμμεσο τρόπο μέσα από τις διαδικασίες εμπορευματικής χρήσης τους.
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Καρδίτσας, είπε ότι θα εξαφανίσει τις αφίσες από την πόλη και έφερε τις διαφημιστικές ταμπέλες για να μπορέσει να εισπράξει έσοδα από την χρήση του Δημόσιου χώρου. Την ίδια στιγμή, σε όποιον προσπαθήσει να εκφράσει την άποψη του στον δημόσιο χώρο, μαζί με την αστυνομία εφαρμόζουν υγειονομική ζώνη κατεβάζοντας αφίσες, προβαίνοντας σε συλλήψεις κλπ.
Ο δημόσιος χώρος που έχει απομείνει σ' αυτή τη πόλη πρέπει να προστατευθεί από την κατάληψη που επιβάλει η καπιταλιστική εκμετάλλευση είτε του κράτους είτε των ιδιωτών .
Το πλήρες ξεπούλημα και η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού πλούτου αποτελούν κρίσιμες επιδιώξεις του κεφαλαίου, ενώ πλέον με τη νομοθετική θεσμοθέτηση της διαδικασίας του fast track κάθε επιχειρηματικό σχέδιο διευκολύνεται και προωθείται ανεξάρτητα από τις όποιες περιβαλλοντικές ή κοινωνικές επιπτώσεις του. 
Συνοπτικά, διανύουμε μία περίοδο έντασης της επίθεσης στο δημόσιο χώρο με στόχο την επιχειρηματική κερδοφορία, ενώ το νομοθετικό οπλοστάσιο που προωθείται αποτελεί ουσιαστικά την αποτύπωση της αντεργατικής πολιτικής των μνημονίων στο επίπεδο του χώρου.
Οι μάχες για κάθε μικρό ή μεγάλο ελεύθερο χώρο ενάντια σε έργα και πράξεις που υποβαθμίζουν το τοπικό περιβάλλον, οι κινήσεις ανάκτησης του δημόσιου χώρου προς όφελος των λαϊκών αναγκών και η πάλη για την αποτροπή της παράδοσής τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα αποτελούν βασικό κομμάτι της  εργατικής λαϊκής   πάλης και μπορούν να γίνουν εργαλεία καθοριστικά για την εξέλιξή της. 
Μέτωπο αγώνα ενάντια στη πολιτική καταστροφής του  δημόσιου χώρου και της επιχειρηματικής εκμετάλλευσής του .
Αγώνας για την προστασία της δημόσιας – δημοτικής περιουσίας από τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Οι πολίτες της Καρδίτσας μπροστά στη φτώχεια την ανεργία και την εξαθλίωση να σηκώσουν το χέρι της διεκδίκησης και του αγώνα σε σχήμα γροθιάς και όχι απλώνοντας την παλάμη σε παντεσπάνια και μπιχλιμπίδια.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου