για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

CONTRO VENTO

Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια (1974-2024) από τη πτώση της χούντας. Μ’ αυτή την επέτειο των 50 χρόνων συμπίπτει και η έκδοση του βιβλίου του Στέλιου Μανούσακα «CONTRO VENTO Μνήμες από τον αντιδικτατορικό αγώνα - 1967-1974 ΙΤΑΛΙΑ» (εκδόσεις ΨΙΜΥΘΙ, 2023).
Το βιβλίο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μαρτυριών, αλλά και αυτοβιογραφικών μυθιστορημάτων που αφορούν την περίοδο της Δικτατορίας. Πρόκειται για μια αυτοβιογραφική εξιστόρηση του Στ.Μανούσακα που αναφέρεται στην ίδρυση, συγκρότηση και δράση της σημαντικότερης ελληνικής αντιδικτατορικής οργάνωσης στην Ιταλία, του ΑΜΕΕ (Αγωνιστικό Μέτωπο Ελλήνων Εξωτερικού). Όπως διαβάζουμε στην εισαγωγή «το ΑΜΕΕ θα εξελιχθεί στη μεγαλύτερη αντιδικτατορική οργάνωση της Ιταλίας, έτσι που στις αρχές του ΄74 αριθμεί πάνω από 630 οργανωμένα ενεργά μέλη και με μια σημαντική επιρροή στο μαζικό κίνημα. Καμιά άλλη πολιτική οργάνωση δεν διέθετε τέτοια οργανωμένη δύναμη και σημαντική επιρροή, όπως άλλωστε προκύπτει και από τις τελευταίες εκλογές των Φοιτητικών Συλλόγων τον Φεβρουάριο 1974, πριν την πτώση της Χούντας» (σελ.30).
Μεταξύ των πολλών ντοκουμέντων που δημοσιεύονται στο βιβλίο, περιλαμβάνεται και η λεγόμενη «Λίστα Ιβράκη». Πρόκειται για μια «Κατάστασις Ελλήνων φοιτητών διαβιούντων εν Ιταλία τελούντων υπό απαγόρευση αποδημίας» (αυτός είναι ο πλήρης τίτλος της) που συντάχθηκε από τον Έλληνα πρόξενο στη Βενετία Κωνσταντίνο Ιβράκη[i], με εντολή και καθοδήγηση της χουντικής ΚΥΠ. Περιλαμβάνει 274 Έλληνες  φοιτητές οι οποίοι σπούδαζαν στην Ιταλία και λόγω της αντιχουντικής-αντιφασιστικής δράσης τους, απαγορεύτηκε ο επαναπατρισμός τους στην Ελλάδα. Μεταξύ των 274 εντοπίσαμε και 6 Καρδιτσιώτες. Αντιγράφουμε από τη «Λίστα» (σελ.442-455):
74) ΚΑΡΑΜΑΓΚΙΟΛΑΣ Δημήτριος, Ηλίας, Βασιλική, 1951, Καρδίτσα, Περούτζια
123) ΚΩΤΟΥΛΑΣ Χρήστος, Νικόλαος, Δέσπω, 1941, Μητρόπολις-Καρδίτσας, Μιλάνο
126) ΛΑΠΠΑΣ Βασίλειος, Λάζαρος, Χαρίκλεια, 1947, Πύργος-Καρδίτσης
164) ΜΠΑΤΖΙΑ Πηνελόπη, Ματθαίος, Βάια, 1947, Παλαμάς-Καρδίτσης, Φλωρεντία
200) ΠΑΠΑΚΥΡΙΤΣΗΣ Κων/νος, Βασίλειος, Αικατερίνη, 1948, Παλαμάς-Καρδίτσης, Μπολώνια
262) ΤΣΙΡΑΣ Δημήτριος, Γεώργιος, Πηνελόπη, 1946, Παλαμάς-Καρδίτσης, Μπολώνια
Από τους παραπάνω 6, σύμφωνα με πληροφορίες και θύμησες παλιών συναγωνιστών και

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

η ΑΠΟΧΗ ενοχλεί…

Φαίνεται ότι η θέση της ΑΠΟΧΗΣ ενοχλεί. Δεν εξηγείται διαφορετικά η βιασύνη και η… επιμέλεια με την οποία «κατέβηκαν» όλες σχεδόν οι αφίσες του ΚΚΕ(μ-λ) για την αποχή στην Καρδίτσα. Την ίδια στιγμή που η πόλη είναι γεμάτη από αφίσες για.. γλέντια και πανηγύρια, για μουσικές συναυλίες και για προεκλογική ομιλία της… 31 Μαΐου (!), την ίδια στιγμή που ακόμα υπάρχουν αεροπανό από την απεργία της… 17 Απρίλη (!), την ίδια στιγμή που η κεντρική πλατεία "καταλήφθηκε" από προεκλογικά «τσαντίρια», τα συνεργεία του Δήμου (μόνο του Δήμου;) επιδεικνύουν μια ιδιαίτερη σπουδή και σχολαστικότητα να καθαρίσουν τις αφίσες του ΚΚΕ(μ-λ). Έτσι, η φωτογραφία που έχουμε στο σχόλιο ίσως να έχει και... «ιστορική» αξία αφού από τις δεκάδες αφίσες που κολλήθηκαν, αυτές είναι οι μόνες σχεδόν που γλύτωσαν. Μητσοτάκηδες, Κασσελάκηδες, Ανδρουλάκηδες και λοιποί δίνουν «γραμμή»: Όχι στην  ΑΠΟΧΗ! Μπορεί μεταξύ τους να διαφωνούν σε πολλά αλλά συμφωνούν και τα βρίσκουν σε ένα: Στην ευρωκάλπη της 9 Ιούνη συμμετέχουμε! Αυτό είναι το κοινό τους μότο, η κοινή τους κατάληξη και

Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

περιοδείες και παρεμβάσεις του ΚΚΕ(μ-λ) για ΑΠΟΧΗ από τις ευρωεκλογές

Συνεχίζεται καθημερινά σχεδόν η πολιτική παρέμβαση του ΚΚΕ(μ-λ) για τις ευρωεκλογές. Με περιοδείες και εξορμήσεις στη πόλη και στα χωριά της Καρδίτσας, με ομιλίες και συζητήσεις με τους κατοίκους, με την αφίσα και το φυλλάδιό του το ΚΚΕ(μ-λ) προπαγανδίζει και παλεύει μέσα στο λαό την άποψή του για ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. – ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει επισκέψεις στα χωριά Αγία Τριάδα, Αγιοπηγή, Αρτεσιανό, Βλοχό, Κέδρος, Κόρδα, Κρανιά, Μαγούλα, Μαραθέα, Μητρόπολη, Παλαιοκκλήσι, Παλαμά, Πεδινό, Προάστιο, Ρούσσο, Σέκλιζα, Φράγκο κ.α.
  
Για το ΚΚΕ(μ-λ) η θέση της ΑΠΟΧΗΣ δεν είναι μια απολίτικη θέση παραίτησης και «αράγματος» αλλά μια μάχιμη πολιτική θέση που την παλεύει και την προπαγανδίζει ενεργητικά μέσα στο λαό και τη νεολαία. Η μόνη θέση που εκφράζει με συνέπεια το ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ, που δεν δίνει δημοκρατικό άλλοθι στους ιμπεριαλιστές, που δεν νομιμοποιεί την «λυκοσυμμαχία» της ΕΕ.
Στις ομιλίες του ΚΚΕ(μ-λ) και τις συζητήσεις με τον κόσμο είναι διάχυτη η αδιαφορία για το «πανηγυράκι» των ευρωεκλογών. Και -άσχετα με το τι τελικά θα κάνουν- είναι πολύς ο λαϊκός κόσμος που συμφωνεί με τη στάση της Αποχής. Είναι πολύς ο κόσμος που κατανοεί ότι η «μάχη» των ευρωεκλογών είναι κάλπικη και κυρίως αντιδραστική! Τίποτε δεν θα κριθεί για το λαό μας και τους ευρωπαϊκούς λαούς, από τη σύνθεση του «ευρωκοινοβουλίου». Τίποτε δεν αποφασίζεται στο «ευρωκοινοβούλιο» από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους «μας». Αυτοί που αποφασίζουν είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των 27 αρχηγών κρατών που ελέγχεται από τους Γαλλο-Γερμανούς ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους τους. Όχι οι λαοί αλλά οι ιμπεριαλιστές είναι που συγκρότησαν την ΕΕ! Η ΕΕ είναι ιμπεριαλιστικός συνασπισμός, όργανο πολέμου, εξαθλίωσης και εκμετάλλευσης λαών και εργαζομένων. Γι αυτό και η σύνθεση των ψηφοδελτίων τους βρίθει από celebrities και παίχτες τηλεπαιχνιδιών.