για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

εκδικητικές απολύσεις στα Καρφούρ Μαρινόπουλος

ανακοίνωση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Ν. Καρδίτσας
Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα εταιρία Μαρινόπουλος Α.Ε., απέλυσε δυο εργαζόμενες στο κατάστημα Καρφούρ στην Καρδίτσα. Είναι μια εκδικητική ενέργεια από την πλευρά της εταιρίας μιας και οι εργαζόμενες είναι δυο από τους πέντε που τόλμησαν να σηκώσουν το κεφάλι μη υπογράφοντας ατομική σύμβαση εργασίας με μείωση μισθού 8%.
Μετά από σχεδόν 20 χρόνια δουλειάς τις πετάνε στην ανεργία. Δεν είναι βέβαια κάτι το πρωτόγνωρο μιας και η εταιρία Μαρινόπουλος Α.Ε. έχει προβεί σε ανάλογες ενέργειες (απολύσεις, ατομικές συμβάσεις) σε μια σειρά καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, εκβιάζοντας ουσιαστικά τους εργαζόμενους να αποποιηθούν τα όποια εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα έχουν.
Από την άλλη όμως την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης η συγκεκριμένη εταιρεία γιγαντώθηκε. Προχώρησε σε εξαγορά άλλων μικρότερων Σούπερ Μάρκετ με αποτέλεσμα σήμερα να είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ και να απασχολεί  πανελλαδικά 14.000 εργαζομένους. 

Η Μαρινόπουλος Α.Ε. παίζει ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά, από τη θέση που κατέχει. Παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση  μισθών, ωραρίων, τιμών στα ράφια στον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Η κερδοφορία και η ηγεμονική της θέση είναι αποτέλεσμα τις άγριας εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, στο τσάκισμα των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει.
Καλούμε τους εργαζόμενους της Καρδίτσας να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη δουλειά με αξιοπρέπεια και πλήρη εργασιακά δικαιώματα και δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα σταθούμε αρωγοί στην προσπάθειά τους αυτή. 
Καλούμε τους εργαζόμενους της εταιρείας Μαρινόπουλος Α.Ε. να στηρίξουν τους συναδέλφους τους. Το γεγονός ότι υπέγραψαν ατομική σύμβαση όπως τους υπέδειξε η εργοδοσία δεν σημαίνει ότι αύριο δεν θα είναι η σειρά κάποιου από τους υπογράφοντες.
Καλούμε τους εργαζόμενους να μη σκύβουν το κεφάλι αποτινάσσοντας το φόβο και τη μοιρολατρία, παλεύοντας στο πλευρό του εργατικού ταξικού κινήματος, οργανωμένοι στο σωματείο τους.
Στον πόλεμο που κηρύσσεται από την εκάστοτε εργοδοσία οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντούν με πόλεμο, με ταξική πάλη. Ένας για όλους και όλοι για έναν.
Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων & Υπαλλήλων με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Νομού Καρδίτσας
http://www.idyp-karditsas.blogspot.gr
idiwtikoiypallhloi.karditsas@gmail.com
  Ο πρόεδρος                    Ο γραμματέας
Σαριδάκης Στέλιος                Σιώκος Μιχάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου