για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

ο Μητσοτάκης στην Καρδίτσα ξανάπαιξε το ίδιο έργο - οι Καρδιτσιώτες θα μείνουν θεατές;

(...) O Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Πολιτεία θα είναι δίπλα τους και θα συμπαρασταθεί σε όσους έχασαν τις περιουσίες τους -είτε μιλάμε για νοικοκυριά, είτε μιλάμε για επιχειρήσεις- μέσα σε αυτή την ξαφνική καταστροφή».

(...) Ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε αρχικά εναέρια αυτοψία των πληγεισών περιοχών με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής,

(...) Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με άνδρες της ΕΜΑΚ, τους οποίους ευχαρίστησε και συνεχάρη για τις πολλές και δύσκολες διασώσεις πολιτών.

(...) Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε  ότι οι αποζημιώσεις για τη στήριξη των πληγέντων θα διατεθούν ταχύτατα από το εθνικό αποθεματικό, ειδικά σε περιπτώσεις πολιτών που έχασαν το βιος τους λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.

(...) «Ειδικά σε ζητήματα που αφορούν στην οικοσκευή των συμπολιτών μας, που έχασαν τις περιουσίες τους, θα επιμείνω και θα πιέσω ώστε οι εκταμιεύσεις να είναι ταχύτατες, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από την πρωτοφανή αυτή θεομηνία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι θα επιτηρήσει προσωπικά τα χρονοδιαγράμματα ώστε να πιστωθούν το ταχύτερο δυνατό πόροι στους δικαιούχους.

(...) Στήριξη θα παρασχεθεί επίσης σε επιχειρήσεις οι οποίες αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, ενώ θα εξεταστούν και τρόποι αποζημίωσης αγροτών, ειδικά εάν κριθεί ότι τα χωράφια τους έχουν υποστεί ζημιές που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε βάθος χρόνου.

Η μανιέρα στην υποκριτική αναφέρεται ως τυποποίηση, επαναλαμβάνοντας το ίδιο μοτίβο. Το ίδιο έργο με το ίδιο σενάριο που “έπαιξε” ο Μητσοτάκης από την Καρδίτσα το παρακολούθησαν πρόσφατα και οι Ευβοιώτες στις αρχές Αυγούστου που πλημμύρισαν και πνίγηκαν. Όλα τα παραπάνω τα είπε τότε ο πρωθυπουργός. Και απλά τα επανέλαβε και στη σύσκεψη της Καρδίτσας.

Χωρίς να πούμε πολλά για την ταχύτητα που θα "επιληφθεί προσωπικά" ο Κυριάκος, σημειώνουμε μόνο ότι οι αιτήσεις για αποζημιώσεις στην Εύβοια λήγουν στις 30 Σεπτέμβρη (!!!). Μέχρι σήμερα οι Ευβοιώτες πήραν μόνο το 600άρι (!) και ούτε ευρώ από τα 5χίλιαρα και τα 8χίλιαρα που υποσχόταν ο

Μητσοτάκης. Οι αιτήσεις, δυο μήνες μετά την καταστροφή, οι αποζημιώσεις ψυχή βαθιά. Με απίστευτο θράσος δήλωσε : “Η εμπειρία της Εύβοιας μας έδειξε ότι μπορούμε να κινηθούμε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ότι στο παρελθόν”. Πραγματικά ρεκόρ ταχύτητας!

Αλήθεια, τι σωτηρία θα φέρει η εξάμηνη αναστολή πληρωμών; Μετά πως θα πληρωθούν οι οφειλές; Σώθηκαν τόσα μαγαζιά και θέσεις εργασίας στην περιοχή μας από την αντίστοιχη αναστολή λόγω πανδημίας; Η Καρδίτσα ήρθε πανελλαδικά δεύτερη στις απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ κάθε μέρα πληθαίνουν τα “ενοικιάζεται” και  “πωλείται” στα μαγαζιά του κέντρου και όχι μόνο.

Αλήθεια, με τα “μέχρι 6.000 ευρώ ενίσχυση για επισκευή ή αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας, μετά από εκτίμηση της επιτροπής” ξαναφτιάχνεις σπίτι; Όσο για την ταχύτητα τα είπαμε παραπάνω....

Αλήθεια, ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αγροτών και των κτηνοτρόφων πως αποζημιώνεται; Ο ΕΛΓΑ δεν έχει την ευθύνη. Το ίδιο ανεύθυνος είναι ο ΕΛΓΑ και για την αποζημίωση καταστροφών για το φυτικό, πάγιο και αποθηκευμένο κεφάλαιο των αγροτών.

Από τις δηλώσεις του Μητσοτάκη να ξεχωρίσουμε  δυο σημεία:

1. Φόρεσε τη μάσκα του ανεύθυνου. Η ευθύνη ρίχνεται στον κακό (μας) καιρό, στο ακραίο φυσικό φαινόμενο, στη κακιά στιγμή, στη κακή μας τύχη κοκ. Κουβέντα για τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ενώ επιδόθηκε σε νέες εξαγγελίες αντιπλημμυρικών έργων. (Όχι άλλη θωράκιση-εδώ). Η πρόκληση όμως ήταν η δήλωση ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε ικανοποιητικά: “...η πολιτεία είχε προειδοποιήσει. Είχαμε προειδοποιήσει πριν από το φαινόμενο. Δράσαμε κατά τη διάρκεια του φαινομένου”. Τσίπα; άγνωστη λέξη!

2. Ενώ ο ίδιος δεν ανέλαβε καμιά ευθύνη, ξανασέρβιρε την ατομική ευθύνη των πλημμυροπαθών: “Μας προέκυψε αυτή η φυσική καταστροφή. Θα την αντιμετωπίσουμε. Να έχετε εμπιστοσύνη και στις δυνατότητες της κρατικής μηχανής και στο κράτος το οποίο πρέπει να στέκεται δίπλα στους πολίτες όταν αυτοί το έχουν περισσότερο ανάγκη. Αλλά, να εμπιστευτείτε και εσείς και να κλείσω με αυτό και με τις δικές σας δυνατότητες”. Δίχως σπίτι, δίχως δουλειά, δίχως παραγωγή, δίχως εισόδημα, και με λειψή -και όποτε αποζημίωση- οι πληγέντες θα είναι υπεύθυνοι αν δεν τα καταφέρουν...

Μας θέλουν στο ίδιο έργο θεατές. Να μην τους κάνουμε τη χάρη, αλλιώς στην Καρδίτσα δεν θα έχουμε ζωή.

Να διεκδικήσουμε:

Άμεση και πλήρη αποκατάσταση ζημιών και πληγέντων

Άμεσες και πλήρεις αποζημιώσεις, χωρίς δάνεια, έντοκα ή άτοκα.

Δεν πρέπει να αφήσουμε στα χέρια των υπεύθυνων της καταστροφής την υπόθεσή μας.

Όχι παρακαλώντας αλλά με αγώνα και αλληλεγγύη. Συγκροτώντας επιτροπές οργάνωσης των πληγέντων.

Για να πάρουμε ανάσα, να πάρουμε πίσω αυτά που μας ανήκουν και αρνούνται να μας δώσουν.

1 σχόλιο:

  1. Τσιάκος: «Ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε ικανοποιητικά, πολύ καλά, όλοι σας. Οι υπουργοί απαντούσαν στα τηλέφωνα ήταν δίπλα μας. Αυτό μας κάνει να ελπίζουμε.»

    Αγοραστός: «Θωρακίσαμε το Βόλο και την Καρδίτσα και κάναμε τα μεγαλύτερα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν ποτέ στη Θεσσαλία» ... αν δεν είχαν γίνει τα έργα θα είχε προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά».

    Θρασίμια οι... ά(χ)ριστοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή