για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Παλαμάς: Συλλαλητήριο καταγγελίας και διεκδίκησης


Συλλαλητήριο για τον ένα χρόνο από τον
DANIEL έγινε το πρωί της Κυριακής 15/9 στην κεντρική πλατεία του Παλαμά. Στο συλλαλητήριο καλούσαν με κοινό κάλεσμα διάφοροι φορείς του νομού, μετά από ανοιχτή σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα. Με  πανό συμμετείχαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων-ΕΟΑΣΚ, ο Εμπορικός Σύλλογος Παλαμά, ο Αγροτικός Σύλλογος Παλαμά, το Εργατικό Κέντρο, η Ένωση Ιατρών και Σωματείο Εργαζομένων Κ.Υ., η ΕΛΜΕ Καρδίτσας, Εργατικά Σωματεία, πλημμυροπαθείς από το Βλοχό κ.α. 
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν συμβολικά και αγρότες με τρακτέρ ενώ «έλαμψαν δια της απουσίας τους» οι θεσμικοί φορείς του τόπου (βουλευτές, Δήμος Παλαμά, Περιφέρεια κ.α.). Από την άλλη βέβαια, ήταν «παρούσα» η κυβέρνηση με την επιδεικτική παρουσία αστυνομίας και ΜΑΤ που κατάντησαν πλέον «θεσμός» απέναντι σε κάθε λαϊκή και νεολαιϊστικη κινητοποίηση. 
Στο συλλαλητήριο συμμετείχε και το ΚΚΕ(μ-λ) με πλατύ μοίρασμα προκήρυξης τόσο στο χώρο της συγκέντρωσης όσο και στα καφενεία γύρω από την πλατεία.
Από τις ομιλίες, κυρίως των ντόπιων, έβγαινε η απόγνωση, η οργή και η αγανάκτηση για τις κούφιες υποσχέσεις και την πολιτική της κυβέρνησης που ένα χρόνο μετά τις πλημμύρες τα προβλήματα αντί να λυθούν γιγάντωσαν και

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

DANIEL - ένας χρόνος μετά: Κάτω η αντιλαϊκή πολιτική που πνίγει, καίει και ρημάζει τη ζωή και το μέλλον του λαού!

Πανκαρδιτσιώτικο Συλλαλητήριο 
Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 
10:30 πμ - κεντρική πλατεία Παλαμά
Ένα χρόνο μετά τον DANIEL και η κυβερνητική προπαγάνδα, οι κούφιες υποσχέσεις, τα δελτία τύπου και οι επισκέψεις-φιέστες του Μητσοτάκη δεν μπορούν να κρύψουν την απόγνωση, τα αδιέξοδα και την εξαθλίωση των κατοίκων, δεν μπορούν να κρύψουν την εγκατάλειψη και την φτωχοποίηση των χωριών και του τόπου μας.
Ένα χρόνο μετά:
-         Οι αποζημιώσεις για τις καλλιέργειες δεν κάλυψαν το 100% της ζημιάς ούτε καλύπτουν την απώλεια εισοδήματος για τους φτωχομεσαίους αγρότες
-         Πάνω από το 30% των αγροτών και κτηνοτρόφων ακόμα δεν έχουν πληρωθεί την αποζημίωση για τη ζημιά στην παραγωγή και στα κοπάδια
-         Οι μαγαζάτορες και μικροεπαγγελματίες πληρώθηκαν μόνο το 30% της αποζημίωσης ως προκαταβολή!
-         Για την αντικατάσταση των πνιγμένων ζώων και στάβλων (που η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα καλυφθούν στο 100%) έβαλαν τόσο αυστηρές προϋποθέσεις που ελάχιστοι κτηνοτρόφοι εντάχθηκαν ενώ κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει πληρωθεί (Μέτρο 5.2)!
-         Για την αποκατάσταση σπιτιών και εγκαταστάσεων μέχρι σήμερα δεν εγκρίθηκε ούτε μία (1) άδεια επισκευής ενώ ακόμα και τα μπάζα από τα σπίτια και κτίρια που έπεσαν (πάνω από 515 «κόκκινα»

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Εκπαίδευση: Μαζικός κόφτης τμημάτων

Ασταμάτητα δουλεύει η “πριονοκορδέλα” του ΥΠΑΙΘ και των τοπικών διοικήσεων πετσοκόβοντας τμήματα σχολείων τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Μέσα στο κατακαλόκαιρο με προφορικές οδηγίες στους Διευθυντές των σχολείων επιχειρούν να επιβάλλουν συμπτύξεις και περικοπή τμημάτων. Οδηγούν τα σχολεία στη λειτουργία υπεράριθμων τμημάτων με στοίβαγμα πάνω από 25 μέχρι και 27 μαθητών στα τμήματα.
Στην Καρδίτσα στην πρωτοβάθμια είχαμε αρχές Αυγούστου τη συγχώνευση 17 τμημάτων δημοτικών σχολείων και 7 νηπιαγωγείων. Επίσης, αυτή την περίοδο δημοσιοποιήθηκαν οι εγκρίσεις των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ (4 στην Καρδίτσα) ενώ αναμένονται οι αντίστοιχες εγκρίσεις των ολιγομελών τμημάτων στα Γενικά Λύκεια.
Να διευκρινιστεί ότι ο όρος “ολιγομελές¨ χρησιμοποιείται παραπλανητικά από το ΥΠΑΙΘ, χαρακτηρίζοντας έτσι τα τμήματα  που δε συγκεντρώνουν τα ασφυκτικά  όρια αριθμού μαθητών που το ίδιο έχει ορίσει.
Ανακοίνωση για το ζήτημα έβγαλε η ΕΛΜΕ Καρδίτσας:
 
Να εγκριθούν τώρα όλα τα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ της Καρδίτσας
 
Το ξεκίνημα της φετινής σχολικής χρονιάς συμπίπτει με την μη έγκριση εκατοντάδων ολιγομελών τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα. Σε κάποιες περιοχές το “κόψιμο” τμημάτων, τομέων και ειδικοτήτων είναι σαρωτικό οδηγώντας ακόμα και σε κλείσιμο σχολείων.
Μέσα σ’ αυτά και 4 στην Καρδίτσα που αφορούν ειδικότητες της Γ' τάξης. Συγκεκριμένα δύο στο 1ο ΕΠΑΛ (Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών και Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου), ένα στο 2ο ΕΠΑΛ (Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής) και ένα στο Εσπερινό ΕΠΑΛ (Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Εγκαταστάσεων και Δικτύων).
Να σημειώσουμε ότι εκτός από τους ήδη εγγεγραμμένους σ΄ αυτά τα τμήματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εγγραφούν, αρκετοί μαθητές με την έναρξη του σχολικού έτους.
Οι μαθητές των ολιγομελών τμημάτων, που δε θα εγκριθούν, θα πρέπει να βρουν άλλο σχολείο σε άλλη πόλη(!)  ή σε άλλο ωράριο(!) για να συνεχίσουν στο αντίστοιχο τμήμα ειδικότητας, που επιθυμούν. Διαφορετικά καλούνται να φοιτήσουν σε κάποιο άλλο τμήμα του ίδιου σχολείου ακόμα και αν δεν το επιθυμούν.
Ειδικά για το Εσπερινό ΕΠΑΛ για την ειδικότητα Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Εγκαταστάσεων και Δικτύων, οι συγκεκριμένοι μαθητές, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι ενήλικες, εργαζόμενοι που