για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Φτωχομεσαίοι αγρότες: Οι αγώνες μπορούν να νικήσουν

του Θωμά Παπαδόπουλου
Η ρύθμιση που ανακοινώθηκε για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια είναι μια πρώτη υποχώρηση της κυβέρνησης. Υποχώρηση και ελιγμός. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φοβούνται τις κινητοποιήσεις των αγροτών και τρέχουν να τις προλάβουν. Ρυθμίζονται τα «κόκκινα δάνεια» (για να εξυγιανθεί το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας), υπογράφεται η ΚΥΑ για το κέντρο ταξινόμησης βάμβακος στη Καρδίτσα, το υπουργείο κλείνει επιλεκτικά ραντεβού με επιμέρους ομάδες αγροτών κλπ. Δίνουν τζάμπα υποσχέσεις όπως πέρσι τέτοιο καιρό έδιναν ψεύτικες υποσχέσεις για φθηνό ρεύμα και πετρέλαιο και αντί αυτών είχαμε μεγαλύτερη αύξηση σε ρεύμα, πετρέλαιο, εφόδια. Για να προλάβουν τα μπλόκα ανακοινώνουν επιμέρους μέτρα για να διασπάσουν και να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες. Στη ρευστή πολιτική περίοδο που ζούμε, η κυβέρνηση φοβάται μήπως τα αγροτικά μπλόκα γίνουν η αφορμή και η σπίθα για να ξεσπάσει η μαζεμένη οργή και αγανάκτηση των αγροτών αλλά και όλων των κομματιών του εργαζόμενου λαού.  
Αυτά που ανακοινώνει η κυβέρνηση δεν αφορούν την πλειοψηφία και ούτε λύνουν τα προβλήματα των φτωχομεσαίων αγροτών. Προβλήματα που και πολλά και γνωστά είναι. Το κύριο και το βασικό είναι οι δυσβάσταχτοι φόροι που φορτώνονται από φέτος οι φτωχομεσαίοι αγρότες με τα νέα φορομπηχτικά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση:

α) Καταργείται το αφορολόγητο και μπαίνει φόρος 13% από το πρώτο ευρώ. Το 13% συμφέρει τους πλούσιους μεγαλοαγρότες ενώ δεν συμφέρει τους φτωχούς και μεσαίους. Με το 13% καταργείται η προοδευτική φορολογική κλίμακα. Δηλαδή θα υπάρχει ένας ενιαίος φορολογικός συντελεστής που θα εφαρμόζεται και για τους μεγαλοαγρότες και για τους φτωχομεσαίους. Οι φτωχομεσαίοι θα πληρώνουν περισσότερο φόρο, ενώ οι πλούσιοι θα πληρώνουν λιγότερο αφού καταργούνται οι μεγάλοι φορολογικοί συντελεστές (έφταναν μέχρι 45% ανάλογα με το εισόδημα).
β) Εξισώνουν τους αγρότες με τις επιχειρήσεις και τους υποχρεώνουν σε λογιστικά βιβλία. Το μέτρο αυτό χτυπά πάλι τους μικρούς και φτωχομεσαίους αφού οι περισσότεροι μεγαλοαγρότες ήδη κρατάνε βιβλία. Εκτός από τα έξοδα του λογιστή, εκτός από τα βαριά πρόστιμα που επικρέμονται (πχ εάν χαθεί ένα Τιμολόγιο), οι αγρότες θα πληρώνουν και αυτοί, όπως οι επιχειρήσεις, τέλος επιτηδεύματος, ενώ κάθε χρόνο θα πληρώνουν μπροστά επιπλέον 55% του φόρου σαν προκαταβολή για την επόμενη χρονιά.
γ) Φορολογούν την αγροτική γη. Για πρώτη φορά στην ιστορία. Με το νέο φόρο ακινήτων το χαράτσι της ΔΕΗ (που μας έλεγαν ότι είναι έκτακτο και προσωρινό) γίνεται πλέον μόνιμο και διαρκές, καταργείται ο ΦΑΠ που φορολογούσε τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (δηλ. πάλι ελαφρύνσεις για τους μεγαλοϊδιοκτήτες) και φορτώνονται με φόρους και χαράτσια οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες.
Τα μέτρα αυτά οδηγούν σε μεγαλύτερη φορολογική αφαίμαξη και μειώνουν παραπέρα το αγροτικό εισόδημα. Η αγροτική εκμετάλλευση καταντάει ασύμφορη και χιλιάδες αγρότες θα εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους. Οι φτωχομεσαίοι ξωπετάγονται από την παραγωγή και οδηγούνται στον αφανισμό και στο ξεκλήρισμα. Χωράφια βγαίνουν στο σφυρί, η  αγροτική γη ξαναμοιράζεται, αγροτικές περιουσίες αλλάζουν χέρια και τεράστιες εκτάσεις συγκεντρώνονται στα χέρια σύγχρονων νεοτσιφλικάδων. Τα πάντα για να υπηρετηθεί η κερδοφορία του ντόπιου και ξένου κεφάλαιου. Η κυβέρνηση του κεφάλαιου και των ιμπεριαλιστών, κάτω από τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ, με παλιά και νέα ΚΑΠ, συρρικνώνει και καταστρέφει τον πρωτογενή τομέα και ξεπουλά το λαό και τη χώρα στους ξένους «προστάτες».
Το φορολογικό είναι σήμερα ο «κρίκος», η αιχμή των αγροτικών αιτημάτων. Είναι το αίτημα που ενώνει όλους τους αγρότες από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, ανεξάρτητα από περιοχή, καλλιέργεια κλπ. Είναι το αίτημα που ενώνει βασικά τους φτωχομεσαίους αγρότες αφού αυτοί κυρίως θίγονται από τα αυτά τα μέτρα. Είναι το αίτημα που ενώνει τους αγρότες με τα υπόλοιπα κομμάτια των εργαζόμενων που και αυτοί χτυπιόνται από τα χαράτσια και τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης.
ΟΧΙ στη φορολόγηση της αγροτικής γης.
ΟΧΙ στην κατάργηση του αφορολόγητου.
ΟΧΙ στα υποχρεωτικά βιβλία εσόδων-εξόδων.
Αυτά τα αιτήματα να μπουν μπροστά. Για να μην περάσει η νέα φοροεπιδρομή της κυβέρνησης. Για να ανατραπεί η αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική. ΑΜΕΣΑ αιτήματα-διεκδικήσεις-στόχοι πάλης. Που συσπειρώνουν την πλειοψηφία, που δίνουν ανάσα στον αγροτόκοσμο, που βάζουν φρένο στη βάρβαρη πολιτική που φτωχοποιεί και ξεκληρίζει τους φτωχομεσαίους αγρότες προς όφελος του ξένου και ντόπιου κεφάλαιου.
Γιατί οι αγώνες μπορούν και πρέπει να νικήσουν.
Θωμάς Παπαδόπουλος
Αγρότης

Αγία Τριάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου