για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

αλληλεγγύη στους πρόσφυγες – κοινή πάλη ενάντια στον πόλεμο και τη φτώχεια!

Εν μέσω αντιδράσεων κατοίκων και φορέων για την επικείμενη «κλειστή δομή» προσφύγων στους Γοργοβίτες, στη ΒΙ.ΠΕ Καρδίτσας, και στη συνέχεια αναζήτηση νέου χώρου εκτός ΒΙ.ΠΕ, η κυβέρνηση υλοποιεί την απόφασή της για μετεγκατάσταση προσφύγων/μεταναστών από τα ήδη φρακαρισμένα νησιά (Σάμος- Χίος ).  Μια απόφαση που βρίσκει αρκετές αντιδράσεις τόσο πανελλαδικά όσο και στην Καρδίτσα και προσκρούει στην πρότερη ακροδεξιά ρητορική της Ν.Δ. και στην απροθυμία των φορέων της και του κόσμου της, οι οποίοι λειτουργούν ως υποδείκτες  άλλων τόπων κάθε φορά που υποδεικνύονται οι ίδιοι…
Τα νέα σχέδια της κυβέρνησης προβλέπουν τη δημιουργία πολλών «κλειστών δομών» και «προαναχωρισιακών» κέντρων κράτησης σε ερημικές περιοχές ανά την επικράτεια. Πρόκειται επί της ουσίας για πρόχειρες εγκαταστάσεις για τον εγκλεισμό χιλιάδων
προσφύγων σε συνθήκες στρατοπέδου, στοιβαγμένοι, χωρίς δικαιώματα, απομονωμένοι από το λαό σε συνθήκες αβεβαιότητας και τρομοκρατίας, με την απέλαση να καραδοκεί, προκειμένου να μειωθεί η μεταναστευτική ροή προς την Ε.Ε. συνεχίζοντας την αντιπροσφυγική  συμφωνία Ε.Ε. –Τουρκίας που εφάρμοσε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόσφατα επανασυστάθηκε το υπουργείο μετανάστευσης υπό τον κ. Μηταράκη κάτω από την πίεση του αδιαχώρητου στα νησιά, με στόχο την επίσπευση των απελάσεων. Είναι η τύχη που επιφυλάσσουν οι ιμπεριαλιστές στα θύματά τους! Γιατί οι πρόσφυγες, αλλά και οι μετανάστες, είναι απόρροια των πολέμων τους για το ξαναμοίρασμα του κόσμου και της γενικευμένης επίθεσης του κεφαλαίου απέναντι στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης που εξαθλιώνει τους λαούς σε τέτοιο βαθμό που αψηφούν ακόμα και το θάνατο έναντι μιας έστω και ελάχιστα υποσχόμενης  καλύτερης ζωής για τα παιδιά τους. Το Αιγαίο είναι ζωντανός μάρτυρας …  και δυστυχώς απ΄ότι όλα δείχνουν, ο οξυμένος ανταγωνισμός, οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών και τα σχέδια τους στην ευρύτερη αλλά και πολύ κοντινή μας περιοχή θα τροφοδοτούν καθημερινά νέα καραβάνια ξεριζωμένων. Η χώρα μας καθημερινά και περισσότερο μετατρέπεται σε μια απέραντη βάση των αμερικάνων και ορμητήριο των Αμερικανονατοϊκών πολέμων με άμεσο και ορατό κίνδυνο –πέρα των άλλων – να βρεθεί και ο λαός μας στην ίδια μοίρα με αυτούς που σήμερα κάποιοι τους αντιμετωπίζουν σαν «ανεπιθύμητο βάρος». Προσπαθούν όλοι αυτοί (κυβέρνηση, κόμματα, ΜΜΕ), να δηλητηριάσουν τη συνείδηση του λαού και να απενοχοποιήσουν το εκμεταλλευτικό  σύστημα δαιμονοποιώντας τους πρόσφυγες και μετανάστες , καθιστώντας τους υπεύθυνους γι΄ αυτά που είναι οι ίδιοι! Διασπώντας το λαό, επιδιώκουν να εμφανίσουν το ζήτημα των δικαιωμάτων του λαού ανταγωνιστικό με τα δικαιώματα των προσφύγων-μεταναστών.
Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση αυτή η πολιτική και επιδιώξεις κάποιων «εγκεφάλων» ή «ανεγκέφαλων» να βρουν θιασώτες στην πόλη και στα χωριά της Καρδίτσας. Οι πραγματικοί  ΞΕΝΟΙ είναι οι ιμπεριαλιστές (Αμερικάνοι- Ευρωπαίοι) που ρήμαξαν και ρημάζουν τη χώρα μας και ως ακρίδα ληστεύουν  το λαό μαζί με την αστική τάξη! Ο λαός  της Καρδίτσας, όπως και συνολικά ο λαός μας ξέρει από πολέμους, διώξεις, φτώχεια, προσφυγιά και εκμετάλλευση. Είμαστε αλληλέγγυοι με τους κατατρεγμένους και ξέρουμε ότι δεν μας χωρίζει τίποτα μαζί τους. Απέναντί μας βρίσκονται κοινοί εχθροί!  Αυτοί που ευθύνονται τόσο για τα δικά τους δεινά όσο και του λαού μας! Δεν είναι άλλοι από τους ιμπεριαλιστές,  τις αστικές τάξεις  και των κυβερνήσεών τους που εφαρμόζουν πολιτικές που ισοπεδώνουν δικαιώματα, γενικεύουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση ενώ ταυτόχρονα οι πολεμικές  τους μηχανές δολοφονούν  και εξανδραποδίζουν λαούς.  Οι πρόσφυγες είναι αδέρφια μας, είναι απ΄την ίδια όχθη του ποταμού και μαζί τους θα πρέπει να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μόρφωσης και να κινηθούμε από κοινού ενάντια στον πόλεμο , το φασισμό και το  ρατσισμό!   Δεν  αρκεί να προβάλλουμε   (αποφεύγοντας το πρόβλημα) άνοιγμα των συνόρων για να φύγουν  αλλά την ανάπτυξη διεκδικητικού  κινήματος  πρωτίστως  στη χώρα που βρίσκονται! Γιατί είναι βέβαιο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων θα μείνουν στη χώρα μας και θα πρέπει μαζί τους να παλέψει ο λαός μας ενάντια στον πόλεμο και τη φτώχεια.
 Απαιτείται από το σύνολο των δυνάμεων που αναφέρονται στο κίνημα- και στην πόλη μας- να σταθούμε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες (όπου και όποτε έρθουν) αποκρούοντας τις ξενοφοβικές αντιλήψεις και το ρατσισμό, μετατρέποντας την ανθρωπιστική κατά βάση αλληλεγγύη μας σε κίνημα αντίστασης στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, διεκδίκησης της ανεξαρτησίας της χώρας και ανατροπής των αιτιών που προκαλούν την προσφυγιά. Η ανάπτυξη ενός τέτοιου κινήματος, πρώτα απ΄όλα από τους εργαζόμενους της χώρας μας, είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός πραγματικού κινήματος αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Αλλιώς θα είμαστε καταδικασμένοι να βρίσκουμε εφικτές απαντήσεις στα ερωτήματα που μας θέτει το σύστημα και όχι οι ανάγκες των λαών! 
Ν.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου