για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

συμπαράσταση στους αγρότες, νίκη στον αγώνα τους

Εκατοντάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, υπολογίζονται διπλάσια από πέρυσι, βγήκαν από σήμερα Τρίτη στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας έπειτα από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της πανελλαδικής σύσκεψης των μπλόκων που έγινε τη Κυριακή 19/1 στη Λάρισα. Οι αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών φάνηκαν από τις προηγούμενες ημέρες με τη μεγάλη, πρωτόγνωρη συμμετοχή αγροτών στις περιφερειακές ενημερωτικές συσκέψεις που έγιναν στα χωριά.
«Πρωτοπόρος» των κινητοποιήσεων είναι ο Αγροτικός Σύλλογος Παλαμά (με πάνω από 100 τρακτέρ που βγήκαν στην πλατεία) ενώ και στα υπόλοιπα χωριά του νομού (Προάστιο, Αγία Τριάδα, Κρανιά κλπ) η συμμετοχή ξεπέρασε τα αναμενόμενα.
Οι φτωχομεσαίοι αγρότες δίνουν μια μάχη επιβίωσης. Αντιστέκονται σε μια πολιτική που με απανωτά μέτρα και νομοσχέδια τους φορτώνει δυσβάσταχτους φόρους, πετσοκόβει το αγροτικό εισόδημα και οδηγεί χιλιάδες αγροτικές οικογένειες στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Κεντρικό ζήτημα των κινητοποιήσεων αναδείχτηκε το φορολογικό αφού από το 2014 οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα φοροεπιδρομή:

-         υποχρεώνονται να τηρούν λογιστικά βιβλία (βιβλίο εσόδων εξόδων) που εκτός από επιπλέον έξοδα για το λογιστή σημαίνει επιπλέον φορολογική επιβάρυνση με φόρο επιτηδεύματος, προκαταβολή φόρου 55%, κ.λπ.
-         αλλάζει η φορολογική κλίμακα, καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα και αυξάνεται η φορολόγηση των αγροτών αφού το καθαρό αγροτικό εισόδημα θα φορολογείται με 13% από το πρώτο ευρώ
-         με το νέο φόρο ακινήτων, για πρώτη φορά στην ιστορία, μπαίνει φόρος στα χωράφια και στην αγροτική γη κ.λπ.
Αν σ’ αυτά προσθέσουμε και μια σειρά άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες (περικοπές στις συντάξεις, μειώσεις της επιστροφής σε πετρέλαιο και ΦΠΑ, χαράτσια ΔΕΗ, αγροτοδικεία, κ.λπ.) καταλαβαίνουμε ότι έχουν πολλούς λόγους να βγαίνουν στις πλατείες.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λεηλατούν το αγροτικό εισόδημα, φτωχοποιούν και ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους, φέρνουν απόγνωση και δυστυχία στα χωριά. Κάτω από τις επιταγές της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΚΑΠ ο πρωτογενής τομέας συρρικνώνεται και καταστρέφεται, ο λαός και η χώρα εκποιούνται στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.
Απέναντι σ’ αυτή την πολιτική οι αγρότες δεν έχουν πολλές επιλογές. Ο αγώνας είναι μονόδρομος. Μέσα από τους αγώνες του σήμερα ενάντια στη αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική μπορούν και πρέπει να συγκροτηθούν οι λαϊκές δυνάμεις, να οργανωθούν, να αντιπαλέψουν αυτή τη πολιτική, να την ανατρέψουν. Να έχουμε νίκες!
Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου