για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

για τις εκλογές στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας

                
                        οι ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ και της Ενωτικής Δράσης μαζί με ένα σχόλιο για τις εκλογές στο Σύλλογο Δασκάλων  
Για τις εκλογές στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας έχουμε ξαναγράψει. Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών ήταν καταρχήν η ανατροπή των προηγούμενων συσχετισμών στο Δ.Σ.  Για πρώτη φορά από κτήσεως του συλλόγου αναδείχτηκε ως πρώτη δύναμη η Ενωτική Δράση, ένας συνδυασμός εκτός των κυβερνητικών ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ. Για πρώτη φορά στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας ανατράπηκε η χρόνια κυριαρχία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η Ενωτική Δράση σχεδόν διπλασίασε τη δύναμή της (πήρε 250 ψήφους από 133 το 2011), καταποντίστηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (από 411 ψήφους που είχαν οι δύο μαζί το 2011 έπεσαν στους 292) ενώ πτώση είχε και η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ (90 από 121 το 211).
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί επιστέγασμα μιας προσπάθειας χρόνων των εκπαιδευτικών της Ενωτικής Δράσης που με
συνεχείς πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις, αγωνιστικές δράσεις αλλά και καθημερινή επαφή με τους δασκάλους σε κάθε σχολείο, κέρδισαν την εμπιστοσύνη των συναδέλφων τους. Στο πρόσωπό τους οι εκπαιδευτικοί είδαν συνεπείς αγωνιστές που μπορούσαν να τους εμπιστευθούν, ενώ παράλληλα έστρεψαν την πλάτη τους στους συνδικαλιστές «καριέρας» οι οποίοι τους χρησιμοποιούσαν για την προσωπική τους ανέλιξη και βόλεμα…(να σημειωθεί ότι δύο κατά σειρά πρόεδροι του συλλόγου (ΔΑΚΕ) μεταπήδησαν σε βουλευτικά γραφεία του νομού μας). 
Όμως παρόλη την επιτυχία και την ανατροπή των συσχετισμών σε επίπεδο Δ.Σ. μένει πολύς δρόμος για την πραγματική ανατροπή στη βάση.  Οι λογικές της ανάθεσης, της ταξικής συνεργασίας, της συνδιοίκησης, της συνδιαχείρισης κλπ που για δεκαετίες κυριαρχούν και αποσυγκροτούν το συνδικαλιστικό κίνημα, επέφεραν καίρια πλήγματα και στο σωματείο και στον κόσμο. Ο συνδικαλισμός κατάντησε εμπόδιο αντί εργαλείο ενώ η λογική της ανάθεσης παραμένει κυρίαρχη. Χρειάζεται σοβαρή και επίμονη προσπάθεια δημιουργίας αγωνιστικών σωματείων που θα οργανώσουν την αντίσταση και τη σύγκρουση με τον απέναντι ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟ αντίπαλο. Για να απαντηθεί η επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και η συνέχειά της (αξιολόγηση – απολύσεις – κατάργηση  οργανικότητας – διάλυσης των σχολείων και χτυπήματος του δικαιώματος των παιδιών του λαού στη μόρφωση) χρειάζεται να πάρει πραγματικά ο κόσμος της εκπαίδευσης την υπόθεση στα χέρια του, να συσπειρωθεί στο σωματείο του και συλλογικά να δώσει τη μάχη. Μια μάχη που δε ούτως ή άλλως μπορεί να αποφύγει.
Τα δύσκολα λοιπόν είναι μπροστά. Το αποτέλεσμα των εκλογών θέτει επιτακτικά το καθήκον της οργάνωσης της πάλης, συσπείρωση και οργάνωση της βάσης του κλάδου, χειραφέτηση από τις καθεστωτικές παρατάξεις και τις λογικές τους, χτίζοντας το σωματείο και το συνδικαλισμό που απαιτείται. Απέναντι σ’ αυτή την προσπάθεια δεν βρίσκονται μόνο οι καθεστωτικές δυνάμεις (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΠΑΣΚ). Είναι και η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ που – όπως  φάνηκε στη συνέλευση του συλλόγου και όπως φαίνεται στην ανακοίνωση για τα αποτελέσματα που δημοσιεύεται παρακάτω – πρωτοστατεί στην επίθεση ενάντια στην Ενωτική Δράση, αναγορεύοντάς την ως τον κύριο εχθρό και ξεχνώντας τον πραγματικό αντίπαλο που είναι τα κόμματα της συγκυβέρνησης και η βάρβαρη πολιτική τους.
ΝΦ
Οι ανακοινώσεις της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ (ΠΑΜΕ) και της Ενωτικής Δράσης για τις εκλογές:

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών θέλει να ευχαριστήσει τους συναδέλφους που στάθηκαν απέναντι στις «σειρήνες» τόσο του κυβερνητικού συνδικαλισμού που εκφράζεται από τις κυβερνητικές παρατάξεις, όσο και της «Ενωτικής δράσης» που θέλει να γίνει «χαλίφης στην θέση του χαλίφη» και στήριξαν με την ψήφο τους την ΕΣΑΚ ΔΕΕ, παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ, ανεβάζοντας τις ψήφους και το ποσοστό σε σχέση με τον Ιούνη στις εκλογές για αντιπροσώπους.
Εμείς που συγκροτήσαμε αυτό το ψηφοδέλτιο δηλώνουμε σε όλους τους συναδέλφους και αυτούς που μας ψήφισαν και αυτούς που δεν έκαναν το βήμα, ότι θα παλέψουμε για το σύνολο των προβλημάτων μας όχι μόνο μέσα από το Δ.Σ. αλλά και σε κάθε αγώνα μικρό ή μεγάλο που δίνει ο κλάδος μας.
Αγώνες που για να έχουν αξία, αποτέλεσμα, για να πάνε ένα βήμα παρακάτω πρέπει να δίνονται ενιαία με τους συμμάχους μας, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς των υπόλοιπων βαθμίδων, τους εργαζόμενους, τους αγρότες και όλα τα λαϊκά στρώματα που δέχονται την αντιλαϊκή επίθεση.
Αυτή είναι η ενότητα που χρειαζόμαστε και όχι οι ψευδεπίγραφες «ενωτικές δράσεις» δηλαδή συγκολλήσεις ετερόκλητων δυνάμεων κομματικών(ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΚΚΕ μλ κλπ) , που μέσα από μια θολούρα περί της ενότητας, του ακομμάτιστου!!! συνδικαλισμού (αν και οι περισσότεροι είναι στελέχη κομμάτων) και λοιπών ανώδυνων διακηρύξεων, στοχεύουν στο μάζεμα ψήφων.
Κι όταν η ΕΣΑΚ ΔΕΕ τους αποκαλύπτει τότε ξεσκεπάζεται το πραγματικό τους πρόσωπο. Πάνε περίπατο τα ενωτικά καλέσματα και δίνουν την θέση τους σε χυδαίες αντιΠΑΜΕ επιθέσεις με επιχειρήματα παλιού καιρού. Φαίνεται ότι οι φιλοδοξίες κάποιων για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές εκλογές και όχι μόνο, τους οδηγεί να δίνουν εξετάσεις για την αντιΠΑΜΕ ικανότητα τους στους νέους «χαλίφηδες».
Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ μακριά από τέτοιες μικροκομματικές λογικές, ευκαιριακές συγκολλήσεις, και ψευδεπίγραφες ενότητες, δείχνοντας καθαρά το πρόσωπό της και τις θέσεις της, αγωνίζεται για την ανασύνταξη του κινήματος, την ενότητα και την λαϊκή συμμαχία που θα δώσει μια πραγματική προοπτική στην ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής της ΕΕ και της δικομματικής κυβέρνησης. Για μια παιδεία που θα μορφώνει πραγματικά με βάση τις ανάγκες της νεολαίας, και θα δίνει στον εκπαιδευτικό την θέση που του πρέπει.
Οι υποψήφιοι
Μόκας Σωτήρης, Μούστος Γιώργος, Μπακαβέλος Θωμάς, Μπόρλας Ηλίας, Σανίδας Δημήτρης, Σδρόλια Σοφία, Χατζηκωσταντίνου Λία.
  
Ενωτική Δράση:  συμπεράσματα – εκτιμήσεις – καθήκοντα
Όλοι εμείς που συγκροτήσαμε το ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Δράσης  Εκπαιδευτικών  θέλουμε καταρχήν να ευχαριστήσουμε  τους συναδέλφους που στήριξαν το ενωτικό μας ψηφοδέλτιο και το ανέδειξαν πρώτη δύναμη.
Εκτιμούμε πως το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ενθαρρυντικό για όσους προσδοκούν έναν σύλλογο που θα στέκεται στο πλάι κάθε εκπαιδευτικού και που θα οργανώνει και θα συντονίζει τους αγώνες μας. Θέλουμε να επισημάνουμε πως τόσο για την αναμόρφωση του συλλόγου, όσο και για την αποτελεσματικότητα των διεκδικήσεών μας, δεν αρκεί  η ψήφος. Χρειάζεται η  συμμετοχή όλων μας και ο παραμερισμός  των λογικών της ανάθεσης και της προσωπικής λύσης.
Για το επόμενο διάστημα πιστεύουμε πως θα πρέπει να αγωνιστούμε:
 - Για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, ενάντια στην διάλυση των εκπαιδευτικών δομών και την ιδιωτικοποίηση τους.
 - Για σταθερές εργασιακές σχέσεις και μισθούς που να ανταποκρίνονται στο κόστος  της ζωής.
 - Ενάντια στην αξιολόγηση, τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.
 - Για δημόσια ασφάλιση-περίθαλψη και αξιοπρεπείς συντάξεις .
 - Για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων  ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων  και τις διώξεις αγωνιστών.
 - Για την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του Ελληνικού λαού ενάντια στα σχέδια που θέλουν μια χώρα εξαρτημένη.
- Για να φύγει η Τρόικα και να καταργηθούν μνημόνια και δανειακές συμβάσεις.
Σ’ αυτή την τόσο δύσκολη προσπάθεια κανείς συνάδελφος δεν περισσεύει. «Περισσεύουν»  μόνο  οι  λογικές που θέλουν το σύλλογο κομματικό βραχίονα και βάθρο ατομικής  βόλεψης. Στόχος μας είναι να συμπορευτούμε με κάθε συνάδελφο,  αλλά και με όποια συνδικαλιστική κίνηση θέλει να συμβάλει σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα προσπαθήσουμε να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης  που θα βοηθήσει το σύλλογο να λειτουργήσει και να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της περιόδου, με ανοιχτές διαδικασίες,  χωρίς κρυφές συμφωνίες, με διάλογο και αντιπαράθεση σε πολιτικά πλαίσια. Κυρίως όμως θα είμαστε παρόντες σε κάθε δράση που θα ενώνει , θα εμπνέει και θα  κινητοποιεί, φέρνοντάς μας πιο κοντά στο στόχο της ανατροπής αυτής της πολιτικής.
ΑΓΩΝΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και ΕΝΟΤΗΤΑ είναι τα όπλα για να σταθούμε όλοι μαζί αντάξιοι των απαιτήσεων.
Οι υποψήφιοιτης Ενωτικής Δράσης: Γκαραγκάνη Αγγελική, Γκαραγκάνης Τάσος, Γκιούρης Σωτήριος, Ζαγανάς Κωνσταντίνος, Ζιάκα Άννα, Καπνιά Μαρία, Καφρίτσας Θανάσης, Λιάκου Χαρίκλεια, Μάνταλος Θανάσης, Μπιλιούρης Κωνσταντίνος, Παπαντώνης Μιχάλης, Παπασακελλαρίου Ηλίας, Παρασκευά Τασούλα, Σακελλαρίου Γιώργος, Τσιάρας Δημήτρης, Τσίτος θωμάς, Τσιτσιμπής Γιώργος, Τσουπαροπούλου Αντωνία, Φιλίππου Νίκος, Κυριαζής Άγγελος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου