για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

στα αντιαγροτικά μέτρα χρειάζονται «ισοδύναμοι» αγώνες

Δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα λείψουν φέτος από τις τσέπες των αγροτών. Σαν να μην έφταναν οι μικρές παραγωγές στα σιτάρια (σε πολλές περιοχές του νομού μας η στρεμματική απόδοση ήταν στα μισά κιλά από πέρυσι), πρόβλημα υπάρχει και στα βαμβάκια που οι πρώτες συγκομιδές δείχνουν επίσης μειωμένη παραγωγή. Και λιγότερα κιλά ίσον λιγότερα λεφτά. Αν συνυπολογίσουμε και το κόστος καλλιέργειας που φέτος αυξήθηκε κατακόρυφα με την αύξηση του ΦΠΑ στα λιπάσματα, τις επανασπορές, τα επιπλέον ψεκαστικά για το «πράσινο σκουλήκι» κλπ, καταλαβαίνουμε ότι η χασούρα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.
Από κοντά και τα μέτρα φοροεξόντωσης της αγροτιάς. Για πρώτη φορά φέτος έχουμε φόρο 13% από το πρώτο ευρώ, δυσβάστακτα «τεκμήρια διαβίωσης», χωρίς να ισχύει το αφορολόγητο όριο που είχαν οι αγρότες τα προηγούμενα χρόνια (το ίδιο που είχαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι) και με προκαταβολή φόρου 27,5% που, κατ’ επιταγή του 3ου – «αριστερού» – μνημονίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αύξησε αναδρομικά (!) για τα εισοδήματα του 2014 (!) και από το 27,5% το διπλασίασε στο 55%! Έτσι, πάνω από 620.000 αγρότες που είχαν ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση, είδαν το φόρο τους να αυξάνεται «σε μια νύχτα» και να τους έρχονται νέα εκκαθαριστικά με διπλάσια προκαταβολή από την αρχική! Και τα χειρότερα έπονται.
Με το μνημόνιο Τσίπρα-Καμένου και Σια προβλέπονται επιπλέον  φορολογικά μέτρα που αν περάσουν θα είναι ταφόπετρα για τη φτωχομεσαία αγροτιά της χώρας μας. Στα άμεσα μέτρα που (προ)απαιτεί η τρόικα/κουαρτέτο των ιμπεριαλιστών είναι  η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών από 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017, η κατάργηση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ που ίσχυσε φέτος για τις επιδοτήσεις, η παραπέρα αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% κλπ Ήδη αυξήθηκε ο ΦΠΑ από 13% σε 23% για βασικά αγροτικά εφόδια, λιπάσματα κλπ ενώ από 1/10/2015 η κυβέρνηση της «αριστεράς» καταργεί την επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου (που η τιμή του από τα 66 ευρώ το χιλιόλιτρο θα τριπλασιαστεί στα 200 ευρώ !). Παράλληλα στα πλαίσια της ΚΑΠ έχουμε νέες μειώσεις στις επιδοτήσεις ενώ υπερτριπλασιάζονται (!) οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών κατά πως απαιτούν οι «θεσμοί». Πραγματική χιονοστιβάδα αντιαγροτικών μέτρων που οδηγούν στο ξεκλήρισμα και στην εξαθλίωση χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά.
Τίποτα δεν έχουν να περιμένουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες από τα «ισοδύναμα» που υπόσχεται ο υπουργός γεωργίας Αποστόλου. Για να μην περάσουν τα νέα μέτρα που μας φέρνουν οι Τσίπρας-Καμένος και Σια, πρέπει να στηριχτούν στις δικές τους δυνάμεις. Να ενεργοποιηθούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, να συσπειρωθούν οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες, να αντισταθούν στην επίθεση, να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους, να διεκδικήσουν εισόδημα που να καλύπτει το κόστος της ζωής. Για να μην περάσουν τα νέα φορομπηχτικά μέτρα. Για να μην καταργηθεί το αφορολόγητο. Για να μην περάσει η φοροεξόντωση και το ξεκλήρισμα.

ΣΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου