για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

50 χρόνια από την πτώση της Χούντας: Οι Καρδιτσιώτες πολιτικοί εξόριστοι

Σαν σήμερα, 50 χρόνια πριν, στις 25 Ιούλη του 1974, αρχίζει η αποφυλάκιση των πολιτικών κρατούμενων της χούντας και επιστρέφουν οι εξόριστοι από τα «στρατόπεδα εκτοπίσεως». Λίγες μέρες πριν είχε προηγηθεί το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας στην Κύπρο και η εισβολή του τουρκικού στρατού. Κάτω από το βάρος των εξελίξεων και με οξυμένη τη λαϊκή αντίδραση ξεκινούν διεργασίες μεταξύ παραγόντων της χούντας και ηγετικών στελεχών των προδικτατορικών αστικών κομμάτων για ομαλή μετάβαση σε κυβέρνηση πολιτικών. Μεθοδεύεται η «λύση Καραμανλή», πέφτει η χούντα και στις 24 Ιούνη ο διορισμένος από τη χούντα «Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας» στρατηγος Γκιζίκης, ορκίζει κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Κ.Καραμανλή. Καταργούνται τα στρατόπεδα εξορίας, αποφυλακίζονται οι πολιτικοί κρατούμενοι και αποδίδεται η ιθαγένεια στους αντιδικτατορικούς αγωνιστές που τους είχε αφαιρεθεί με χουντικές αποφάσεις. 
Οι πρώτοι που απελευθερώνονται είναι οι εξόριστοι της Γυάρου. Με το ferry boat “ΣΚΙΡΩΝ” αποβιβάζονται στο Πόρτο Ράφτη όπου γίνονται δεκτοί με πλακάτ, τραγούδια, συνθήματα και θερμές εκδηλώσεις από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί για να τους υποδεχτεί. Από το  “ΣΚΙΡΩΝ” αποβιβάζονται 44 εξόριστοι, οι τελευταίοι που είχαν απομείνει στη Γυάρο. Όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν χιλιάδες οι αγωνιστές που πέρασαν από τη Γυάρο.  Αγωνιστές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, παλαίμαχοι κομμουνιστές, δημοκράτες, οπαδοί της ΕΔΑ αλλά και «συμπαθούντες», μέλη προδικτατορικών οργανώσεων, συνδικαλιστές, εργάτες, αγρότες, επιστήμονες, βιοπαλαιστές… Μέσα σ΄αυτούς περιλαμβάνονται και δεκάδες Καρδιτσιώτες. Ακολουθούν τα ονόματα αυτών των Καρδιτσιωτών πολιτικών εξόριστων της χούντας, όπως τα είχαμε πρωτοδημοσιεύσει πριν 7 χρόνια με αφορμή τα 50 χρόνια από την Απριλιανή χούντα των συνταγματαρχών (ΕΔΩ):

Αμπελικό (Μπόσκλαβο)
-          Γκένας Νίκος του Ηλία-«Πλάτανος» (γεν.1921): εξορίστηκε στο Παρθένη της Λέρου. Απολύθηκε με τη διάλυση των στρατοπέδων τον Οκτώβρη του 1972.
-          Γκένας Φώτης του Ηλία (γεν.1924): εξορίστηκε στη Γυάρο
-          Καλαμάκης Αχιλλέας του Δημήτρη (γεν.1920): εξορίστηκε στη Γυάρο
Αστρίτσα (Μπουλί)
-          Αντωνόπουλος Στέργιος του Δημ.(γεν.1918): εξορία στη Γυάρο
Γεφύρια (Κοπριντζή)
-          Βαϊόπουλος Θεόδωρος του Χρήστου (γεν.1915), κτηματίας: εξορίστηκε στη Γυάρο
Γεωργικό (Τσαούσι)
-          Καραβασίλης Σεραφείμ του Γιώργου (γεν.1918): εξορίστηκε στη Γυάρο
-          Καραϊσκος Σεραφείμ του Μιχάλη (γεν.1914): εξορίστηκε στη Γυάρο
-          Σακκάς Σωτήρης του Αθανασίου (γεν.1912): εξορίστηκε στη Γυάρο
Γοργοβίτες
-          Καραγιαννάκης Χρυσόστομος του Τριαντάφυλλου (γεν.1913): εξορίστηκε
Δαφνοσπηλιά (Βελέσι)
-          Μούρτος Στέφανος του Σπύρου

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Κύπρος 1974 - Παλαιστίνη 2024: Ίδιος είναι ο ένοχος και κοινός ο εχθρός: Ο ιμπεριαλισμός!

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή της βόρειας Κύπρου
, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι –όπως και όλοι οι λαοί της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανόμενων των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας– αντιμετωπίζουν νέες πολεμικές απειλές:
·    Η διαίρεση της Κύπρου είναι πιο παγιωμένη από ποτέ.
·    Ο στρατός κατοχής παραμένει και νέοι αποικισμοί ετοιμάζονται.
·    Τα σχέδια οριστικής διχοτόμησης και ΝΑΤΟ-ποίησης επανέρχονται.
·    Οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις συνεχίζουν να αποτελούν ορμητήρια πολέμου ενάντια στους λαούς της Μέσης Ανατολής.
Η φιλοαμερικάνικη πολιτική των κυπριακών κυβερνήσεων, σε συνεργασία με τις ελληνικές, απειλεί να μπλέξει το νησί σε νέες πολεμικές περιπέτειες. Η ειρήνη και η σταθερότητα που δήθεν θα εγγυόνταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Δύση, συνεχίζουν να κινδυνεύουν από τους ίδιους, αυτούς που φέρουν τις κύριες ευθύνες για την πολεμική καταστροφή του 1974. Δηλαδή τον

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

«σινεμά ο Σταθμός» χωρίς τον Τάσο…, χωρίς τον Βάιο…, χωρίς…

Στην Καρδίτσα μπορεί να μην έχουμε τραίνα (για το… 2026 – και βάλε – υπολογίζεται να αποκατασταθεί η σιδηροδρομική γραμμή από τον DANIEL και να επαναλειτουργήσει το δρομολόγιο Καλαμπάκα-Καρδίτσα-Παλαιοφάρσαλα!) αλλά έχουμε «Σινεμά ο Σταθμός»! Έτσι, πριν λίγες μέρες, από τη διοίκηση του ΟΣΕ οργανώθηκε προβολή ταινίας στον σιδηροδρομικό σταθμό Καρδίτσας με στόχο «την αναβίωση των Σιδηροδρομικών Σταθμών». Μια δράση-πρόκληση (στον εγκαταλειμμένο και υπό κατάρρευση σιδηροδρομικό σταθμό - εκτός της κυριλέ καφετέριας γνωστής αλυσίδας…) με κοκτέιλ, μουσική και προβολή ταινίας, που έγινε σχεδόν ένα  χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη! Και μάλιστα «υπό την Αιγίδα του Δήμου Καρδίτσας» όταν και η Καρδίτσα θρηνεί δικά της παιδιά... Μια ντροπιαστική προβολή-πρόκληση που εντάσσεται σε μια συνολικότερη διαφημιστική καμπάνια του ΟΣΕ που επιδιώκει από τη μια τη λήθη για το έγκλημα των Τεμπών και από την άλλη το ξέπλυμα, τη συγκάλυψη και την παραγραφή των ευθυνών για σύστημα-κυβέρνηση-διοίκηση ΟΣΕ.. Σ' αυτή την ντροπιαστική εκδήλωση έτρεξαν να δώσουν "παρών" (πρώτο στασίδι...). Κουρέτας, Τέλιος, αντιδήμαρχοι και λοιποί "εκπρόσωποι τοπικών αρχών" που αντί να καταγγείλουν βιάστηκαν να μοιράσουν συγχωροχάρτια σε κυβέρνηση και διοίκηση ΟΣΕ, προσβάλλοντας ταυτόχρονα και τις οικογένειες των χαμένων παιδιών που

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

1944-2024: 80 χρόνια από τη «Μάχη της Σοδειάς»

«(…)

Ήτανε μήνας Αλωνάρης,

            ντάλα μεσημέρι,

που ξεφαντώνανε στα κλώνια

            ασίγαστα τζιτζίκια,

στη θάλασσα των αμπελιών

            μελώναν τα σταφύλια

και βίγλιζε στη δεμοσιά

            με χίλια μάτια ο ήλιος

κι από τον ήλιο πιότερο

            λαμπάδιαζεν ο τάφος.

