για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

μεγαλώνουν οι ανταγωνισμοί και οι κίνδυνοι στην Ανατολική Μεσόγειο! Σφίγγει ο ιμπεριαλιστικός κλοιός στην περιοχή!

Ολοένα και πιο ανησυχητικές για το μέλλον των λαών της περιοχής, βαίνουν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Από όλους τους αναλυτές -διεθνείς και εγχώριους- ομολογείται πια ανοιχτά πως η περιοχή αυτή συνταράσσεται από τις διαρκώς αυξανόμενες αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών, με προεξέχουσα την αμερικανορωσική αντιπαράθεση αλλά και σε δεύτερο πλάνο τις προσπάθειες των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών να βρουν χώρο και θέση για τις δικές τους ιδιαίτερες επιδιώξεις και συμφέροντα. Από κοντά και από πίσω, οι εξαρτημένες από τον ιμπεριαλισμό, αστικές τάξεις της περιοχής, με τις φιλοδοξίες, τις αυταπάτες αλλά και τους φόβους τους, αυξάνουν την πολυπλοκότητα της γεωπολιτικής γεωμετρίας της περιοχής και μαζί με αυτήν, την αστάθεια και τους κινδύνους για τους λαούς.
Οι ΗΠΑ, με στόχους τον ασφυκτικό περιορισμό της δράσης της Ρωσίας σε Μέση Ανατολή
και Ανατολική Μεσόγειο και με απώτερο σκοπό το διώξιμο της από όλη αυτή την περιοχή, τη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε ΝΑΤΟϊκή λίμνη, την ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία και την εξάρτησή της από τις ίδιες και τα ελεγχόμενα από αυτές κράτη, την παρέμβαση –και δια μέσω αυτών των κινήσεων- στα εσωτερικά της Ε.Ε., και «τέλος» για να δώσουν παραπέρα ώθηση στην εκστρατεία ενάντια στο Ιράν, αυξάνουν επικίνδυνα την εμπλοκή τους.
Η «Συμφωνία Δήλωσης Προθέσεων» που υπογράφηκε από τους ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας, η παρουσίαση του περιγράμματος όσον αφορά το «Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ – Ελλάδας» που αρχίζει στις 13 Δεκεμβρίου από τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ στο «Thessaloniki Summit», το πύκνωμα των επαφών αμερικανών αξιωματούχων σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία αλλά και στην Ουάσιγκτον , όλα μέσα στον φετινό Νοέμβρη, μαρτυρούν πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιτάχυνση των εξελίξεων.
Η ελληνική αστική τάξη και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ φανερά ποντάρουν στη θεωρία του καλού παιδιού που θα ανταμειφθεί από τα ξένα αφεντικά με την αναβάθμιση της θέσης της, τυχοδιωκτώντας ασύστολα όλο το προηγούμενο διάστημα. Μόλις πρόσφατα πραγματοποίησε μια διακλαδική άσκηση με την Αίγυπτο ενώ έχει πυκνώσει τόσο την παρουσία του πολεμικού της ναυτικού –στα πλαίσια και ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων- στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και τις τριμερείς συναντήσεις με Κύπρο, Ισραήλ και Ιορδανία. Από κοντά και η ελληνοκυπριακή αστική τάξη που φαντασιώνεται αναβαθμίσεις και ασφάλεια από τους πρωτεργάτες της διχοτόμησης του νησιού και των δεινών των κατοίκων του, ελληνοκύπριων και τουρκοκύπριων!
Με τους λαούς στη γωνία και το αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στην περιοχή αποσυγκροτημένο, αυτός ο χειμώνας θα είναι βαρύς…
ΠΣ 1.12.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου