για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

«Ιανός», ένας χρόνος μετά: Οι υπαίτιοι “βλογάνε τα γένια τους”, η Καρδίτσα ακόμα μετρά τις πληγές της

Στον ένα χρόνο που πέρασε από τις 18-19 Σεπτέμβρη του 2020 όταν ο Ιανός πλημμύρησε την πόλη και τα χωριά της Καρδίτσας, βγήκαν ως είθισται οι διάφοροι “τοπικοί άρχοντες” να κάνουν τον απολογισμό τους. Από τον Περιφερειάρχη (Αγοραστός) και τους δημάρχους (Τσιάκος, Σκάρλος, Σακελλαρίου, Στάθης, Νάνος,   κλπ), μέχρι τους προέδρους του ΤΟΕΒ, του Επιμελητηρίου κλπ όλοι τους βρήκαν ευκαιρία να “βλογήσουν τα γένια τους”. Για αυτούς λοιπόν όλα είναι καλώς καμωμένα. Και συσκέψεις έκαναν, και επισκέψεις στην Αθήνα έκαναν, και στα υπουργεία πήγαν, και επιστολές στους αρμόδιους έστειλαν, και αιτήματα στη κυβέρνηση υπέβαλαν, και τον Μητσοτάκη έφεραν στη Καρδίτσα, και συναντήσεις με τον Τριαντόπουλο είχαν, και…, και…. Και βέβαια, σ’ όλους αυτούς τους απολογισμούς τους δεν υπάρχει από κανέναν το παραμικρό ίχνος αυτοκριτικής, καμιά ανάληψη ευθύνης, ούτε ένα συγνώμη. Για όλα φταίει η «θεομηνία», , φταίει το κακό το ριζικό μας… Ψάχνουν άλλοθι στις “τεράστιες ποσότητες βροχής που έπεσαν” λες και τα αντιπλημμυρικά έργα σχεδιάζονται για να αντιμετωπίσουν ψιλοβρόχια…  Θέλουν να ξεχάσουμε ότι αυτοί οι ίδιοι “είναι στα πράγματα” χρόνια τώρα, ότι αυτοί έχουν την ευθύνη για τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα που τόσα χρόνια έπρεπε να γίνουν και δεν τα έκαναν, αυτοί έχουν την ευθύνη για τα ποτάμια που είχαν να τα καθαρίσουν από το 1997 (!), αυτοί έχουν την ευθύνη για τα εγκαταλειμμένα, ασυντήρητα και απαρχαιωμένα αρδευτικά δίκτυα (το δίκτυο ΤΟΕΒ από το 1965!), αυτοί έχουν την ευθύνη για την υποχρηματοδότηση σε έργα υποδομής, αυτοί έχουν την ευθύνη για τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, για…, για… (Αλήθεια, το πόρισμα του εισαγγελέα από την “κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση” για τις ζωής που χάθηκαν και τις καταστροφές που έγιναν, που βρίσκεται;)

Ένα χρόνο μετά τον Ιανό, κανένα ΝΕΟ έργο δεν ανακοινώθηκε από κυβέρνηση και Περιφέρεια. Όλα όσα μέχρι σήμερα ανακοινώθηκαν είναι έργα μόνο για αποκαταστάσεις ζημιών σε παλιά έργα και υφιστάμενες υποδομές και όχι νέα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που είναι αναγκαία και απαραίτητα για να μην ξαναπνιγούμε (φράγματα, ορεινή υδρονομία κλπ). Κομπάζουν οι κυβερνητικοί για τα 143 εκατ.ευρώ που θα πέσουν για έργα στους δήμους Καρδίτσας, Αργιθέας, Μουζακίου (τα οποία μειώθηκαν στα  134,4 εκετ.ευρώ μετά την έκπτωση 6% (!) που πρόσφερε η ΤΕΡΝΑ), όταν μόνο στη γερμανική FRAPORT η κυβέρνηση Μητσοτάκη χάρισε 177,8 εκατ.ευρώ για να μειώσει τη χασούρα της από την πανδημία!

Από τους αγρότες που έπαθαν ζημιές σε πάγιο εξοπλισμό, εγκαταστάσεις, μηχανήματα κλπ, το 70% περίπου δεν πήρε ακόμα την αποζημίωση που τους υποσχέθηκαν και μόνο το 30% πήρε την προκαταβολή του 20% έναντι της τελικής αποζημίωσης. Που κι αυτή η τελική αποζημίωση έχει “ταβάνι” στο 55% (επί της εκτιμηθείσας ζημιάς…)  και όχι στο 70-80% όπως διέδιδαν τα κυβερνητικά παπαγαλάκια μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη.

Όσο για τις τις καλλιέργειες που “πάτησε” το νερό, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ δεν καλύπτουν το 100% της ζημιάς αλλά, με τους διάφορους “κόφτες” που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις που δόθηκαν είναι κάτω από τα 3/4 της ζημιάς. Έτσι, πολλοί αγρότες που εισέπραξαν προκαταβολή αποζημίωσης 100 € ανά στρέμμα καλούνται σήμερα  να επιστρέψουν χρήματα, ενώ εκατοντάδες ενστάσεις αγροτών για τις εκτιμήσεις ζημιών, ακόμα περιμένουν να εξεταστούν από τον ΕΛΓΑ!

Συνολικά, από τις 2.350 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που χτυπήθηκαν από τον “Ιανό”, καμιά μέχρι σήμερα δεν εισέπραξε την αποζημίωση του 55% επί της εκτιμηθείσας ζημίας, που υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Αλλά και την προκαταβολή του 20% έναντι της αποζημίωσης που η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα δίνονταν με fast track διαδικασίες, ακόμα δεν την έχουν πληρωθεί όλοι οι δικαιούχοι, παρά μόνο 1.641 από τις 2.350 που εγκρίθηκαν! Μόλις στα τέλη Αυγούστου βγήκε απόφαση (ΦΕΚ Β’ 3882/ 20.08.2021) για να πληρωθούν την προκαταβολή (το 20% του 55%) άλλοι 709 δικαιούχοι. Και χωρίς να υπολογίζονται αυτοί που έκαναν αίτηση αλλά "κόπηκαν"...

Όσο για τα 150-170 «κόκκινα» σπίτια, αυτά δηλ. που έπεσαν ή κρίθηκαν ακατάλληλα, για κανένα μέχρι σήμερα δεν έχει πληρωθεί η “στεγαστική συνδρομή” που μιλάει η κυβέρνηση (1.000 € ανά τ.μ.). Που κι αυτή όμως η “στεγαστική συνδρομή” μόνο 60% θα είναι κρατική επιχορήγηση ενώ το υπόλοιπο 40% θα είναι τραπεζικό δάνειο… Δηλαδή σαν να μην έφτανε που έχασαν το σπίτι τους θα βρεθούν να χρωστάνε και στις τράπεζες!  Αλλά κι αυτή η κρατική επιχορήγηση είναι στο 60% αντί για 70-80% όπως λέγονταν και γράφονταν από τα κυβερνητικά παπαγαλάκια τις πρώτες μέρες μετά το “Ιανό”…

Μοίρασαν βέβαια 5χίλιαρα και 8χίλιαρα σε περίπου 5.000  δικαιούχους για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα. Αυτά τα 5χίλιαρα και 8χίλιαρα που μοιράστηκαν αξιοποιούνται κυρίως επικοινωνιακά από την κυβέρνηση και χρησιμοποιούνται για να ξεχαστούν οι ευθύνες της αλλά και οι ευθύνες Αγοραστού, Τσιάκου και λοιπών κυβερνητικών. Για να πάψουν οι κριτικές και για “να κλείσουν στόματα”. Και από την άλλη χρησιμοποιούνται και ως το άλλοθι για την  “απόσυρση” του κράτους από τα αναγκαία έργα υποδομής, άλλοθι για την εγκατάλειψη-υποχρηματοδότηση των αναγκαίων έργων πρόληψης και έργων προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού (αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά κλπ). Και όπως είναι φανερό, τα πολλά και μεγάλα κονδύλια απαιτούνται για τέτοια έργα υποδομής και όχι τόσο για τις όποιες μικρές και οριζόντιες αποζημιώσεις...

Νυν (ΝΔ) και πρώην διαχειριστές (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) είναι συνυπεύθυνοι. Γι’ αυτό και όλοι τους εμφανίζονται “υπεύθυνοι”, “ρεαλιστές” και χωρίς πολλά-πολλά αντιπολιτευτικά… Νυν και πρώην ευθύνονται που ο λαός απροστάτευτος, πότε στις πλημμύρες-πότε στις φωτιές, βλέπει να λεηλατείται η ζωή του, το βιός του, το μέλλον του από τις “θεομηνίες”. Θεομηνία για το λαό είναι η πολιτική τους. Κι απέναντι σ’ αυτή τη θεομηνία, ο λαός οφείλει να πάρει τα μέτρα του. Για να “αποζημιώσει” όπως τους αξίζει αυτούς που του στερούν τη ζωή και το μέλλον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου