για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Όχι ανεμογεννήτριες στα Άγραφα

του Σωκράτη Βασιλάκου
Κύριε δήμαρχε κ.κ. δημοτικοί σύμβουλοι του δημοτικού συμβουλίου Καρδίτσας.
Σήμερα, έρχεται για συζήτηση στο Δ.Σ. το εξ αναβολής θέμα, για λήψη απόφασης σχετικά με την εγκατάσταση ή μη στις βουνοκορυφές των Αγράφων, 48 (σε πρώτη φάση) τεράστιων διαστάσεων ανεμογεννητριών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Κανένας δεν έχει αντίρρηση για χρήση ανεμογεννητριών και γενικά για παραγωγή ενέργειας με τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχουν όμως πολλοί αντίρρηση για το τεραστίων διαστάσεων μέγεθος των συγκεκριμένων ανεμογεννητριών, και κυρίως
για τον χώρο στον οποίο έχει επιλεγεί να εγκατασταθούν που δεν είναι άλλος από τις ιστορικής σημασίας βουνοκορυφές των Αγράφων. Σχεδόν σε όλες τις κορυφογραμμές όπου και αυτές της Κοιμωμένης, της Βουλγάρας ,του Παπαδημήτρη.
Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προστατεύουν τους ορεινούς όγκους από τα αιολικά πάρκα, σαν κόρη οφθαλμού. Επιλέγουν περιοχές του κάμπου και στην ανάγκη σε υψόμετρο μέχρι 600 μέτρων. Και φυσικά είναι αδιανόητο γι αυτούς να επιλέγουν ιστορικής σημασίας και μνήμης και απέραντης ομορφιάς βουνοκορφές, και σε ύψος πάνω από 1500 μ. όπως αυτές των Αγράφων, στην περίπτωσή μας. Ακόμη αυτές οι βουνοκορυφές, έχουν μεγάλη τουριστική αξία και μεγάλη επισκεψιμότητα. Με την κατασκευή αιολικών πάρκων εκεί θα προκληθεί ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, το βουνό αυτό θα μετατραπεί σε ένα απέραντο νταμάρι, η χλωρίδα και κυρίως η πανίδα της περιοχής θα υποστεί τεράστια υποβάθμιση, και όλα αυτά για μια αμφιβόλου αποτελεσματικότητας επένδυση και που η διάρκεια ζωής αυτών των λειτουργικών εγκαταστάσεων δεν είναι μεγαλύτερη από 25 χρόνια. Ο λιγοστός πληθυσμός των γύρω χωριών θα λιγοστέψει ακόμη περισσότερο εξ΄αιτίας των αρνητικών επιπτώσεων στο οικοσύστημα της περιοχής και στην οικιακή τους οικονομία αναγκαζόμενοι έτσι να εγκαταλείψουν τα χωριά τους. Δεν είναι της ώρας να απαριθμήσω και να βάλω στη ζυγαριά τα θετικά και αρνητικά από την κατασκευή των αιολικών πάρκων στην περιοχή εκείνη. Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού δεν γνωρίζει για τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις από μια τέτοια κατασκευή. Ούτε οι τοπικές κοινότητες των θιγόμενων χωριών, γνωρίζουν γι αυτά, ενώ με ελαφρά την καρδιά ενέδωσαν σε κάποιες ψευτοπαροχές που τους έταξαν οι κατασκευαστικές εταιρίες και που δεν είναι ούτε ψίχουλα μπροστά στην καταστροφή που θα επιτελεστεί.
Θέλω να πιστεύω κ. δήμαρχε και κ.κ. δημοτικοί σύμβουλοι, ότι εφόσον κατέχετε το θέμα θα ψηφίστε αρνητικά για την κατασκευή των συγκεκριμένων αιολικών πάρκων. Εάν όμως σκέφτεστε διαφορετικά τότε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, καλά θα ήταν να ζητήσετε αναβολή του θέματος προκειμένου να ενημερωθείτε. Με την σημερινή σας ψήφο, επωμίζεστε τεράστιες και ιστορικής σημασίας ευθύνες για την περιοχή μας, διότι οι αρνητικές επιπτώσεις θα τη σημαδέψουν για εκατονταετίες, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στις επερχόμενες γενεές να αναθεματίζουν όλους εκείνους που συνετέλεσαν στο οικολογικό έγκλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου