για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Προϋπολογισμός μνημονιακού διωγμού του αγροτικού κόσμου και διάλυσης του πρωτογενούς τομέα

Ο Προϋπολογισμός του 2014 πιστοποιεί τη ραγδαία μείωση της συμμετοχής του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ της Ελλάδας και την ποικιλότροπη, δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος.
Μόνο η αύξηση του κόστους παραγωγής, την τελευταία τετραετία, παρουσιάζει εκτίναξη ύψους, σε απόλυτο αριθμό, 1 δις ευρώ, ποσοστιαία, σε 22,5%, που οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας, τις ζωοτροφές και τα εφόδια.
Η μνημονιακή λαίλαπα, που σαρώνει τον αγροτικό χώρο με κορυφαία πράξη, την
 εκχώρηση της ΑΤΕ στον όμιλο Πειραιώς, οδηγεί ραγδαία στην πλήρη αποσάθρωση του. Οι εκκαθαριστές της «κακής» ATE στέλνουν τα ληξιπρόθεσμα δάνεια που παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο, σε εισπρακτικές εταιρείες τρομοκρατώντας τους δανειολήπτες και τις οικογένειές τους, ενώ αποστέλλονται στην εφορία ληξιπρόθεσμες οφειλές από αγροτικά δάνεια, που είχαν ρυθμιστεί με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.
Συνέπεια των συγκεκριμένων πρακτικών είναι οι οφειλέτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων, αλλά και με μία σειρά άλλες αρνητικές επιπτώσεις, όπως την αδυναμία να λάβουν φορολογική ενημερότητα, την αδυναμία να έχουν πιστωτικές διευκολύνσεις, τα επιπλέον πρόστιμα κ.α. Αντίστοιχες τακτικές ακολουθεί και η Τράπεζα Πειραιώς για τα αγροτικά δάνεια που πέρασαν στο χαρτοφυλάκιό της, ακολουθώντας παράλληλα  καταδικαστέες από την Διοίκηση και τη Δικαιοσύνη πρακτικές όπως η παρακράτηση ποσών από τους λογαριασμούς των αγροτών (πχ επιστροφές ΦΠΑ) για υπάρχουσες οφειλές προς την τράπεζα.
Έτσι, ξεδιπλώνεται ένας άνευ προηγουμένου διωγμός του αγροτικού κόσμου, που βρίσκεται στο χείλος του οικονομικού γκρεμού, την ώρα που μέσα στο 2013 οι αγρότες επιβαρύνθηκαν με  :
1. Μείωση συντάξεων του ΟΓΑ  750 εκατ. ευρώ.
2. Αύξηση ασφαλιστικής εισφοράς ΟΓΑ        90 εκατ. ευρώ
3. Μείωση επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες  152 εκατ. ευρώ
4. Μείωση επιδότησης του Ε.Φ.Κ. Πετρελαίου  130 εκατ. ευρώ
5. Μείωση προγραμμάτων γεωργίας      25 εκατ. ευρώ
6. Έκτακτη εισφορά σε επαγγελματίες αγρότες για τα φωτοβολταϊκά   45 εκατ. ευρώ
7. Επιβολή φόρου στους αγρότες (ν.4110/2013)  145 εκατ. ευρώ
8. Κατάργηση απαλλαγής φόρου Α.Σ.Ο.    107 εκατ. ευρώ
9.  Επιβάρυνση αγροτικού τιμολογίου ΔΕΗ      40 εκατ. ευρώ
Σύνολο : 1 δις 484 εκατ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός 2014 για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο πληγμάτων, που επιφέρει η συγκυβέρνηση  στον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες, παρά τις χιλιοειπωμένες, παραπλανητικές και έωλες διακηρύξεις της περί... ενός μοχλού της ανάπτυξης.
·    Η διανομή στους αγρότες του αδιάθετου ποσού από το επίδομα θέρμανσης, στον προϋπολογισμό  αναφέρεται  μειωμένη στα 108 εκατ. ευρώ, από 162 το 2013, δηλαδή μείωση 33%!
·     Η περιβόητη δημιουργία «κουμπαρά» για μεγαλύτερη επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες εμφανίζεται και αυτή μειωμένη στα 180 εκατ.  ευρώ, από 308 το 2012 (ποσοστό μείωσης 40%)
·     Οι δαπάνες για συντάξεις ΟΓΑ μειώνονται στα 2 δις 797 εκατ. ευρώ, από 3 δις 697 εκατ. ευρώ το 2012( μείωση κοντά στο ένα δισεκατομμύριο και σε ποσοστό 24%).
Σε ό,τι αφορά τους κοινοτικούς πόρους : Οι άμεσες ενισχύσεις θα είναι μειωμένες κατά 210 εκατ. ευρώ (-9%) το 2014 (2 δις 125 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το 2013 (2 δις 336 εκατ. ευρώ). Η μείωση αυτή αντιστοιχεί σε μείωση του γεωργικού εισοδήματος κατά 4% περίπου.
Οι έμμεσες ενισχύσεις (ΕΓΤΑΑ) κατά το 2013 (135 εκατ. €) ήταν μειωμένες κατά 42 εκατ. € (-30,8%) σε σχέση με το 2012 (177 εκατ. €).
Όλα τα παραπάνω, επιβεβαιώνουν, για μία ακόμη φορά, ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τα σχέδια επί χάρτου του προϋπολογισμού του 2014 έχει βάλει στο στόχαστρο τους αγρότες, το εισόδημα και την παραγωγή τους, δυναμιτίζοντας τις βάσεις της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και υποθηκεύοντας το παρόν και το μέλλον της περιφέρειας. Γι' αυτό και ο προϋπολογισμός και η συνολική, αγροτική πολιτική της συγκυβέρνησης πρέπει να αποδοκιμαστούν και εντός και εκτός του Κοινοβουλίου».
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
3.12.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου