για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

εκλογές για ΔΟΕ, εν μέσω κινηματικής νηνεμίας και … «μάχης» για Διευθυντές!

του Νίκου Φιλίππου
Με τη συνέλευση που προηγήθηκε και με τη γνωστή σχετική μαζικότητα των τελευταίων χρόνων, ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία στο Σύλλογο Α’βάθμιας Καρδίτσας για την ανάδειξη των αντιπροσώπων για την 86η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας .
Αυτό που ήταν φανερό και επισκίαζε εν μέρει  το κλίμα – αν και δεν ομολογούνταν – ήταν οι επικείμενες ανακατατάξεις που αναμένονται με τις νέες κρίσεις των Δ/ντών.  Απ’ τη μεριά των Αγωνιστικών Κινήσεων προτάθηκε – και  υιοθετήθηκε από τη συνέλευση- η αποχή των συλλόγων διδασκόντων από κάθε αξιολογική-γνωμοδοτική έκθεσή τους στον διαγκωνισμό των νέων Δ/ντών. Πρόκειται σίγουρα για μια μικρή έστω νίκη απέναντι στους χειρισμούς και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης η οποία μας θέλει συνένοχους και συμμέτοχους σε αξιολογικές διαδικασίες.
Επίσης οι Αγωνιστικές Κινήσεις κατέθεσαν και πρόταση για αποχή των αιρετών, όσων τουλάχιστον αναφέρονται στο κίνημα, από τη «συνέντευξη»  του διευρυμένου ΠΥΣΠΕ  που υποτίθεται θα «αξιολογήσει» τους υποψήφιους. Κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό από καμία παράταξη, με την
μεν ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ να δηλώνει ότι δε θα βαθμολογήσει, το δε ΠΑΜΕ ότι θα έβαζε παύλα εάν είχε αιρετό. Είναι φανερό το πόσο έχει εμποτιστεί η Αριστερά «μας» από λογικές συνδιοίκησης και συμμετοχής στους θεσμούς και τα όργανα του κράτους σε μια περίοδο που όπως η ίδια κυβέρνηση δηλώνει, σε πλήρη συμμόρφωση με ΟΟΣΑ-ΣΕΒ, απ’ το Σεπτέμβρη ξεκινά η «αυτοαξιολόγηση» των σχολικών μονάδων και φυσικά έπεται συνέχεια…
Οι εκλογές έγιναν σε μια άσχημη και αρνητική συγκυρία με κυρίαρχο το «δε γίνεται τίποτα» , «ο κλάδος δε τραβάει», «μόνοι μας δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα», κλίμα που ευνοεί κατά βάση καθεστωτικές δυνάμεις. Φέτος έγιναν τρεις 24ωρες απεργίες με ελάχιστη συμμετοχή, στις οποίες μάλιστα είδαμε το πρωτοφανές για τα συνδικαλιστικά ειωθότα, να μην απεργεί μέλος του Δ.Σ και αυτό να περνάει ασχολίαστο απ’ όλες τις παρατάξεις (καταγγέλθηκε μόνο από τις Αγωνιστικές Κινήσεις)!  Εάν δε αναζητήσουμε τους …μη απεργούς στα πολυπρόσωπα ψηφοδέλτια των κυρίαρχων παρατάξεων τότε θα διαπιστώσουμε αβίαστα ότι πρόκειται για αόρατους κυριολεκτικά συνδικαλιστές που θα τους ξαναδούμε να μοστράρουν στις επόμενες εκλογές καθ’ υπόδειξη των επικεφαλής! Όλα αυτά έχουν σα συνέπεια,  ο κόσμος όπως δεν αγωνίζεται, έτσι και να ψηφίζει, είτε απέχοντας, είτε πριμοδοτώντας εχθρικές προς το κίνημα δυνάμεις.
Η ΔΑΚΕ   βγήκε 1η δύναμη με 2η την ΑΔΗΚΕ (ΔΗΣΥ) με την ενεργό συμμετοχή και στήριξη του μηχανισμού της Δ/νσης. Η κυβερνητική παράταξη ΕΡΑ συνεπικουρούμενη και από την Α.Ε.Κ. (Αδέσμευτη Εκπαιδευτική Κίνηση) συγκέντρωσε σχετικά μικρά ποσοστά, λόγω μακρόχρονης απουσίας και μη ελέγχου των… μηχανισμών διοίκησης.  Το ΠΑΜΕ (Αγωνιστική Συσπείρωση) κατάφερε να κρατήσει τις δυνάμεις του ενώ η ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ έχασε σημαντικό μέρος των ψήφων, συνέπεια εκτός του γενικότερου πολιτικού και κινηματικού κλίματος, της   στήριξης  κυβερνητικών στοχεύσεων  στην εκπαίδευση, πχ  Δ/ντές, καθώς και η συμμετοχή τους στα όργανα του κράτους (ΠΥΣΠΕ).
Οι  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ  συμμετείχαν αυτόνομα με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο συγκεντρώνοντας 19 ψήφους. Ένα μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα για το οποίο -εκτός από υποκειμενικές αδυναμίες- έπαιξε ρόλο το γενικότερο κλίμα της ηττοπάθειας και της απογοήτευσης, οι δυσμενείς συσχετισμοί στο κίνημα και -κυρίως- το πόσο «ορατός» (δεν) είναι ο δρόμος της αντίστασης και πάλης που προωθούν οι Αγωνιστικές Κινήσεις. Ένας δρόμος που όσο και αν σήμερα είναι «μη ορατός», απαιτείται να τον «περπατήσουμε» για να μειωθούν οι λευκές σελίδες του σωματείου μας, για να ανατραπεί η διαλυτική κατεύθυνση που κυριαρχεί, για να προχωρήσει η ανασυγκρότηση- επανίδρυση του σωματείου ως όργανο πάλης και διεκδίκησης, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που είναι σήμερα, φιλοκυβερνητικό-συνδιαχειριστικό παράρτημα. 


2017
(ΔΟΕ)
2015
(ΔΣ)
2015
(ΔΟΕ)
Ψήφισαν
643
618
625
Άκυρα/Λευκά
23/25
14/41
13/41
Έγκυρα
595
563
571
Ενωτική Δράση
109 (1)
173 (3)
254 (3)
ΑΔΗΚΕ (ΔΗΣΥ)
126 (1)
74 (1)
63 (-)
ΔΑΚΕ
209 (2)
239 (4)
178 (2)
Αγων.Συσπείρωση (ΠΑΜΕ)
76 (1)
49 (1)
76 (1)
Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση ΕΡΑ και Α.Ε.Κ.
56 (1)
-          (-)
-          (-)
Αγωνιστικές Κινήσεις
19 (-)
28 (-)
-          (-)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου