για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

ο κάμπος μετράει τις πληγές του (περιοδεία σε χωριά)

Καρδιτσομάγουλα

Περιοδεία σε χωριά που χτυπήθηκαν από την πλημμύρα (Καρδιτσομάγουλα, Αγία Τριάδα, Καλογριανά, Προάστιο κ.α.) έγινε το απόγευμα της Κυριακής 20/9 από κλιμάκιο της οργάνωσης Καρδίτσας του ΚΚΕ(μ-λ). Όπου κα να γυρίσει το μάτι σου βλέπεις υπερχειλισμένα ποτάμια, υπερχειλισμένα αρδευτικά κανάλια, απέραντα στρέμματα με πλημυρισμένα χωράφια, δρόμοι αδιάβατοι από το νερό. Χιλιάδες τα στρέμματα που τα «πάτησε» το νερό και αμέτρητα τα μαντριά, οι αποθήκες, οι κτηνοτροφικές μονάδες, τα ζώα που πνίγηκαν από το νερό. Χωριά ολόκληρα καλύφθηκαν από τα νερά (Λεύκη, Ορφανά κ.α.), για άλλα βγήκε εντολή εκκένωσης και είναι δεκάδες αυτά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Το επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι κομμένο από τα νερά σε δεκάδες σημεία και η επικοινωνία μπορεί να γίνει μόνο με τρακτέρ και υπερυψωμένα οχήματα.

Αγία Τριάδα

Χιλιάδες αγρότες είδαν την παραγωγή τους να «πνίγεται» από το νερό. Ειδικά οι βαμβακοπαραγωγοί που αυτή την περίοδο είναι πάνω στη συγκομιδή του προϊόντος. Στα πρώιμα βαμβάκια μιλάμε για τεράστια ζημιά λόγω καταστροφής-υποβάθμισης του προϊόντος ενώ ζημιά θα έχουμε και στα όψιμα βαμβάκια με μεγάλη απώλεια εισοδήματος για τους βαμβακοπαραγωγούς. Καθυστέρηση θα έχουμε και στη συγκομιδή αφού τα χωράφια είναι αδιάβατα από τη λάσπη και οι βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές δεν θα μπορούν να μπουν στα χωράφια για τις επόμενες 3-4 βδομάδες. Για άλλη μια φορά ο αγροτόκοσμος βλέπει τη σοδειά του να καταστρέφεται και οι κόποι μιας χρονιάς να πάνε χαμένοι. Χρόνια τώρα η ίδια ιστορία. Ανύπαρκτος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, καμιά αντιπλυμμηρική θωράκιση, τάφροι και στραγγιστικό δίκτυο ανεπαρκές, χωρίς τακτική συντήρηση, χωρίς καθαρισμό, χωρίς εκβαθύνσεις, χωρίς απομάκρυνση φερτών κλπ. Ένα αποστραγγιστικό δίκτυο που αντέχει μόνο σε ψιλόβροχο. 

Προάστιο

Σε κάθε χωριό οι αγρότες μαζεύονται στα γεφύρια και στα φράγματα και παρακολουθούν τη στάθμη του νερού που ανεβαίνει, ανήμποροι να κάνουν το παραμικρό. Μέσα στα χωριά προσπαθούν με σακιά άμμου και άλλους πρόχειρους τρόπους να προστατέψουν τα σπίτια τους. Η επόμενη μέρα θάναι δύσκολη. Πρέπει όμως να είναι και ημέρα αγώνα και διεκδικήσεων. Θεομηνία δεν είναι η βροχή αλλά η πολιτική εκείνη που αδιαφορεί για τα λαϊκά συμφέροντα, που λεηλατεί και καταστρέφει το βιός και τη ζωή του αγροτόκοσμου. Και αυτή τη «θεομηνία» δεν την αντιμετωπίζεις με παρακάλια αλλά με οργάνωση και αγώνα, απαιτώντας και διεκδικώντας. Από τα κάτω, μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους αλλά και με επιτροπές αγώνα πλημμυροπαθών να μπουν μπροστά οι διεκδικήσεις. Για άμεσες και πλήρεις αποζημιώσεις, όχι με δάνεια, έντοκα ή άτοκα. Για άμεση και πλήρη αποκατάσταση ζημιών και πληγέντων. Για όλα αυτά που μας χρωστούν, για όλα αυτά που δικαιούμαστε.

Καλογριανά 

Καλογριανά 









1 σχόλιο:

  1. Η κατάσταση επίσης στα χωριά του δήμου Παλαμά είναι επίσης τραγική.Τα χωριά Μεταμόρφωση και Βλοχός και Κοσκινάς βρίσκονται απο την Κυριακή 20/9 πλημμυρισμένα απο τεράστιους όγκους νερού.Το οδικό δίκτυο είναι καλυμμένο απο νερό και η επικοινωνία προς τα υπόλοιπα χωριά του δήμου είναι αποκλεισμένη,όπως επίσης και προς Καρδίτσα.Η ηλεκτροδότηση και η ύδρευση έχει επανέλθει με ένα διάλειμμά το σαββατοκύριακο κυριολεκτικά εφιαλτικό για τους κατοίκους των χωριών.Μνήμες απ τις μεγάλες πλημμύρες του '94 θυμίζει η κατάσταση στο Βλοχό και τη Μεταμόρφωση με χιλιάδες στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας καλυμμένα απο νερό και τους αγρότες κυριολεκτικά να χάνουν την πααραγωγή τους μεσα σε λίγες ώρες.Μεγάλη μάχη δόθηκε το βράδυ του Σαββάτου 19/9 στο αναχώμα συγκρατησης του νερού του Ενιπέα ποταμού προς Παλαμά,το οποίο κινδένεψε να σπάσει με κίνδυνο να πλημμυρίσει κι η πόλη του Παλαμά.Ευτυχώς η κατάσταση αυτη την στιγμή παραμένει σταθερή με την στάθμη του νερού να πέφτει κι ο κίνδυνος πλημμύρας για τα χωριά να απομακρύνεται.Ωστόσο αν η μάχη να σωθούν οι κατοικίες του λαού φαίνεται να τελειώνει,η μάχη για τη διεκδίκηση της πλήρης και χωρίς αστερίσκους αποζημίωσης των καταστροφών μόλις τώρα αρχίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή