για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

αγώνα επιβίωσης δίνουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες

Αγία Τριάδα 7/12/22
Άρχισαν να βγαίνουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας, ενόψει του αυριανού αγροτικού συλλαλητηρίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΕΟΑΣΚ). Για την πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς, ιδιαίτερα για τους βαμβακοπαραγωγούς, η φετινή χρονιά ήταν άλλη μια χρονιά με χασούρα. Από τη μια ο διπλασιασμός ή/και τριπλασιασμός των καλλιεργητικών εξόδων και από την άλλη οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα, έχουν σαν συνέπεια τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος και τη φτωχοποίηση χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών (ΕΔΩ). Πολύ γρήγορα διαψεύστηκαν όσοι φέτος περίμεναν καλές τιμές στα προϊόντα που θα «ισοφάριζαν» και τη χασούρα των προηγούμενων χρόνων. Για παράδειγμα, το βαμβάκι φέτος πουλιέται με 0,69 € το κιλό όταν πέρυσι είχε τιμή 0,79 €/κιλό. Το ίδιο συμβαίνει και με το σιτάρι που φέτος έπεσε στα 0,40 €/κιλό από 0,50 €/κιλό που είχε πέρυσι. Ειδικά για το νομό Καρδίτσας με πάνω από 7.500 βαμβακοπαραγωγούς, περισσότερα από 400.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας και ετήσια παραγωγή βαμβακιού που ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια κιλά
 (ΕΔΩ), μιλάμε για τεράστια απώλεια εισοδήματος. Και αυτό φαίνεται όχι μόνο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών που αδειάζουν, αλλά και στα χωριά που ερημώνουν, στα καφενεία που αδειάζουν νωρίς, στην αγορά της Καρδίτσας που δεν κινείται… Αλλά και από όσες ενισχύσεις μοιράζονται, μόνο κάποια ψίχουλα προορίζονται για τους αγρότες (πχ από τα 32 δισ. ευρώ που μοιράστηκαν ως «κορονοενισχύσεις», μόνο 350 εκατομμύρια πήγαν σε αγροτοκτηνοτρόφους). 
Για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες ο αγώνας είναι μονόδρομος. Μπορεί να είναι άσχημη η κατάσταση στο αγροτικό κίνημα, με αρνητικούς τους συσχετισμούς, με διαλυμένους τους αγροτικούς συλλόγους ή με συλλόγους «σφραγίδες», με υποχώρηση της αγωνιστικής γραμμής κλπ, αλλά τα προβλήματα είναι εδώ. Και είναι αυτά τα οξυμένα προβλήματα που βγάζουν και ξαναβγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους και τις πλατείες. Μέσα απ’ αυτόν τον δρόμο περνά και η ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος. Και αυτός ο αγώνας αξίζει να στηριχτεί. Για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Για τιμές-εισόδημα που να καλύπτει το κόστος της ζωής. Για την επιβίωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς, για νάχει παρόν και μέλλον.
Παλαμάς, 7/12/22



Προάστιο, 7/12/22



Αγία Τριάδα, 7/12/22








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου