για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

οι ιμπεριαλιστές αποφάσισαν: ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ, ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ!

Ο βραχυπρόθεσμος συμβιβασμός των ιμπεριαλιστών – δανειστών και η συμμόρφωση της αστικής τάξης και της κυβέρνησης της φέρει την οσμή του αίματος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων!
Οι προκλητικές χαριτομενιές της κυβέρνησης Σύριζα – ΑΝΕΛ για την γραβάτα που θα φορέσει ο Τσίπρας στο Ζάππειο κατά την πανηγυρική επικύρωση της συμφωνίας που αποφάσισε το Eurogroup στις 21/6/18 δεν μπορούν να ελαφρύνουν το βάρος των αντιλαϊκών μέτρων που απειλούν με ένα ακόμη σφαγιασμό ό, τι έχει απομείνει από τα εργασιακά, και κοινωνικά δικαιώματα του λαού μας και τον εξαθλιώνει εισοδηματικά. Μόνο και μόνο πως στα -αρχικά- 88 προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται η μείωση των αναλωσίμων που δικαιολογούνται στους διαβητικούς ενώ στις δεσμεύσεις προβλέπεται και
δεύτερη μείωση των συντάξεων το 2020 αρκούν για να αποδείξουν που βαδίζει η κυβέρνηση της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστών!
Η συμφωνία του Eurogroup στις 21/6 επισφράγισε ένα προσωρινό και όντως βραχυπρόθεσμο συμβιβασμό των ιμπεριαλιστών - δανειστών τόσο ανάμεσα σε ΔΝΤ (Αμερικάνους) και ΕΕ (ευρωπαίους) αλλά και ανάμεσα στους τελευταίους (Γερμανούς και από την άλλη Γάλλους αλλά και Ιταλούς) που βρήκε τη χαρακτηριστική του έκφραση στη δεκαετή παράταση αποπληρωμής των δανείων που έλαβε η χώρα από το δεύτερο μνημόνια και από τον προσωρινό μηχανισμό EFSN. Σε αυτό το σημείο ουσιαστικά «υποχωρεί» η Γερμανία ώστε στη συμφωνία να «χωρέσει» και το ΔΝΤ.
Όλα τα υπόλοιπα σημεία φέρνουν τη σφραγίδα της βραχυχρόνιας δέσμευσης με χρονικό ορίζοντα το 2022-23 και συγκεκριμένα:
1. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και ουδεμία δέσμευση την προεξόφλησης μέρους των διμερών δανείων (GLF) δηλαδή του πρώτου μνημονίου που κανονικά αρχίζουν να πληρώνονται το 2020 (περί τα 700 εκ. ευρώ και 2 δισ. ευρώ το 2021) και εξοφλούνται το 2040.
2. Από τα 61, 5 δις του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESN που χρηματοδότησε το τρίτο μνημόνιο και που έχει τα πιο ευνοϊκά επιτόκια για το χρέος έμειναν στο ράφι για ώρα ανάγκης 25 δις ώστε να παζαρεύει η Γερμανία μικρότερη ή μεγαλύτερη επιμήκυνση χρέους και να «κρατά στο χέρι» την αστική τάξη και τις όποιες κυβερνήσεις της.
3. Ουσιαστικά και τυπικά μόνο 15 δις δίνονται από το πρόγραμμα αυτό ως τρίτη δόση στην Ελλάδα και από αυτά μόνο 9,6 δις θα συμμετάσχουν στο περίφημο «μαξιλάρι» για την περίφημη έξοδο στις αγορές μέχρι το 2022.Τα υπόλοιπα καλείται η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της να τα χρηματοδοτήσουν από τα λεγόμενα πλεονάσματα και τις όποιες περιορισμένες εκδόσεις έχουν κάνει μέχρι στιγμής (διμερή δάνεια, repos, γραμμάτια δημοσίου κλπ).Από τις ίδιες επίσης πηγές θα χρηματοδοτηθούν και οι όποιες … γενναίες έξοδοι στις αγορές επιχειρηθούν στο μέλλον με τα τεράστια ερωτηματικά που γεννά η ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά ομολόγων σε ένα περιβάλλον γενικευμένης γεωπολιτικής αστάθειας. Η μόνη που αφήνεται στην ελληνική κυβέρνηση είναι αν θελήσει ή καλύτερα αν μπορέσει να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις –με διπλάσιο επιτόκιο- στο ΔΝΤ!
4. Στα αζήτητα και η γαλλική πρόταση για μόνιμο μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους με το ΑΕΠ που όμως μπαίνει και αυτή στο ράφι για να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που η αποφασισμένη στις 21/6 βραχυπρόθεσμη ρύθμιση για το χρέος βαλτώσει και η χώρα αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της (τέτοια αισιοδοξία!).
5. Η επιστροφή των 4 δις από τα κέρδη που είχαν οι Ευρωπαίοι στις αγοροπωλησίες ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά τη διάρκεια των επίσημων μνημονίων πέρα από το ότι δεν γίνεται για να βοηθήσει με τα λεγόμενα αντίμετρα τον λαό αλλά την αστική τάξη και τις όποιες «αναπτυξιακές» πρωτοβουλίες της –με ανοιχτό το ζήτημα να χρησιμοποιηθεί μέρος τους για την αποπληρωμή δανείων – θα γίνεται υπό καθεστώς σκληρής ανά τρίμηνο εποπτείας. Εποπτείας που θα αποφαίνεται αν έχουν γίνει τα δέοντα και αν η χώρα δικαιούται τις επιστροφές. Καθεστώς επιτήρησης που κατά γενική ομολογία δεν ακολουθήθηκε ποτέ σε χώρα εκτός ή εντός Ευρώπης όταν υποτίθεται τελείωνε το «πρόγραμμα μνημονιακού δανεισμού».
Επαναλαμβάνοντας την αρχική εκτίμηση αν εξαιρέσουμε τη δεκαετή παράταση πρόκειται στην ουσία για μέτρα που είχαν δρομολογηθεί η έστω περιγραφτεί εδώ και καιρό για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» και στα τεχνικά κλιμάκια των ιμπεριαλιστών-δανειστών και ειδικά των Ευρωπαίων οι κεντρικές τράπεζες των οποίων διακρατούν και το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Ο βραχυπρόθεσμος συμβιβασμός των ιμπεριαλιστών - δανειστών μέσα σε ένα περιβάλλον όξυνσης του ανταγωνισμού όλων εναντίων όλων όπως εκφράστηκε και στο τελευταίο διάστημα (απόσυρση ΗΠΑ από την συμφωνία για Ιράν, εμπορικός πόλεμος, ένταση των πολεμικών εξοπλισμών και των περιφερειακών συγκρούσεων) αλλά και στο εσωτερικό της ΕΕ (προχώρημα του Brexit, ιταλικό πρόβλημα κλπ) δεν αναιρεί τους γενικότερους κινδύνους(πολεμικούς κατά βάση) που μας απειλούν.
Ο λαός μας είναι διπλά χαμένος τόσο γιατί θα συνεχιστεί η άγρια καπιταλιστική επίθεση πάνω στο έδαφος των ήδη λεηλατημένων από τα προηγούμενα μνημόνια λαϊκών κατακτήσεων, με ταυτόχρονο βάθεμα της εξάρτησης και της σκληρής επιτήρησης, -το μόνο σημείο που οι ιμπεριαλιστές-δανειστές συμφωνούν να παρατείνουν μακροπρόθεσμα μέχρι το 2060!- όσο και γιατί η συμμετοχή στα επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια κάνει επίκαιρο το σύνθημα που ακούγονταν παλιότερα στις πορείες «Λιτότητα – ανεργία – απολύσεις, αύριο θα σου πουν να πας να πολεμήσεις».
Η ντόπια μεγαλοαστική τάξη, κινούμενη σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο εξάρτησης-εποπτειας θα επιδιώξει την αναβάθμιση του ρόλου της αφ ενός δίνοντας γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές και αφ ετέρου ξεζουμίζοντας την εργατική τάξη. Το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει ο λαός προκειμένου η αστική τάξη να πετύχει και στις νέες συνθήκες τους στόχους της είναι ακόμη βαρύτερο. Η εργατική τάξη, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της χώρας έχει ένα μόνο τρόπο να σταματήσει την επέλαση της νέας δήθεν μεταμνημονιακής βαρβαρότητας: Τη δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης στα νέα μέτρα, διεκδίκησης δικαιωμάτων και ανατροπής αυτής της πολιτικής. Μακριά από μεσσιανικές αυταπάτες και υποψήφιους σωτήρες. Το δυνάμωμα των εστιών αντίστασης και της κοινής δράσης. Μακριά από κοινοβουλευτικές κοκορομαχίες που υπονομεύουν την πραγματική κοινή δράση και την υποταγή των αγώνων στα κοινοβουλευτικά ποσοστά. Την παράλληλη δημιουργία αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού κινήματος που είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα του αντικαπιταλιστικού αγώνα για να μη γίνει λαός και νεολαία κρέας για τα κανόνια της ιμπεριαλιστικής σφαγής.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ! ΚΑΤΩ Η ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ - ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ!
ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ, ΕΙΡΗΝΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ!
ΚΑΤΩ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ - ΕΕ ΚΑΙ ΔΝΤ! ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ!
Ιούνης 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου