για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ. ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΙΑΣ - ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ. ΜΟΝΗ ΜΑΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

των Αλεξάκου Φώτη, Γκαραγκάνη Λένας,
Σδόγκου Θανάση και Φυτσιλή Αλέξη
(μέλη της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Καρδίτσας)

Με την υπουργική απόφαση, που χαρακτηρίζει πλεονάζοντες πάνω από 6000 εκπαιδευτικούς και υποχρεωτικά μετατάσσει 4962 στην Α΄/θμια και σε διοικητικές θέσεις, το υπουργείο κάνει ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα για τη δημιουργία επιπλέον «πρωτογενούς πλεονάσματος» εκπαιδευτικών, πράγμα που αποτελεί συνέχεια της αυθαιρεσίας  που με διάφορες τεχνικές έχει μεθοδεύσει τους τελευταίους μήνες. Αυτό το τεχνητό πλεόνασμα θα χρησιμοποιηθεί για υποχρεωτικές μετακινήσεις σε άλλες διοικητικές υπηρεσίες ή εκπαιδευτικές βαθμίδες, εντός νομού, ή της περιφέρειας, ή σε όλη την επικράτεια, ή απλά για να μετακινηθεί ο «πλεονάζων»… στο σπίτι του.

Αυτή η κίνηση του Υπουργείου :
-          Αποτελεί προσπάθεια κατοχύρωσης δικαιώματος από την πλευρά του να βαφτίζει πλεονάζοντες όσους εκπαιδευτικούς επιθυμεί, όποτε και όπως αυτό κρίνει. Επιχειρεί να εμπεδώσει την άποψη, πως το ίδιο το Υπουργείο θα διαπιστώνει πόσοι εκπαιδευτικοί του περισσεύουν κάθε φορά που θα «επιβάλλονται» απολύσεις.
-          Προσπαθεί να νομιμοποιήσει τη βασική κατεύθυνσή του, ότι δηλαδή υπάρχουν εκπαιδευτικοί που πλεονάζουν, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τον δήθεν εξορθολογισμό με τις υποχρεωτικές μετατάξεις στην Πρωτοβάθμια και σε διοικητικές θέσεις. Δεν έχει καμιά πρόθεση να προσφέρει εργασιακή ασφάλεια. Οι αιτήσεις για μετάταξη είναι δηλώσεις αποδοχής ότι πλεονάζει, τόσο ατομικά ο συνάδελφος, όσο και συνολικά ο … κλάδος.
-          Δεν πρόκειται για μια ειδική περίπτωση που αφορά στις συγκεκριμένες ειδικότητες, αλλά αποτελεί μια ειδική πλευρά της γενικευμένης επίθεσης της κυβέρνησης και στις δυο βαθμίδες της Εκπαίδευσης, με στόχο την διάλυση των εργασιακών σχέσεων όλων των εκπαιδευτικών, συντρίβοντας ό,τι θυμίζει σταθερότητα και μονιμότητα στην εργασία. Αυτό είναι το περιεχόμενο της έκφρασης «κινητικότητα στο Δημόσιο τομέα» και έτσι εκφράζεται στην Εκπαίδευση. Μας αφορά ΟΛΟΥΣ, όλες τις ειδικότητες, καθηγητές, δάσκαλους, νηπιαγωγούς.
-          Δεν στερείται λογικής, παρά τα παράλογα και τις ασάφειες του πράγματος, τα οποία υπάρχουν για να  χειριστεί το υπουργείο τους εκπαιδευτικούς «κατά βούλησιν». Η κυβέρνηση κάνει πράξη τη μνημονιακή λογική για λιγότερα σχολεία, λιγότερη γνώση, για περισσότερους μαθητές στα τμήματα, χειρότερη μόρφωση, λιγότερους εκπαιδευτικούς, περισσότερη ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση.
Συνάδελφοι,
ο λύκος μας έχει δείξει τα δόντια του, ας μην ψάχνουμε το ντορό του. Δεν χωρούν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Είναι αυτό που νομίζουμε..
Ο Σεπτέμβρης έρχεται και φέρνει με τον πιο επιτακτικό τρόπο την ανάγκη της μαζικής αναμέτρησης. Αυτής που δεν έγινε το Μάη-Ιούνη. Αυτής που έλειψε τα τρία τελευταία χρόνια, που «παρακολουθούμε» τη ραγδαία λεηλασία των δικαιωμάτων μας. Οι απολυμένοι, οι υπό απόλυση, τα διαλυμένα σχολεία, οι διωκόμενοι μαθητές είναι και είμαστε όλοι εδώ! Σε αυτό το παρόν έχουμε ανάγκη να οργανώσουμε μαζικό παρατεταμένο απεργιακό αγώνα με όλα τα σχολεία κλειστά.
Συλλογική άρνηση υποβολής αίτησης μετάταξης.
 Να γίνει άμεσα Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ, ώστε μαζικά και ενωτικά να αποφασίσουμε τη στάση μας.
-          Για να ανατραπεί το πολυνομοσχέδιο.
-          Για να γυρίσουν στα σχολεία όλοι οι συνάδελφοι μας μόνιμοι και αναπληρωτές.
-          Για να υπερασπίσουμε τη δουλειά μας και το δικαίωμα στη δουλειά.
-          Για να μην διωχτεί κανένας μαθητής και να μην περάσουν τα σχέδια για σχολεία-προθάλαμοι των ειδικών οικονομικών ζωνών.
Όχι στο σχολείο των λίγων και «εκλεκτών» μαθητών,
 των λίγων, φτωχών και τρομοκρατημένων εκπαιδευτικών.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ – ΔΝΤ
Όλοι στη συγκέντρωση την Τετάρτη 21/8 -10 πμ στη ΔΔΕ Καρδίτσας
 Τα μέλη της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

