για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Ημερολόγιο 2025 από τις εκδόσεις “Εκτός των Τειχών”

Ένα ημερολόγιο με δίκαιους και άδικους πολέμους.
Άδικους πολέμους, που έγιναν το σφαγείο για χιλιάδες και εκατομμύρια, στη μάχη των ιμπεριαλιστών για την κυριαρχία στον κόσμο.
Δίκαιους πολέμους, στους οποίους οι λαοί έδωσαν το αίμα τους για να διεκδικήσουν και να κερδίσουν από τους καταπιεστές τους τον κόσμο που τους ανήκει.
Πολέμους που ήταν άδικοι από τη μεριά των εισβολέων, αλλά δίκαιοι από τη μεριά των λαών που αντιστάθηκαν και τους νίκησαν!
Πολέμους που έγραψαν μια ιστορία φρίκης, αλλά και μεγάλων ανατροπών που άλλαξαν την πορεία της ανθρωπότητας.
Όπως διαβάζουμε και στις σελίδες του ημερολόγιου «είναι γνωστή η μαρξιστική διάκριση των πολέμων σε δίκαιους και άδικους πολέμους. Οι κομμουνιστές δεν είναι πασιφιστές, δεν καταγγέλλουν γενικά τη φρικαλεότητα που αναπόφευκτα υπάρχει σε κάθε πόλεμο. Αντιλαμβάνονται την ιστορία ως ιστορία της πάλης των τάξεων και γι΄ αυτό υποστηρίζουν ως δίκαιους τους Πολέμους των καταπιεζόμενων ενάντια στους καταπιεστές τους. Τους πολέμους των δούλων ενάντια στους δουλοκτήτες τους, τους πολέμους ενάντια στη φεουδαρχία, τους πολέμους που συντέλεσαν στην ανάπτυξη και την πρόοδο της ανθρωπότητας.
Για την Καρδίτσα, το Ημερολόγιο 2025 καθώς 
και παλιές και νέες εκδόσεις “Εκτός τωνΤειχών 
μπορείτε να βρείτε στο 
κινηματικό βιβλιοπωλείο που 
λειτουργεί στο “Χώρος Αριστερά
Στην εποχή μας, στην εποχή του ιμπεριαλισμού, είναι αφενός αναγκαίοι και δίκαιοι οι εμφύλιοι πόλεμοι, δηλαδή οι πόλεμοι της εργατικής τάξης και των καταπιεζόμενων στρωμάτων ενάντια στην άρχουσα αστική τάξη. Ταυτόχρονα, είναι δίκαιοι και αναγκαίοι οι πόλεμοι, τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστές που εισβάλλουν, κατακτούν και αλυσοδένουν στο άρμα τους τις χώρες τους, καταργούν το δικαίωμα των λαών και των εθνών σε ανεξαρτησία. Εποποιίες και σπουδαίοι τέτοια αγώνες υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν στην εποχή του ιμπεριαλισμού, που είναι εποχή κατάπνιξης των εθνών, καταλήστευσης λαών και χωρών» (από το βιβλίο Οι λαοί δεν θα μείνουν θεατές στην προετοιμασία τουεπόμενου παγκόσμιου πολέμου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις “Εκτός των Τειχών”) 
Κεντρική διάθεση: βιβλιοκαφέ “Εκτός των Τειχών”, Γραβιάς 10-12, Εξάρχεια

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

εκλογές ΕΛΜΕ: Ανοιχτή επιστολή της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ στους εκπαιδευτικούς της Καρδίτσας

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι

Η πιεστική καθημερινότητα στα σχολεία μας, ο πόλεμος επιβίωσης έξω από αυτά, συνεχώς φέρνει στη σκέψη μας τα παραπάνω και άλλα αντίστοιχα ερωτήματα-διλήμματα.

Οι εκλογές για το νέο ΔΣ της ΕΛΜΕ (Τετάρτη 18/12 9πμ-6μμ στο 1ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας) διεξάγονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιχειρεί να εκκαθαρίσει το τοπίο στην εκπαίδευση και συνολικά στην κοινωνία από κάθε πολιτικό και κοινωνικό δικαίωμα.

Δημόσια-δωρεάν παιδεία, σπουδές, υγεία, εισόδημα, εργασία, δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες δέχονται διαχρονικά και ασταμάτητα την επίθεση των κυβερνήσεων του συστήματος.

Στόχος τους ένα σχολείο ταξικό, κατηγοριοποιημένο, με περισσότερους μαθητές σε κάθε τμήμα και λιγότερους εκπαιδευτικούς. Λιγότερα και φτωχότερα σχολεία να αναζητούν πόρους για τη λειτουργία τους.

Με τους εκπαιδευτικούς υποταγμένους, άβουλους και ταυτόχρονα υπεύθυνους- «ενόχους» για ό,τι συμβαίνει, από την αποτυχία σε κάθε είδους εξετάσεις μέχρι την διαχείριση των περιστατικών βίας, αυτής της βίας που γεννιέται από την ίδια την πολιτική τους.

Συνταξιούχοι καλούνται ως αναπληρωτές(!!!) στα σχολεία και στο βάθος γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ για τους αναπληρωτές, οι οποίοι βιώνουν αναμφίβολα επιπλέον εργασιακή καταπίεση και ανασφάλεια.

Περισσεύουν πολλές μέρες του μήνα, όταν τελειώνει ο μισθός που ξοδεύεται για τα απολύτως απαραίτητα.

Επιχειρούν να επιβάλλουν «σιγή νεκροταφείου» στον κλάδο, τρομοκρατώντας, απαγορεύοντας απεργίες, με διώξεις, ΕΔΕ και δίκες συναδέλφων, με ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Και όλα αυτά, με τον ορίζοντα να σκοτεινιάζει από τα σύννεφα του πολέμου, που σκεπάζουν την περιοχή μας και το αίμα να ρέει ασταμάτητα από την Ουκρανία μέχρι την Παλαιστίνη και τώρα και

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

εκδήλωση-συζήτηση για τα 80 χρόνια από τον Κόκκινο Δεκέμβρη (1944-2024)

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής η εκδήλωση-συζήτηση για τα 80 χρόνια από τον Κόκκινο Δεκέμβρη (1944-2024) που οργανώθηκε από τις εκδόσεις «εκτός των τειχών» και το
blog “αριστερά στη Καρδίτσα”. Μετά το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε μια ολιγόλεπτη προβολή video με μαρτυρίες και αναφορές στα γεγονότα της εποχής και στη συνέχεια ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον ιστορικό Κώστα Μιχαλάκη. Ακολούθησαν ερωτήσεις, παρεμβάσεις και συζήτηση που κράτησαν το ενδιαφέρον μέχρι αργά.
Εκτός από αναφορές και προσεγγίσεις στα γεγονότα της εποχής, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και σε σημερινά επίδικα. Για το επιχειρούμενο “ξαναγράψιμο” της ιστορίας από συστημικούς ιστοριογράφους που με

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024

16 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη, το σύστημα βάζει ξανά τη νεολαία στο στόχαστρο! Η προοπτική βρίσκεται στον δρόμο του κινήματος και του αγώνα!

16 χρόνια έχουν περάσει από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Μια δολοφονία που σηματοδότησε την ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα λαού και νεολαίας. Επίθεση που κορυφώθηκε μέσω των μνημονίων, με στόχο να διαλύσει μια σειρά από κατακτήσεις του εργατικού-λαϊκού κινήματος και να φέρει την φτώχεια και εξαθλίωση για να «αντιμετωπιστεί» η κρίση των ιμπεριαλιστών. Η φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής χρησιμοποιήθηκε ως ένα εργαλείο για να δημιουργηθεί το κατάλληλο αντιδραστικό κλίμα ώστε να περάσουν όλα τα παραπάνω. Έτσι, η δολοφονία ενός 16χρονου μαθητή αποτελούσε ένα ακόμα «μήνυμα» ότι για αυτό το σύστημα οι ανθρώπινες ζωές δεν έχουν καμία αξία. Ταυτόχρονα όμως αποτέλεσε και ένα «μήνυμα» στη νεολαία για το μαύρο μέλλον που της ετοιμάζουν. Σήμερα, η νεολαία έχει μπει ξανά στο στόχαστρο του συστήματος:
•              Οι μαθητές εμπεδώνουν καθημερινά στα σχολεία τους ότι η εκπαίδευση δεν είναι για όλους. Ότι το απολυτήριο Λυκείου είναι «πολυτέλεια» και ότι η μαθητεία και η ελαστική εργασία είναι η μόνη «διέξοδος» για έναν μαθητή. Καθημερινά οι μαθητές απειλούνται με αποβολές, απουσίες και τρομοκρατία. Η αστυνομία σουλατσάρει έξω από τα σχολεία και με κάθε υποψία κατάληψης επεμβαίνει.   
•              Ετοιμάζονται να πετάξουν την πλειοψηφία των φοιτητών εκτός σχολών μέσω των διαγραφών. Καθημερινά μιλούν για τεμπέληδες και αιώνιους φοιτητές, και για την ανάγκη να

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

νέα έκδοση: "Οι λαοί δεν θα μείνουν θεατές στην προετοιμασία του επόμενου παγκόσμιου πολέμου"

Οι εκδόσεις Εκτός των Τειχών παρουσιάζουν το νέο συλλογικό βιβλίο με τίτλο "Οι λαοί δεν θα μείνουν θεατές στην προετοιμασία του επόμενου παγκόσμιου πολέμου", συγγραφείς του οποίου είναι οι Αντώνης Αποστολάκης, Νίκος Παπαβασιλείου και Πάνος Χουντής.
Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:
Με το κέντρο βάρους των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων να βρίσκεται στον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Ρωσίας, και τον άδικο πόλεμο στην Ουκρανία, στο κέντρο της Ευρώπης, να αποτελεί σήμερα τον στρατηγικό κόμπο αυτού του ανταγωνισμού, η κεντρική εκτίμηση που αναδείχνεται στην έκδοση αυτή είναι η απειλή ενός γενικευμένου πολέμου!
Ταυτόχρονα, αναδείχνονται οι πολλές μορφές της υποτίμησης του ζητήματος, της «κατάργησης» του ιμπεριαλισμού, της αναζήτησης «απαντήσεων» για λογαριασμό του προλεταριάτου και των λαών, στο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα. Όλα αυτά συμπυκνώνονται στην αναζήτηση «προστατών» για τους λαούς. Μια αναζήτηση που –ομολογημένα ή όχι– εκκινεί από την άρνηση της ανάγκης και της δυνατότητας συγκρότησης της εργατικής τάξης σε τάξη για τον εαυτό της.
Η πορεία «προετοιμασίας των όρων του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου» απέναντί της μπορεί να βρει μόνο ένα μαζικό αντιιμπεριαλιστικό-αντιπολεμικό κίνημα των εργατών και των λαών. Ένα τέτοιο κίνημα