(…)»

                                             Κ.ΒΑΡΝΑΛΗΣ

 
(*) Για τη «Μάχη της Σοδειάς» ξαναγράψαμε και παλιότερα (ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ)

(**) Οι στίχοι είναι δάνειο από το ποίημα “Η «άγνωστη» ατιμία” που έγραψε ο Βάρναλης για έναν άλλο Τάφο: “Άγνωστοι”, στο Βόλο, γράψανε στον ομαδικό Τάφο των εκτελεσμένων από τους Γερμανούς πατριωτών αγκυλωτούς σταυρούς και τη φράση: «Καλά σάς κάναν»

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

ενσταντανέ

Ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα οι εργασίες της 10ης Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ(μ-λ). Στη φωτογραφία εδώ, μεταξύ των συνέδρων, διακρίνουμε τους… Καρδιτσιώτες αντιπρόσωπους…


Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

10η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ(μ-λ)

Με την εκλογή των αντιπροσώπων ολοκληρώθηκαν και στην Καρδίτσα οι εσωτερικές διαδικασίες-συζητήσεις για τη 10η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ(μ-λ) που ξεκινά σήμερα στην Αθήνα.

Η εργαζόμενη ανθρωπότητα έχει μπει σε μια φάση, πρωτόγνωρα αντιδραστική και επικίνδυνη! Το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να ξεπεράσει την βαθιά κρίση του και ψάχνει διέξοδο στην απογείωση της εκμετάλλευσης εργατών, λαών και χωρών, στους πολέμους και στον… Πόλεμο. Οι «μεγάλες δυνάμεις» τις εποχής μας, οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, και από πίσω τους οι Ευρωπαίοι, οι Ιάπωνες και άλλοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας ιμπεριαλιστές, βρίσκονται σε έναν άγριο ανταγωνισμό με στόχο την παγκόσμια κυριαρχία. Ο άδικος πόλεμος στην Ουκρανία, η στρατιωτικοποίηση των οικονομιών, η άνοδος του εθνικισμού,  είναι χαρακτηριστική έκφραση της εισόδου της ανθρωπότητας στην φάση προετοιμασίας του Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου. Η φασιστικοποίηση, η άγρια τρομοκράτηση και καταστολή των λαών, η γενοκτονία στην Παλαιστίνη από το σιωνιστικό βραχίονα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, είναι αναπόσπαστο τμήμα αυτής της φρικιαστικής απάντησης που προσπαθεί να δώσει το γερασμένο σώμα του καπιταλιστικού - ιμπεριαλιστικού κόσμου. Ταυτόχρονα, το σύστημα προσπαθεί να αποτρέψει την αφύπνιση των μαζών, το άνοιγμα ενός νέου μεγάλου κύκλου αγώνων, εξεγέρσεων και

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

“να αρμενίζουμε παρέα”… στους δρόμους!

Τραγουδήσαμε, θυμηθήκαμε, συγκινηθήκαμε, ταξιδέψαμε,… «Φορτώσαμε μπαταρίες»… Χθες βράδυ, βράδυ… Τρίτης και όχι "βράδυ Σαββάτου", στην Παπαράντζα (εκεί που χρόνια πριν, εργάτες και κομμουνιστές γιόρταζαν παράνομα την απαγορευμένη εργατική πρωτομαγιά «μεταβαίνοντες ανά τριάδας»…) ένας… 74χρονος “αλητάμπουρας που κράταγε σφενδόνα”, δεν έστειλε απλά και μόνο ανέξοδα “χαιρετίσματα στην εξουσία” αλλά πήρε και θέση… Με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας… Όταν από το μικρόφωνο μας κάλεσε “να φωνάξουμε δυνατά ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ” και το σύνθημα που ακούγεται στις διαδηλώσεις παντού στον κόσμο, φωνάχτηκε ξανά και ξανά και χθες βράδυ… Όταν τραγουδώντας το Πόρτο Ρίκο, δεν άφησε «μισό» και αιωρούμενο το ερώτημα του Άλκη Αλκαίου “τα χρόνια έχουν περάσει, δεν θυμάμαι πια / Ερνέστο τον ελέγανε ή Νίκο;” αλλά «θυμήθηκε»: “, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα τον ελέγανε και Νίκο Μπελογιάννη”… Όταν μας ξαναθύμισε μια φωτογραφία του Μάνου Λοϊζου, “Απ’ αυτές που ξεσκίζει ο χαφιές / Απ’ αυτές που κρεμάν οι φοιτητές / Στην καρδιά τους / Τσε Γκεβάρα”… Αλλά και όταν, τελειώνοντας, μας καληνύχτισε με “καλή αντάμωση… στους δρόμους!»
Καλή αντάμωση Βασίλη! Στους δρόμους!  
Σ.Κ.