για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

συγκέντρωση και πορεία για τη πλημμύρα

Μια πρώτη κινηματική αντίδραση για την καταστροφή που χτύπησε τη πόλη και το νομό της Καρδίτσας είχαμε χθες Παρασκευή 25/9. Μετά από κάλεσμα του Δίκτυου Αλληλεγγύης και Αγώνα που στηρίχθηκε και από άλλους πολιτικούς χώρους και τοπικές συλλογικότητες, έγινε συγκέντρωση στη κεντρική πλατεία και ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης. Με συνθήματα “Μας πνίξανε τη πόλη, μας πνίξαν τη ζωή-αντίσταση, αγώνας και πάλη λαϊκή”, “εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη”, “μας έπνιξαν τη πόλη στη λάσπη στο νερό, αποζημιώσεις για όλο το λαό” κ.α. η πορεία κινήθηκε στο εμπορικό κέντρο και κατέληξε ξανά στη κεντρική πλατεία, ενώ στάσεις έγιναν στο δημαρχείο και στην αντιπεριφέρεια/νομαρχία όπου με συνθήματα καταγγέλθηκε η εγκληματική πολιτική και οι ευθύνες τόσο της κεντρικής κυβέρνησης όσο και των τοπικών “αρχόντων”. Σ’ όλη τη διαδρομή αυτό που αντίκριζες ήταν ένα έρημο και “βομβαρδισμένο” εμπορικό κέντρο με κλειστά καταστήματα, παντού λάσπη (οχτώ ημέρες μετά την πλημμύρα!!!), σπασμένες βιτρίνες, κατεστραμμένα έπιπλα και εμπορεύματα, αυτοκίνητα βουτηγμένα στα λασπόνερα... Μαγαζάτορες και εργαζόμενοι να προσπαθούν νύχτα με νύχτα να ξελασπώσουν τα μαγαζιά τους, να περισώσουν ότι μπορούν, να ξανασταθούν στα πόδια τους.  Με πανό συμμετείχαν η “Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία-Ανταρσία για την Ανατροπή”, το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι, η αυτοοργανωμένη ποδοσφαιρική ομάδα “Βαγγελίτσα Κουσιάντζα” και οι Ultras Gate 3 της Αναγέννησης. Με διακριτό μπλοκ και πανό παρέμβηκε το ΚΚΕ(μ-λ).
Στενός” και με συγκεκριμένη πολιτική αναφορά ο κόσμος που συμμετείχε, κυρίως νεολαία και κόσμος του κινήματος από την Καρδίτσα αλλά και από άλλες Θεσσαλικές πόλεις, ενώ απουσίαζε πλατύς κόσμος της Καρδίτσας. Η γραμμή της διεκδίκησης και του αγώνα πρέπει να μπει στο κόσμο και να γίνει υπόθεση του ίδιου του κόσμου.  Η ανάγκη που υπάρχει είναι να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα των κατοίκων, και στη πόλη και στα χωριά που χτυπήθηκαν,  επιτροπές διεκδίκησης και αλληλεγγύης με στόχο πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, αποζημιώσεις στο 100%, έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού. Η γραμμή της διεκδίκησης και του αγώνα να γίνει μαζική λαϊκή υπόθεση. Και αυτή την αναγκαιότητα δεν την βοηθούν και δεν την υπηρετούν αυτοαναφορικές λογικές  και λογικές αυτοπεριχαράκωσης που χαρακτήριζαν τη διοργάνωση της χθεσινής κινητοποίησης. Ίσα-ίσα τέτοιες λογικές απομονώνουν και τελικά υπονομεύουν την όποια προσπάθεια. Παρόλες τις πολιτικές ενστάσεις και διαφωνίες, αξίζει να κρατήσουμε το θετικό: Μια πρώτη κινηματική απάντηση, μια πρώτη μαζική διαμαρτυρία-διεκδίκηση που πρέπει να απλωθεί, να μαζικοποιηθεί, να γίνει υπόθεση του ίδιου του λαού, να έχει συνέχεια.






















2 σχόλια:

  1. Η ανάγκη του κόσμου είναι τέτοια να εκφράσει την αγανάκτηση του για την πρωτοφανή καταστροφή στην πόλη και τον νομό που αντικειμενικά δημιουργεί όρους για την κινηματική έκφραση αυτής με πλατιούς και μαζικούς όρους.Η κομμουνιστική και επαναστατική αριστερά και ο α/α χώρος έτσι κι αλλιώς θα βγούν στο δρόμο το ζήτημα είναι να εμπλακεί κ ο υπόλοιπος κόσμος που έχει δεχτεί πλήγμα η ζωή και το σπίτι του.Για να γίνει κάτι τέτοιο η αγανάκτηση και η διεκδίκηση πρέπει να γίνει κτήμα του ίδιου του λαού,όχι μόνο των αγωνιστών που έτσι κι αλλιώς θα βγούνε να αντιδράσουνε.Αλίμονο αν αρκεστούμε σε μια διαδήλωση αντίστοιχης μαζικότητας σαν αυτή την επέτειο δολοφονίας του Αλ.Γρηγορόπουλου.Παρ' ολα αυτά,σαν μια πρώτη κινηματική απάντηση κατάφερε να δώσει θάρρος στον λαο της Καρδίτσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ!!!
    Όσοι μαζευτήκαμε την Παρασκευή δεν είμαστε ο ΛΑΟΣ. Θα κριθούμε όλοι αν θα συμβάλουμε στην οργανωμένη και μαζική πάλη του Καρδιτσιώτικου Λαού για να πάρει πίσω τη ζωή του.
    Το ζήτημα αυτό δεν είναι -δεν μπορεί να είναι υπόθεση ομοϊδεατών.
    Ούτε να αναπαράγεται μια ηττημένη λογική -αλά ΠΑΜΕ.
    Στόχος που πρέπει να παλευτεί η διοργάνωση μια μαζικής συγκέντρωσης(συλλαλητήριο).
    Όσο για τα συνθήματα καλά τα δυο που φωνάχτηκαν αλλά θέλει κι άλλα. Και όχι σαν το "παραιτηθείτε" (για να αναλάβουν ποιοι;;;) που ακούστηκε στην επίσκεψη Μητσοτάκη που υπονομεύει το στόχο των αποζημιώσεων που πρέπει να είναι κυρίαρχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή