για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

ματαίωση των σεμιναρίων της ντροπής!

του Νίκου Φιλίππου
Με νίκη της μαχόμενης  εκπαίδευσης, έληξε η πρώτη απόπειρα διενέργειας του σεμιναρίου των Δ/ντών που αφορούσε την επιμόρφωσή τους για τον τρόπο και τη μέθοδο «αξιολόγησης» των δασκάλων, η οποία ξεκινά με την έναρξη του νέου σχολικού έτους.
Πρόκειται για την έναρξη και εφαρμογή της κακόφημης αξιολόγησης η οποία είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης-συστήματος με στόχο την πλήρη διάλυση των εργασιακών μας σχέσεων, τη νομιμοποίηση και μονιμοποίηση της πολιτικής των απολύσεων και τη μεταφορά της ευθύνης στα ίδια τα θύματα, το χτύπημα κάθε είδους αντίστασης, συνδικαλιστικού αγώνα και οργάνωσης, τη διάλυση του  δημόσιου σχολείου και  των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών του λαού.  
Ο χειρισμός απ’ τη μεριά της Διοίκησης ήταν μεθοδευμένος. Αιφνιδιαστικά, την προηγούμενη της έναρξης των σεμιναρίων, κάλεσε τους Δ/ντες  στο 5ο Δ.Σ. Καρδίτσας ευελπιστώντας στη μειωμένη αντίδραση του συλλόγου και των δασκάλων. Αμέσως ο σύλλογος κήρυξε 3/ωρη στάση εργασίας, καλώντας τα μέλη του στον τόπο διεξαγωγής του σεμιναρίου, με στόχο τη ματαίωση του. Ταυτόχρονα ίσχυε η ανοιχτή κήρυξη απεργίας των Δ/ντών καθ’ όλη τη διάρκειά τους .  Είναι αλήθεια ότι κάποιοι Δ/ντές την πρώτη ημέρα ήρθαν με τη θέληση να συμμετάσχουν, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους συναδέλφους αλλά και με τους Δ/ντές που ήταν αποφασισμένοι να ταχθούν στο πλευρό του συλλόγου.  Έτσι κανείς δεν μπήκε και όλοι δήλωσαν απεργία! Αυτό είχε σαν συνέπεια η προϊσταμένη να χάσει την ψυχραιμία της και να επιτεθεί στους συγκεντρωμένους συναδέλφους ,απειλώντας  ότι ασκούμε βία στους Δ/ντές εμποδίζοντάς τους να λάβουν μέρος στα σεμινάρια. « Η αξιολόγηση είναι νόμος και όποιος δε θέλει να πάει σπίτι του,» ήταν το βασικό της επιχείρημα!!!
Τη δεύτερη μέρα του σεμιναρίου  προσπάθησε να μας αιφνιδιάσει, καλώντας δια τηλεφώνου έναν-έναν τους Δ/ντές εν κρυπτό  στη διεύθυνση και στο γραφείο της, πιστεύοντας ότι αυτή η μεθόδευση θα έχει τα επιθυμητά γι’ αυτή αποτελέσματα!  Είναι αλήθεια, ότι με κάποια καθυστέρηση έγινε αντιληπτό απ’ τους συγκεντρωμένους στον καθορισμένο χώρο διεξαγωγής του σεμιναρίου και αρκετοί Δ/ντές πήγαν στη συνάντηση νομίζοντας ότι είχε το χαρακτήρα της ενημέρωσης και όχι της διεξαγωγής σεμιναρίου.  Με την παρουσία μας όμως στη Διεύθυνση και με την παρέμβαση του συλλόγου, η πλειοψηφία των Δ/ντών αποχώρησαν εν μέσω απειλών της Δ/ντριας ότι θα κριθούν ελλιπείς στην επόμενη αξιολόγηση. Παρέμειναν 7-8 κατάπτυστοι Δ/ντές οι οποίοι χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας μπήκαν στη διαδικασία, παρά την κατακραυγή του κόσμου που ήταν συγκεντρωμένος.
Την Τρίτη ημέρα η Διευθύντρια κάλεσε τους «εκλεκτούς» της ξανά στη διεύθυνση, όμως δεν κατάφερε να μας αιφνιδιάσει! Έγκαιρα οι απεργοί δάσκαλοι βρέθηκαν στο χώρο της Δ/νσης και απέτρεψαν  την πλειονότητα των Δ/ντών να εισέλθουν πλην 6 από σύνολο 42! Η διοίκηση έστω και μ’ αυτούς προχώρησε τη διαδικασία ενώ για τους υπόλοιπους όρισε νέο σεμινάριο για την επόμενη βδομάδα και μάλιστα σε μια περίοδο αρκετά πιεσμένη λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας που ως γνωστόν υπάρχει με τη λήξη του σχ.έτους. Ο καθένας καταλαβαίνει τη σκοπιμότητά της!