Αλεξάκος Φώτης, Γκαραγκάνη Λένα, Σδόγκος Αθανάσιος, Φυτσιλής Αλέξης


ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!!! ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΩΝ-  ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
Κινητοποίηση την Τετάρτη 21-8-13  στις 10 το πρωί στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
 Ανακοίνωση-κάλεσμα της ΕΛΜΕ Καρδίτσας
Η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζονται ως μια δεξαμενή εργαζομένων, όπου δημιουργείται τεχνητό πλεόνασμα, με διάφορες τεχνικές και νομικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν τους τελευταίους μήνες και που σκοπό έχουν την υποβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου και την βίαιη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.     
Η αρχή έγινε με την αύξηση του ωραρίου κατά 2 ώρες, που είχε ως άμεση συνέπεια τη βίαιη απομάκρυνση 10.000 αναπληρωτών συναδέλφων μας, που εργάζονταν χρόνια στα σχολεία και κάλυπταν λειτουργικά κενά ανά την επικράτεια.
Στις 9 Ιουλίου 2013 είχαμε την κατάργηση των τομέων των ΕΠΑ.Λ. και των ειδικοτήτων που δέχονται ένα ποσοστό περίπου 35% των μαθητών της επαγγελματικής εκπαίδευσης και τη συνακόλουθη διαθεσιμότητα για περισσότερους από 2000 εκπαιδευτικούς . Στο νομό μας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 35 συνάδελφοί μας.
Στις 5 Αυγούστου είχαμε και νέες καταργήσεις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων που προστίθενται κι αυτές στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων της πολιτικής των μνημονίων.
Στις 16 Αυγούστου 2013 με εγκύκλιο το Υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης προχωρά στην εφαρμογή του προγράμματος κινητικότητας και το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 23/7/13.   
Στο νόμο 4172/2013/ΦΕΚ 23/7/13 προστέθηκε στο άρθρο 82 παράγραφος, που προβλέπει υποχρεωτικές μετατάξεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σε διοικητικές θέσεις, σε κενά που θα προσδιορίζει ο εκάστοτε Υπουργός Παιδείας, ερήμην των υπηρεσιακών συμβουλίων. Ο Υπουργός Παιδείας, συνεπώς, χαρακτηρίζει με διαπιστωτική πράξη, αυθαίρετα υπεράριθμους πάνω από 6.000 συναδέλφους μας και απ’ αυτούς οι 4.962 καλούνται να αποδεχτούν την υποχρεωτική τους μετάταξη με δήλωσή τους μέχρι στις 23 Αυγούστου.
Ας σημειώσουμε εδώ πως αυθαίρετα επίσης το Υπουργείο δεν προχώρησε εδώ και αρκετούς μήνες στην υλοποίηση της δικής του προκήρυξης εθελοντικών μετατάξεων, 940 θέσεων εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, παρά το γεγονός πως οι αιτήσεις υπερκάλυπταν τη ζήτηση.
Φαίνεται πλέον καθαρά ότι η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο και μόνο να «κατασκευάσει» ένα σχολείο με λιγότερους και ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς. Δεν ενδιαφέρεται για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη, τι μαθήματα θα γίνονται, ποιοι θα τα διδάσκουν και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τη μόρφωση των παιδιών.
Πίσω από την φαινομενική προχειρότητα αλλά και την ολοφάνερη βιασύνη της κυβέρνησης, εν μέσω του καλοκαιριού, αναδεικνύεται η σαφής κατεύθυνση και στόχευση που έχουν αυτοί όλοι οι σχεδιασμοί: επιχειρούν να εδραιώσουν την αντίληψη στους συναδέλφους πως ο εκάστοτε υπουργός θα μπορεί να χαρακτηρίζει υπεράριθμους τους καθηγητές και κατόπιν να τους μετατάσσει-διαθέτει όπου ο ίδιος επιλέξει, σε άλλη εκπαιδευτική βαθμίδα, σε διοικητικές θέσεις στο δημόσιο, … στα σπίτια τους.
 Για όλα τα παραπάνω την Τετάρτη 21 Αυγούστου στις 10 το πρωί στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις διαθεσιμότητες των συναδέλφων μας στα ΕΠΑ.Λ. Θα ακολουθήσει συνέλευση-ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις υποχρεωτικές μετατάξεις στο αίθριο της αγοράς.
Να είμαστε όλοι παρόντες.
Μας αφορά όλους.
Κανείς συνάδελφος και κανείς μαθητής μας δεν περισσεύει.
Καμιά υποχρεωτική μετάταξη-διαθεσιμότητα-απόλυση.
 Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Καρδίτσας




Υποχρεωτικές μετατάξεις: διαβατήριο ανασφάλειας, δουλείας, απόλυσης, ανεργίας.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ - ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΞΕΡΙΖΩΝΕΙ ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

 Ανακοίνωση των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών

Το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει κατακαλόκαιρο να υλοποιεί έναν από τους βασικούς του στόχους, την παραγωγή -με διάφορους τρόπους και μορφές- πλεονάσματος εκπαιδευτικών. Με την πρόσφατη υπουργική απόφαση χαρακτηρίζει πάνω από 6000 καθηγητές πλεονάζοντες και μετατάσσει υποχρεωτικά 4962  στην Α/θμια και σε διοικητικές θέσεις (Δ/νσεις - ΙΕΚ), καλώντας μέχρι την Παρασκευή 23/8 από συγκεκριμένες ειδικότητες αιτήσεις προτίμησης. 
Πρόκειται για (ακόμη) ένα μέτρο της κυβέρνησης και των τροϊκανών αφεντικών της, στην κατεύθυνση διαπίστωσης-πιστοποίησης, αυθαίρετα και τρομοκρατικά, ενός αριθμού των εκπαιδευτικών που περισσεύουν. Ουσιαστικά το υπουργείο Παιδείας και με τον τρόπο αυτό κάνει πράξη το σχέδιο του να χαρακτηρίζει υπεράριθμους τους καθηγητές και κατόπιν να τους μετατάσσει-διαθέτει όπου το ίδιο επιλέξει.  Σε άλλη εκπαιδευτική βαθμίδα, σε διοικητικές θέσεις στο δημόσιο, …στα σπίτια τους.
Αποτελεί πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας και των κυβερνητικών επιδιώξεων να ερμηνεύεται η κίνηση αυτή σαν προσπάθεια εξασφάλισης-διασφάλισης της εργασίας  των εκπαιδευτικών. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Είναι μέτρο που κινείται στην  ίδια τροχιά με τα προηγούμενα (αύξηση ωραρίου, κλείσιμο συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, καρατόμηση Τομέων των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, διαθεσιμότητα -απόλυση των συναδέλφων των αντίστοιχων ειδικοτήτων κλπ) συνεχίζοντας και εντείνοντας το χτύπημα και τη διάλυση της μονιμότητας και της σταθερότητας που χαρακτήριζε την εργασία μας, αντικαθιστώντας τη με προσωρινότητα και ελαστικότητα. Μια κατεύθυνση «ωρομισθικοποίησης» του μόνιμου προσωπικού στην εκπαίδευση που απαιτεί την εξαφάνιση κάθε εγγύησης που υπήρχε στο σώμα των συνθηκών που καθόριζαν την εργασιακή μας σχέση. Το αύριο θα  έχει μόνο διαθεσιμότητα- μετάταξη –μετάθεση –απόλυση -ανεργία-εξαθλίωση.
Η αίτηση προτίμησης που καλούνται (όλοι οι συνάδελφοι των ειδικοτήτων αυτών) να κάνουν, ενέχει δήλωση αποδοχής της λογικής της υπεραριθμίας. Τόσο ατομικά, καθώς αυτός που αιτείται αποδέχεται ότι περισσεύει αλλά και συνολικά εντός του κλάδου νομιμοποιείται το πλεόνασμα εκπαιδευτικών πετώντας στα σκουπίδια την αλήθεια, την πραγματικότητα που είναι και θέση του κλάδου, ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει.
Οι ασάφειες, τα ερωτήματα των συναδέλφων για τη διαδικασία που το υπουργείο δεν δίνει απαντήσεις, δεν είναι μόνο και κυρίως προχειρότητα και βιασύνη, αλλά αποτελούν συνειδητή επιλογή του υπουργείου που θα κόψει και θα ράψει στα μέτρα του τα όποια αποτελέσματα προκύψουν, συνεχίζοντας να προωθεί την διαίρεση του κλάδου, για να συνεχίζει να βασιλεύει η βαρβαρότητα της πολιτικής του. Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε να γίνουν με διαφάνεια και αξιοκρατία …οι απολύσεις μας!!!
Είναι γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή έχει δημιουργήσει στους συναδέλφους αναστάτωση, στεναχώρια, αγωνία, σημάδια κατάθλιψης, συνέπειες των ηττών που έχει τόσο ο κλάδος όσο και συνολικά ο λαός μας Μόνο που δε χωρά καμιά παράλυση και αναμονή του «μοιραίου» που έρχεται. Απαιτείται σωστή ανάγνωση των κυβερνητικών επιδιώξεων και εμπέδωση ότι αυτές δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν τις σταματήσουμε ΕΜΕΙΣ με τους αγώνες μας. Τίποτα δεν είναι τετελεσμένο, αλλά τα μέτρα αυτά μπορούν και πρέπει να ανατραπούν.
Ο Σεπτέμβρης πλησιάζει και οικοδομούνται οι όροι, αυξάνονται οι προϋποθέσεις για να οργανώσουμε μαζικό παρατεταμένο απεργιακό αγώνα με όλα τα σχολεία κλειστά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνος αυτός τη σύγκρουσης με τη βαρβαρότητα, της αναμέτρησης με την πολιτική που διαλύει την εργασία μας και τη δημόσια-δωρεάν παιδεία.
Ο κλάδος μπορεί και πρέπει να γίνει  ο κορμός του παλλαϊκού ξεσηκωμού για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Οι μαθητές που «μετατάσσονται» υποχρεωτικά από το Γενικό Λύκειο στη δουλεία της μαθητείας, οι γονείς τους που σπρώχνονται καθημερινά στον καιάδα της ανεργίας και της εξαθλίωσης, οι εργαζόμενοι στην Υγεία, στην Τοπική αυτοδιοίκηση είναι οι συνοδοιπόροι μας σ’ αυτό το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε. Δεν υπάρχουν εναλλακτικοί οδοί διαφυγής και όσοι επιχειρούν να τις κατασκευάσουν οδηγούν το κλάδο και τη λαϊκή υπόθεση για μια ακόμη φορά στην ήττα. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε όπως συνέβη το Μάη.
ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ
ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
·        Για να ανατραπεί το πολυνομοσχέδιο και οι υπουργικές αποφάσεις που το κάνουν πράξη
·        Για να γυρίσουν στα σχολεία όλοι οι συνάδελφοι μας μόνιμοι και αναπληρωτές.
·        Για να υπερασπίσουμε τη δουλειά μας και το δικαίωμα στη δουλειά.

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΓΩΝΑΣ
deltioake.blogspot.com                                                                                                         18/8/2013

Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου