για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

μας κλέβουν τη ζωή μας, ας μην μας κλέψουν και την ψήφο μας. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ με τους πολίτες της Καρδίτσας

του Στέφανου Καπνιά

Μέρες που είναι, μέρες προεκλογικές όπου η απολιτική  αποθεώνεται, που το μάρκετινγκ βαφτίζεται πολιτική παρέμβαση, που τα LIVE και τα happening θεωρούνται προεκλογικός αγώνας, που εκατοντάδες υποψήφιοι νομίζουν  ότι η ψηφοθηρία είναι «ενασχόληση με τα  κοινά», θυμήθηκα την «Αντίσταση με τους Πολίτες της Καρδίτσας». Τη δημοτική κίνηση που μέσα από δημόσιες, ανοιχτές και «από τα κάτω» διαδικασίες, συγκροτήθηκε τον Ιούνη του 2006, τέσσερις δηλ. μήνες πριν τις τότε δημοτικές εκλογές. Η «Αντίσταση με τους Πολίτες της Καρδίτσας» δεν επιδίωκε να είναι άλλη μια εκλογική δημοτική κίνηση. Δεν είχε αυταπάτες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ούτε αποσκοπούσε στην εκλογική και μόνο καταγραφή της αλλά έβαζε μια κινηματική αντίληψη για τα ζητήματα του δήμου. Μια λογική κινηματικής παρέμβασης στα «τοπικά» πράγματα, τόσο πριν όσο και – κυρίως – μετά τις δημοτικές εκλογές.
Συνεπής στα όσα διακήρυττε, επέλεξε το ΑΚΥΡΟ-ΛΕΥΚΟ στις εκλογές του Οκτώβρη, επέλεξε να μην παρέμβει με ψηφοδέλτιο στις δημοτικές του 2006 (αν και τότε με τον «Καποδίστρια» ήταν πολύ πιο εύκολη η συγκρότηση ψηφοδελτίου) αλλά να δοκιμάσει στην πράξη τα όσα έλεγε, μετά τις εκλογές. Στη βάση αυτή «ξεδίπλωσε» τη δράση και τις παρεμβάσεις της κυρίως μετά τις εκλογές. Από το 2006 μέχρι το 2009, με μια λογική αντίστασης, διεκδίκησης και κοινής δράσης συνέβαλλε στο να αναδειχτούν πολλά τοπικά προβλήματα και να οργανωθούν κινηματικές δράσεις και παρεμβάσεις για μια σειρά ζητήματα, τόσο τοπικά όσο και γενικότερα. Για το «άρθρο 16», για απεργίες, εργατικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις κλπ μέχρι τις αυξήσεις στα «τροφεία» των δημοτικών παιδικών σταθμών,  τις φορομπηχτικές αυξήσεις στα τέλη ύδρευσης, τις απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων, την «ελεγχόμενη στάθμευση» (φόρος στάθμευσης) και άλλες αντιλαϊκές ρυθμίσεις που τότε προωθούνταν. Για όλα αυτά οργανώθηκαν εξορμήσεις στη πόλη, σε συνοικίες και στα χωριά του τότε Δήμου Καρδίτσας, καλέστηκαν μαζικές διαμαρτυρίες-παραστάσεις σε Δημοτικά Συμβούλια όπου μπλοκαρίστηκαν-ανατράπηκαν αντιλαϊκές δημοτικές αποφάσεις, έγιναν συσκέψεις, εκδηλώσεις, συναντήσεις με εργατικά σωματεία, δεκάδες ανακοινώσεις, άρθρα και παρεμβάσεις στα τοπικά ΜΜΕ, μοιράστηκαν χιλιάδες φυλλάδια (όχι προεκλογικά) τόσο στη πόλη όσο και στα χωριά του Δήμου κλπ. Βέβαια, για μια σειρά λόγους (μικρές δυνάμεις, πολιτικές εξελίξεις που απαιτούσαν μια πιο «κεντρική» πολιτική παρέμβαση, ψήφιση του «Καλλικράτη», υποκειμενικές αδυναμίες κ.α.) η  «Αντίσταση με τους Πολίτες της Καρδίτσας» δεν είχε συνέχεια και έδωσε τη θέση της σε άλλες συλλογικότητες κοινής δράσης. Παρόλα αυτά και χωρίς καθόλου υπερβολή θα τολμήσουμε να πούμε ότι ήταν η μόνη και «μακροβιότερη» πραγματική δημοτική κίνηση που υπήρξε τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Καρδίτσας. Όχι ως εκλογικός μηχανισμός που εμφανίζεται παραμονές δημοτικών εκλογών αλλά σαν μια κίνηση πολιτών που μέσα από συλλογικές και κινηματικές διαδικασίες αντιστέκονταν στην αντιλαϊκή πολιτική, συγκροτούσαν την πάλη τους, διεκδικούσαν τη ζωή τους, συνέβαλλαν στην ανάπτυξη κινήματος. 
Μέρες που είναι λοιπόν, αξίζει να θυμηθούμε την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. Να θυμηθούμε ότι και στα «τοπικά» υπάρχει ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ. Ο δρόμος της συλλογικότητας, του κινήματος, του αγώνα. Κόντρα στις εκλογικές αυταπάτες, κόντρα σε λογικές διαχείρισης, κόντρα στον αποπροσανατολισμό, κόντρα στην ενσωμάτωση. Γιατί δεν υπάρχουν αυτοδιοικητικοί «σωτήρες». Γιατί η διέξοδος είναι στον αγώνα και στη διεκδίκηση. Γιατί μας κλέβουν τα δικαιώματά μας, μας κλέβουν τη ζωή μας, ας μην μας κλέψουν και την ψήφο μας.

      

Αναδημοσιεύουμε  ανακοίνωση της

«Αντίστασης με τους Πολίτες της Καρδίτσας»

για τις Δημοτικές Εκλογές της 15 Οκτώβρη 2006:


στις εκλογές της 15 Οκτώβρη ψηφίζουμε ΛΕΥΚΟ


Αρνούμαστε να μας χρησιμοποιήσουν τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων στο επίσημο πανελλαδικό γκάλοπ που θέλουν να κάνουν με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές για να μαγειρέψουν μετά τις νέες αντιλαϊκές πολιτικές τους.
Δεν μας πείθουν όλοι αυτοί που μιλάνε για «ανεξάρτητους» και «υπερκομματικούς» συνδυασμούς. Ξέρουμε ότι όλα αυτά θα τα ξεχάσουν το βράδυ της Κυριακής των εκλογών όταν στα κανάλια θα προβάλλονται οι χάρτες της Ελλάδας με τους μπλε, πράσινους και κόκκινους δήμους και νομαρχίες.
Αρνούμαστε να στηρίξουμε με τη ψήφο μας τους κυβερνητικούς υποψήφιους. Αρνούμαστε να αναβαπτίσουμε με τη ψήφο μας είτε την ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ.
Μαυρίζουμε την πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας και της ανεργίας, την πολιτική της υποτέλειας σε ευρωπαίους και αμερικάνους ιμπεριαλιστές, την πολιτική που ξεκληρίζει τη φτωχομεσαία αγροτιά, που συνθλίβει τους μικρομεσαίους, που αφαιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις από τους εργαζόμενους και τη νεολαία.
Δεν επικυρώνουμε την πολιτική τους και ούτε τους δίνουμε το «πράσινο φως» που θέλουν για να προχωρήσουν στην πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στην κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ, στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού, στην εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας κλπ.
Αρνούμαστε να στηρίξουμε τα εκλογικά παιχνίδια των ΚΚΕ – ΣΥΝ. Αρνούμαστε να στηρίξουμε αυτούς που εκποιούν το κίνημα για μια θέση στο αστικό πολιτικό παιχνίδι, που εξαργυρώνουν τους αγώνες άλλοτε σε στήριξη του ΠΑΣΟΚ και άλλοτε σε στήριξη της Ν.Δ.
Έχουμε ξεκάθαρο ότι: Λύσεις στα λαϊκά προβλήματα μπορούν να υπάρξουν μόνο μέσα από τους διεκδικητικούς αγώνες και την αυτοοργάνωση του λαού και όχι μέσα από τους μηχανισμούς των ΟΤΑ έτσι όπως τους έχουν διαμορφώσει το σύστημα και τα κόμματά του. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τους υποψήφιους «σωτήρες» της τοπικής αυτοδιοίκησης. Χρειάζεται μόνιμα και σταθερά, όλη την τετραετία, πριν αλλά – κυρίως – μετά τις δημοτικές εκλογές, συσπείρωση πολιτών, κοινή δράση αγωνιστών και λαϊκή παρέμβαση-κινητοποίηση για κάθε πρόβλημα που γεννά η αντιλαϊκή πολιτική. 
Χρειάζεται ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.

Καρδίτσα 12-10-2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου