για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

αγρότες Δήμου Παλαμά: “Βουνό” τα προβλήματα και αβέβαιο το μέλλον ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου

Αυτή  τη  στιγμή   που μιλάμε  οι  αγρότες  καλούνται  να  πραγματοποιήσουν  τις αγροτικές  εργασίες  προετοιμασίας  του  εδάφους   για  τη  σπορά  βαμβακιού  με δεδομένη  μια κατάσταση ανυπαρξίας  μέριμνας  του κράτους  ακόμη και  για  τα στοιχειώδη. Πιο  συγκεκριμένα, οι  συνδέσεις  ηλεκτρικού  ρεύματος  που  θα  έπρεπε να έχουν γίνει  έως  τώρα  δεν έχουν  πραγματοποιηθεί και  σαν  μην έφτανε αυτό τα  περισσότερα  παρόχθια δεν έχουν πάει  καν  προς  επισκευή. Κυβέρνηση, Περιφέρεια Θεσσαλίας  και  Δήμος  δεν έχουν δώσει απαντήσεις  πότε και αν  θα  υπάρξει  παροχή  ηλεκτρικού  ρεύματος  στις καλλιέργειες  με κίνδυνο  όλη η καλλιεργητική περίοδος  για το φύτρωμα αλλά και την ανάπτυξη των  φυτών να  πραγματοποιηθεί  με πετρέλαιο ή και σε αρκετές  περιπτώσεις  πολλά χωράφια δεν θα καλλιεργηθούν καθόλου. Αυτό θα  σημαίνει  τεράστια επιβάρυνση του κόστους  παραγωγής  και  απώλεια  εισοδήματος  σε μια ήδη επιβαρυμένη  οικονομική κατάσταση των αγροτών μετά  τις  καταστροφικές πλημμύρες  του  Σεπτεμβρίου όπου η συλλογή  βαμβακιού δεν  πραγματοποιήθηκε στις  περισσότερες  περιοχές  του Δήμου. Ενδεικτικά, οι αγροτικές  εργασίες αυτή τη στιγμή  πραγματοποιούνται  με την τιμή του πετρελαίου να βρίσκεται  στα 1,69 €/λίτρο. Επιπλέον, κρατικές  πομόνες  δεν έχουν επισκευαστεί και το αρδευτικό δίκτυο δεν έχει  αποκατασταθεί  κάτι  που αποτελεί μια σημαντική  παράμετρο αυτή την περίοδο  για τον  σχεδιασμό της  σποράς και καλλιέργειας κάθε παραγωγού. Ακόμη μια  παράμετρος  είναι  τα  αντιπλημμυρικά  έργα  προστασίας  και τα αναχώματα τα οποία σε αρκετές  περιπτώσεις  δεν έχουν προχωρήσει  και σε πιθανότητα έντονης  βροχόπτωσης να υπάρξουν νέα  πλημμυρικά  φαινόμενα  σε καλλιέργειες  και σε σπίτια.
Αναφορικά με τις αποζημιώσεις  στις καλλιέργειες  σε βαμβάκι και καλαμπόκι  πέρα της  προκαταβολής  των 140 €/στρέμμα σε βαμβάκι και 125 €/στρέμμα σε καλαμπόκι  δεν έχει δοθεί κάτι περαιτέρω, ενώ  κι  αυτές   δεν καλύπτουν το κόστος  παραγωγής και την  πραγματική ζημιά. Επτά  μήνες  μετά  τις πλημμύρες  του Σεπτεμβρίου  και  δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα, το ύψος  του συνολικού  ποσού των αποζημιώσεων ενώ, για τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε βαμβάκι  για τους  παραγωγούς  που δεν  παρέδωσαν τα απαιτούμενα 304 κιλά/στρέμμα για την καταβολή της ενίσχυσης  το μόνο που υπάρχει είναι  μιας ασάφεια και  γενικόλογες  υποσχέσεις. Η  βασική ενίσχυση  φέτος  ήταν  μειωμένη κατά  21,5%, από 1 δις και 50 εκατ. το 2022, το 2023 ήταν 829 εκατ. Η  επιστροφή ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου  που  καταβλήθηκε, κάτω  από την πίεση των κινητοποιήσεων  2  μηνών των αγροτών, αποτελεί στάχτη στα μάτια  και  δεν δόθηκε καν ολόκληρη αλλά  λειψή. Ενώ  την περίοδο αυτή  που γίνονται  οι εργασίες  κατεργασίας των χωραφιών που απαιτούν  μεγάλες  ποσότητες  πετρελαίου και η ανάγκες  αντικειμενικά  είναι μεγάλες, δόθηκαν  μόνο 41 εκατ. δηλαδή  προκαταβολή στο 50% (μήπως κάτι  μας θυμίζει αυτό;….). και  η εξόφληση ων υπόλοιπων χρημάτων θα γίνει τον Νοέμβριο.
Μπροστά στον κίνδυνο χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά να μείνουν για δεύτερη χρονιά χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, αυτό που απαιτείται είναι αγώνας. Αγώνας, όχι μόνο για να καρπίσει το χωράφι αλλά ο φτωχομεσαίος αγρότης νάχει εισόδημα, νάχει ανταμοιβή για τους κόπους του, νάχει προκοπή και μέλλον. Κανένας μόνος του. Συλλογικά, οργανωμένα, μέσα από αγροτικούς συλλόγους να διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματα. Αγώνας και διεκδίκηση. Για ζωή και μέλλον.
Β.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου