για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

συλλαλητήριο καταγγελίας της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας

Συλλαλητήριο-διαδήλωση για την υγεία έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 26/11 στη κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Αν και υπό βροχή, με βάση τα δεδομένα της πόλης και τα δεδομένα της περιόδου ήταν ένα σχετικά μαζικό συλλαλητήριο. Βέβαια, τα περίπου 150 βαριά 200 άτομα δεν τα λες “παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο” (όπως το βάφτισαν οι διοργανωτές του) και σίγουρα δεν ανταποκρίνονταν στους πάνω από 35 (!) μαζικούς φορείς που καλούσαν στο συλλαλητήριο. Το συλλαλητήριο έγινε με πρωτοβουλία της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν.Καρδίτσας και μεταξύ άλλων συμμετείχαν εργατικά σωματεία, η αγροτική ομοσπονδία (ΕΟΑΣΚ), ο Δήμος, το εργατικό κέντρο, η ΑΔΕΔΥ, η Μητρόπολη Καρδίτσας κλπ Με διακριτό μπλοκ και πανό συμμετείχε και το ΚΚΕ(μ-λ). 
Παρά την προπαγάνδα της κυβέρνησης που εδώ και δύο χρόνια όλο μέτρα ανακοίνωνε και όλο προετοιμάζονταν για την κορύφωση της πανδημίας, το σύστημα υγείας παραμένει με τεράστια κενά και ελλείψεις, αδυνατώντας να καλύψει τις βασικές ανάγκες πρόληψης και περίθαλψης του λαού.
Στο νοσοκομείο Καρδίτσας  αντί για αναβάθμιση, επέκταση, προσλήψεις προσωπικού κλπ έχουμε καταργήσεις-συγχωνεύσεις κλινικών, μείωση οργανικών θέσεων (σχεδόν 200 θέσεις περικόπηκαν στη περίοδο των μνημονίων) και σχεδόν 50 υγειονομικούς σε αναστολή εργασίας (λόγω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού).  
Η ΜΕΘ COVID λειτούργησε καθυστερημένα και ενώ ήδη το 3ο κύμα είχε ξεσπάσει. Μέχρι τότε ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και χάθηκαν ζωές γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ σε γειτονικούς νομούς (οι 40 κλίνες ΜΕΘ της Θεσσαλίας είναι πλήρεις σχεδόν από τις αρχές του Νοέμβρη).Η παθολογική κλινική (με 58 κλίνες) αντί για 13 γιατρούς όπως προβλέπεται από το οργανόγραμμα του νοσοκομείου, λειτουργεί με μόνο 8 παθολόγους (!) που θα γίνουν 6 αφού σύντομα οι 2 πρόκειται να αποχωρήσουν.   
Για να λειτουργήσει  ΜΕΘ COVID μεταφέρθηκε σε άλλη μονάδα η  γενική ΜΕΘ (στη μονάδα στεφανιαίων) όπου πλεόν λειτουργεί υποστελεχομένη, χωρίς τους αναγκαίους εντατικολόγους και με λιγότερα κρεβάτια (από 7 κλίνες που είχε η γενική ΜΕΘ μειώθηκαν σε 4).
Αποτέλεσμα της χρόνιας εγκατάλειψης-υποβάθμισης του νοσοκομείου, της λειψής συντήρησης και των απαρχαιωμένων υποδομών είναι και η βλάβη-lockdown στο σύστημα παροχής οξυγόνου τον περασμένο Μάρτη, με αποτέλεσμα 15 ασθενείς να διακομισθούν αναγκαστικά σε γειτονικά νοσοκομεία. Όπως επίσης και η πρόσφατη φωτιά στην ορθοπεδική κλινική με αποτέλεσμα όλες οι χειρουργικές κλινικές να περιοριστούν σ’ ένα τμήμα 15-20 κλινών.
Ουσιαστικά το Νοσοκομείο Καρδίτσας μετατρέπεται σε νοσοκομείο μιας νόσου αφού για να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά COVID, λόγω ελλείψεων σε γιατρούς, νοσηλευτές, υποδομή κλπ, έχουμε αναβολές-μειώσεις χειρουργείων, ακυρώσεις ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία κλπ
Βρισκόμαστε στη δίνη του τέταρτου κύματος της πανδημίας και όλα δείχνουν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας! Η κυβέρνηση αφήνει αβοήθητο το λαό μπροστά στην πανδημία! Η «ατομική ευθύνη» που συνεχώς επικαλείται η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες για τους σχεδόν 17.700 θανάτους μέχρι στιγμής και όσους ακολουθήσουν. 
Αποτελεί πρόκληση να βαφτίζεται «ενίσχυση» του ΕΣΥ η διεύρυνση του πεδίου δράσης του ιδιωτικού κεφαλαίου και η σκανδαλώδης διοχέτευση χρήματος στους κλινικάρχες. Και είναι εξοργιστικό να έχουν απολυθεί 7.000, στη πλειοψηφία τους μόνιμοι υγειονομικοί για να «αναπληρωθούν» με συμβασιούχους λίγων μηνών. Καμιά νέα θέση εργασίας δεν δημιουργείται στα νοσοκομεία, αντίθετα μένουν ακάλυπτες και μειώνονται οι υπάρχουσες, όσες επιστρατεύσεις κι αν κάνει η κυβέρνηση. Λείπουν χιλιάδες κλίνες απλές και ΜΕΘ, λείπουν δεκάδες χιλιάδες υγειονομικοί, λείπουν νέα νοσοκομεία και δομές α/βάθμιας περίθαλψης κι αυτό το γνωρίζει ο λαός.
Οι εργαζόμενοι, ο λαός και οι νεολαία έχουν κάθε λόγο να είναι ανήσυχοι από τις εξελίξεις και στο μέτωπο της πανδημίας. Δεν έχουν κανένα λόγο να υποστείλουν τους αγώνες τους για πλήρη, ίση και δωρεάν περίθαλψη, για την υπεράσπιση της υγείας και της ίδιας της ζωής τους.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου