για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

δυσεύρετη και πανάκριβη η φοιτητική στέγη στην Καρδίτσα!

Σε αγώνα δρόμου για εξεύρεση κατοικίας βρίσκονται οι γονείς των επιτυχόντων φοιτητών στην πόλη μας.
  Οι φετινοί πρωτοετείς στα τμήματα των σχολών της Καρδίτσας ανέρχονται σους 534 και η στέγαση τους αποτελεί ένα πραγματικό Γολγοθά για τους γονείς τους, οι οποίοι καλούνται να βάλουν πολύ βαθειά το χέρι στην τσέπη.
Από τους φετινούς πρωτοετείς, ελάχιστοι είναι αυτοί οι οποίοι θα στεγαστούν στις φοιτητικές εστίες. Στις εστίες Καρδίτσας υπάρχουν μόνο 104 κλίνες (ΕΔΩ & ΕΔΩ) σε δίκλινα δωμάτια (και μάλιστα με αντίτιμο 150 έως 400 Ευρώ! ) όταν είναι πάνω από 2.000 οι φοιτητές στη πόλη και όταν μόνο οι φετινοί εισακτέοι είναι πάνω από 500! Μάλιστα, σ’ αυτόν τον «διαγωνισμό φτώχειας», το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εν μέσω εξεταστικής περιόδου πετά έξω από τα δωμάτια τους παλιούς «μη δικαιούχους στέγασης» για να στεγαστούν οι νέοι «προνομιούχοι»! Όσο για τους υπόλοιπους, αναζητούν στέγη σε ένα περιβάλλον όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για την Καρδίτσα η μέση ζητούμενη τιμή Ευρώ/τ.μ. αυξήθηκε κατά 14% σε σχέση με πέρυσι, με το ενοίκιο για μια γκαρσονιέρα να κυμαίνεται από 300 έως και 500 Ευρώ! Η αυξημένη ζήτηση σε σχέση με τη ραγδαία μείωση προσφοράς στέγης (και λόγω του DANIEL εκτός των άλλων…) εκτίναξε τα ενοίκια σε βαθμό απαγορευτικό για μια μισθοσυντήρητη οικογένεια. Αυτό, σε συνδυασμό  με την καθολική ακρίβεια που εξανεμίζει τα διαθέσιμα προς επιβίωση, καθιστά το δικαίωμα στις σπουδές ουσιαστικά ανύπαρκτο και προνόμιο ολοένα και λιγότερων. Η δωρεάν παιδεία, όπως κατ ευφημισμό λέγεται χτυπιέται παραπέρα, με τους ταξικούς φραγμούς να ορθώνονται ως ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για τη λαϊκή οικογένεια. Όσοι καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα ταξικά φίλτρα και να βρεθούν ανάμεσα στους… τυχερούς που θα εισέρθουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα βρίσκονται αντιμέτωποι με σχεδόν απαγορευτικές συνθήκες ολοκλήρωσης των σπουδών τους.
Το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών είναι διαχρονικό και αφορά όλες τις κυβερνήσεις του συστήματος . Η πάλη του λαού για μόρφωση και σπουδές δένεται με την πάλη για δωρεάν στέγαση και σίτιση καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών. Είναι αγώνας που αφορά όλο το λαό και επιβάλλεται και στην πόλη μας να παρθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε φοιτητές και γονείς να διεκδικήσουν το αυτονόητο. Το δικαίωμα στη μόρφωση και τις σπουδές!

Ν.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου