για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Πρωτομαγιά 2017: πολλές οι συγκεντρώσεις, ελάχιστοι οι εργαζόμενοι

Πολλές οι συγκεντρώσεις, ελάχιστοι οι εργαζόμενοι. Αυτή είναι η εικόνα από τον χθεσινό γιορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς, σε μια Καρδίτσα σχεδόν άδεια, με ελάχιστο κόσμο -εκτός από τους
διαδηλωτές-  να κυκλοφορεί στο κέντρο της πόλης. Στην κεντρική πλατεία καλούσε το
Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο σύλλογος εργαζόμενων ΟΤΑ, συνταξιοδοτικά σωματεία, κ.α. Επίσης, καλούσαν η ΝΕ και οι βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ ενώ συμμετείχε ο Δήμαρχος, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α. Νυν και πρώην μνημονιακοί μαζί με νυν και πρώην κυβερνητικούς συνευρέθηκαν και συμπορεύτηκαν σε μια συγκέντρωση που δεν μπόρεσε να συσπειρώσει ούτε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων όσων σωματείων συμμετείχαν.

Στην πλατεία Πλαστήρα έγινε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και των άλλων μετωπικών σχημάτων του ΚΚΕ (ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, Επιτροπή Ειρήνης κλπ) η οποία με διαφορά ήταν η μεγαλύτερη από τις συγκεντρώσεις, όπως «παραδοσιακά» επιδιώκει κάθε πρωτομαγιά το ΚΚΕ. Κάλεσμα για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έβγαλε και η ΕΟΑΣΚ στο οποίο όμως ανταποκρίθηκαν ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα αγρότες, ούτε καν τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας.
Στο χώρο της κεντρικής πλατείας, διακριτά αλλά ταυτόχρονα με τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου-ΑΔΕΔΥ έγινε και τρίτη συγκέντρωση που την καλούσαν «η Αγωνιστική Ενότητα ΝΤ ΑΔΕΔΥ Καρδίτσας- Εργαζόμενοι Ιδιωτικού Τομέα- Άνεργοι» και στηρίχτηκε βασικά από ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ συσπειρώνοντας ένα στενό δυναμικό του κινήματος και η οποία έληξε χωρίς να γίνει πορεία.
Η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ, εκτιμώντας τη συγκυρία καθώς και τα τοπικά δεδομένα του κινήματος, ξεκαθάρισε από νωρίς ότι δεν συμφωνεί με μια τρίτη, «ακόμα πιο ταξική» συγκέντρωση, που ενισχύει την άσχημη εικόνα κατακερματισμού και πολυδιάσπασης που απωθεί παρά έλκει τους εργαζόμενους. Θεώρησε ότι το βασικό και κύριο καθήκον είναι η απεύθυνση στους εργαζόμενους και σ’ αυτή τη βάση κινήθηκε τις προηγούμενες μέρες με μαζική αφισοκόλληση στο κέντρο της πόλης καθώς και παρέμβαση με μοίρασμα προκήρυξης το πρωί του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία. Όσο για την ημέρα της πρωτομαγιάς, πρότεινε και στις υπόλοιπες «εκτός των τοιχών» δυνάμεις της αριστεράς να υπάρξει κοινό κάλεσμα για πορεία, διακριτά από τις συγκεντρώσεις Εργατικού Κέντρου-ΠΑΜΕ. Μπροστά στην επιμονή κάποιων δυνάμεων για τρίτη συγκέντρωση, η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ κινήθηκε αυτόνομα καλώντας σε πορεία που πέρασε από τις συγκεντρώσεις της κεντρικής πλατείας και κατέληξε στη πλατεία Πλαστήρα. Αν κάτι φάνηκε ξανά και στην φετινή πρωτομαγιά είναι η κατάσταση οπισθοχώρησης, αποσυγκρότησης και διάλυσης που βρίσκεται σήμερα το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Σ’ αυτή την δύσκολη κατάσταση η κοινή δράση αποτελεί μονόδρομο για όσες δυνάμεις θέλουν να συμβάλουν σε μια άλλη πορεία του κινήματος. Και εδώ δεν βοηθάνε μεγαλοκομματισμοί, «υγειονομικές ζώνες» και λογικές αποκλεισμού πολιτικών απόψεων. 

2 σχόλια:

  1. η φωτογραφια τα λεει ολα...ποσο αυτο βοηθαει ?
    για γελια και για κλαματα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως θα μπορούσες να μας δείξεις μια άλλη φωτογραφία που "βοηθάει" και δεν είναι "για γέλια & για κλάματα"; Και τέλος πάντων αντί για φωτογραφίες μήπως θα πρέπει να μιλήσουμε για τα ουσιαστικά ζητήματα που -κάποια- ακροθιγώς βάζει το κείμενο;
      Στέφανος Κ

      Διαγραφή