Έτσι έκλεισε η πρώτη απόπειρα, ενώ η δεύτερη θα πρέπει να μας βρει ενωμένους και προετοιμασμένους  για την εκ νέου ματαίωσή της.  Να γίνει σαφές ότι ο σύλλογος κάλεσε τους Δ/ντές να απεργήσουν συνειδητά  και να μη συμμετέχουν,  και σε καμία περίπτωση δεν τους  εμπόδισε, ξεκαθαρίζοντας ότ,ι πλέον ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του επιλέγοντας με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Η στάση τους  τους  τιμά –πλην ελαχίστων- και ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουν να τοποθετούν τον εαυτό τους στο πλευρό των συναδέλφων και  όχι απέναντί τους. Επίσης όλοι οι συνάδελφοι είδαν με έκπληξή τους, στο δεύτερο σεμινάριο, κύριος εισηγητής  να είναι  ο σχ. Σύμβουλος  που κατά κόρον δήλωνε ότι  είναι απέναντι σε τέτοιου  τύπου αξιολόγηση! Δεν πειράζει! Να τελειώνουμε με το δούλεμα!!! Άξιος ο μισθός του!
Όμως, να μη γελιόμαστε! Καθοριστικός  και αναγκαίος παράγοντας είναι η μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στις συγκεντρώσεις. Είναι αλήθεια ότι,  υπάρχει σοβαρή αναντιστοιχία και σίγουρα δεν είμαστε ευχαριστημένοι απ’ τη μέχρι τώρα συμμετοχή μας, και αυτό είναι αρνητικό,  ταυτόχρονα επικίνδυνο  και ίσως καθορίσει οριστικά την εξέλιξη των πραγμάτων. Επίσης αξιοσημείωτη είναι η πλήρης απουσία της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ . Ούτε ένας!!! 
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει τους όρους να προχωρήσει απρόσκοπτα στην εφαρμογή του τερατουργήματος και να ξεμπλέξει μια και καλή με ότι θυμίζει δικαίωμα…. Με συμμάχους την κυβερνητική ΔΟΕ , της οποίας η ξεπουληματική  μεθόδευση  καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την αρνητική εξέλιξη των πραγμάτων. Με τις δυνάμεις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ να προωθούν στην ουσία την αξιολόγηση γιατί και οι δύο συμφωνούν, ( άλλωστε ο νυν ΔΑΚΙΤΗΣ πρόεδρος της ΔΟΕ –Κόκκινος  ανταμείφθηκε για την προσφορά του εκλεγόμενος αντιπεριφερειάρχης Αιγαίου, πάντα με τη στήριξη της ΝΔ) ενώ οι παρατάξεις της Αριστεράς έχουν σοβαρές ευθύνες, που δε θα συγκαλυφθούν επειδή προσπαθούν να τις μετακυλήσουν στη βάση του κλάδου. Οι εκπαιδευτικοί τους τελευταίους μήνες  νοιώθουν πουλημένοι.  Έχει τεθεί σοβαρό ζήτημα για το ρόλο της ομοσπονδίας και της συνδικαλιστικής ηγεσίας , που έχουν την ευθύνη για τις ήττες και το κλίμα διάλυσης και που δεν μπορούν και δε θέλουν να στηρίξουν στοιχειωδώς τον κλάδο στην επίθεση που δέχεται. Το ΔΣ της ΔΟΕ είναι ένας άταφος νεκρός.

Κάτω από τους πλέον αρνητικούς συσχετισμούς, καλούμαστε να αντιπαλέψουμε την επίθεση που δεχόμαστε και έχουμε δύο δρόμους: της υποταγής ή της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.  Η έκβαση αυτής  της μάχης θα καθορίσει τη ζωή μας από δω και μπρος. Επιβάλλεται να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, ξεπερνώντας όλη αυτή την πολιτικο-συνδικαλιστική  σαβούρα που μας οδηγεί από ήττα σε ήττα και με αποφασιστικό ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ  που θα αγκαλιάζει όλο το Δημόσιο, να παλέψουμε  με πίστη στη νίκη για τη ζωή μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου