για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Εκπαίδευση: Μαζικός κόφτης τμημάτων

Ασταμάτητα δουλεύει η “πριονοκορδέλα” του ΥΠΑΙΘ και των τοπικών διοικήσεων πετσοκόβοντας τμήματα σχολείων τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Μέσα στο κατακαλόκαιρο με προφορικές οδηγίες στους Διευθυντές των σχολείων επιχειρούν να επιβάλλουν συμπτύξεις και περικοπή τμημάτων. Οδηγούν τα σχολεία στη λειτουργία υπεράριθμων τμημάτων με στοίβαγμα πάνω από 25 μέχρι και 27 μαθητών στα τμήματα.
Στην Καρδίτσα στην πρωτοβάθμια είχαμε αρχές Αυγούστου τη συγχώνευση 17 τμημάτων δημοτικών σχολείων και 7 νηπιαγωγείων. Επίσης, αυτή την περίοδο δημοσιοποιήθηκαν οι εγκρίσεις των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ (4 στην Καρδίτσα) ενώ αναμένονται οι αντίστοιχες εγκρίσεις των ολιγομελών τμημάτων στα Γενικά Λύκεια.
Να διευκρινιστεί ότι ο όρος “ολιγομελές¨ χρησιμοποιείται παραπλανητικά από το ΥΠΑΙΘ, χαρακτηρίζοντας έτσι τα τμήματα  που δε συγκεντρώνουν τα ασφυκτικά  όρια αριθμού μαθητών που το ίδιο έχει ορίσει.
Ανακοίνωση για το ζήτημα έβγαλε η ΕΛΜΕ Καρδίτσας:
 
Να εγκριθούν τώρα όλα τα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ της Καρδίτσας
 
Το ξεκίνημα της φετινής σχολικής χρονιάς συμπίπτει με την μη έγκριση εκατοντάδων ολιγομελών τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα. Σε κάποιες περιοχές το “κόψιμο” τμημάτων, τομέων και ειδικοτήτων είναι σαρωτικό οδηγώντας ακόμα και σε κλείσιμο σχολείων.
Μέσα σ’ αυτά και 4 στην Καρδίτσα που αφορούν ειδικότητες της Γ' τάξης. Συγκεκριμένα δύο στο 1ο ΕΠΑΛ (Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών και Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου), ένα στο 2ο ΕΠΑΛ (Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής) και ένα στο Εσπερινό ΕΠΑΛ (Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Εγκαταστάσεων και Δικτύων).
Να σημειώσουμε ότι εκτός από τους ήδη εγγεγραμμένους σ΄ αυτά τα τμήματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εγγραφούν, αρκετοί μαθητές με την έναρξη του σχολικού έτους.
Οι μαθητές των ολιγομελών τμημάτων, που δε θα εγκριθούν, θα πρέπει να βρουν άλλο σχολείο σε άλλη πόλη(!)  ή σε άλλο ωράριο(!) για να συνεχίσουν στο αντίστοιχο τμήμα ειδικότητας, που επιθυμούν. Διαφορετικά καλούνται να φοιτήσουν σε κάποιο άλλο τμήμα του ίδιου σχολείου ακόμα και αν δεν το επιθυμούν.
Ειδικά για το Εσπερινό ΕΠΑΛ για την ειδικότητα Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Εγκαταστάσεων και Δικτύων, οι συγκεκριμένοι μαθητές, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι ενήλικες, εργαζόμενοι που συντηρούν τις οικογένειές τους και θα πρέπει να μετακομίσουν σε Εσπερινό ΕΠΑΛ άλλου νομού(!), προκειμένου να παρακολουθήσουν την ειδικότητα που επιθυμούν και να εξασφαλίσουν την πιστοποίηση για να ασκούν το επάγγελμά τους.
Στην περίπτωση που δεν εγκριθούν τα συγκεκριμένα ολιγομελή, το Υπουργείο Παιδείας θα είναι υπόλογο στους μαθητές και όχι μόνο γιατί τους αφαιρεί το δικαίωμα να επιλέξουν που και τι θα σπουδάσουν.
Απαιτούμε:
-          Να εγκριθούν τώρα όλα τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ
-          Να μην κλείσει κανένα τμήμα ειδικοτήτων και τομέων στα ΕΠΑΛ και να μείνουν ανοιχτά για εγγραφές και το Σεπτέμβριο για να μπορούν να τα επιλέγουν οι μαθητές.
-          Καμία μετακίνηση μαθητών – εκπαιδευτικών.
 
Η περικοπή τμημάτων Γενικής παιδείας σε Γυμνάσια και Λύκεια και η μη έγκριση όλων των λεγόμενων ολιγομελών τομέων, ειδικοτήτων και ομάδων προσανατολισμού σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ πέρα από το χτύπημα στα δικαιώματα των μαθητών στις σπουδές θα οδηγήσει σε νέα πλεονάσματα, υπεραριθμίες και μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε 2, 3, 4 σχολεία, για συμπλήρωση ωραρίου και σε δραστική μείωση προσλήψεων αναπληρωτών. Οδηγεί στη συρρίκνωση των σχολείων και ανοίγει το δρόμο για καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων. Μάλιστα ο ΔΙΔΕ Καρδίτσας δηλώνει ότι θα εισηγηθεί τη συγχώνευση του 2ου με το 5ο Γυμνάσιο. Ενώ από τις περικοπές δεν ξεφεύγει και η Ειδική Αγωγή καθώς και στο ΕΝΕΕΓΥΛ (Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σοφάδων) και στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Σοφάδων ασκούνται πιέσεις για συγχωνεύσεις τμημάτων.
Όπως σημειώνουν οι ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ σε ανακοίνωσή τους: “Οι συγχωνεύσεις πρέπει να ανατραπούν. Είναι πλευρά της συνολικής επίθεσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί απομονωμένα από τις υπόλοιπες. Όλοι στους δρόμους. Να γίνουν ΜΑΖΙΚΕΣ συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις. Να μην περάσει η νέα σφαγή. Άμεσα γενικές συνελεύσεις ΕΛΜΕ/ΣΕΠΕ με ολομέλεια προέδρων. Να παρθούν αποφάσεις για απεργιακές , αγωνιστικές κινητοποιήσεις”
 
Ολόκληρη η ανακοίνωση των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου